Aktüel - Son Dakika
Güncel

Aktüel

Aktüel

Başbakan Erdoğan Manisa mitinginde seçimden sonra ileri demokrasi için temel hak ve özgürlükler için yeni bir anayasa yapacaklarını söyledi.

13.05.2011 18:21

Başbakan Recep Tayyıp Erdoğan Manisa mitinginde seçimden sonra ileri demokrasi için temel hak ve özgürlükler için yeni bir anayasa yapacaklarını söyledi, '367'nin üzerinde milletvekili çıkarmamız lazım. 367'nin üzerinde milletvekili çıkardığımız taktirde diğer partilere gelin uzlaşma komisyonunda bunu birlikte yapalım. Gelirlerse gelirler bundan önce gelmediler. Gelmezlerse yetki bizde biz yaparız. Milletimizin bu benim anayasam diyeceği çalışmayı meclisten çıkaracağızö dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma Namazı'nı her yıl mesirin saçıldığı Sultan Cami'nde kıldı. Cami çıkışında partililer, yüksek bir yerden Başbakan'a dört sepet dolusu kırmızı gül yaprağı attı. Kızı Sümeyye Erdoğan de Öğle Namazı'nı partili kadınlarla birlikte aynı camide kıldı. Erdoğan, Başbakanlık otobüsüyle miting yaptığı Cumhuriyet Meydanı'na giderken yolun iki yanındaki kaldırımları dolduran vatandaşlara otobüsün ön camından selam verdi.

Yaklaşık 20 bin kişinin doldurduğu Cumhuriyet Meydanı'nda Soma maden işçilerinin yoğun katılımı dikkat çekti. İşçiler, sarı baretleriyle alanda toplu halde yer aldı. Başbakan Erdoğan da konuşması sırasında biraraya sarı işçi bareti taktı. İki vinç arasına gerilen dev pankartta 'Büyük düşünen Manisa, büyükşehir olmak istiyorö yazısı yer aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kürsüye çıkmadan önce onu anons eden kişi Nazım Hikmet'in 'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesineö adlı şiirini okudu. 'Karanlık aydınlıktan, yalan doğrudan kaçar. Güneş yalnız olsa da etrafına ışık saçar. Sen yürü Başbakan'ım kargalar sürüyle, kartallar yalnız uçarö anonsları yapıldı. Erdoğan, 'Büyük ustaö diye anons edildi. Başbakan kürsüye çıkarken 'Türkiye için bir dahaö şarkısı çalındı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halkı selamladıktan sonra yeniden konuşma yapacağı platformun arkasına geçti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Devlet Bakanı Aliye Kavaf, Manisa milletvekilleri ve adayları, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım tek tek anons edildi.

Manisa İLİM, ALİM, TARİH, MEDENİYET ŞEHRİ

Başbakan, konuşmasına Manisa'nın tüm ilçelerini tek tek sayarak, hepsine selam ve sevgilerini yollayarak başladı. Erdoğan şunları söyledi:

'Şehzadeler şehri, alimler şehri, evliyalar şehri Manisa'yı selamlıyorum. Manisa ikinci Murat'ın şehridir. Manisa Sultan Selimler'in Sultan Mehmetler'in Sultan Mustafalar'ın şehridir. Kanuni sultan Süleyman'ın şehridir. Fatih'in imar inşa ve ihya ettiği Manisalılar'ın da kalbini abad ettiği bir şehirdir. Öyle insanlar vardır ki yıldız gibidir peşine takılır yolu bulursunuz. Öyle şehirler vardır ki ay, güneş, yıldız gibidir peşine takılır huzuru, güveni, gönül ferahlığını bulursunuz. Manisa işte öyle bir şehir, tarih şehri, ilim şehri, medeniyet şehri, alim ve evliyalarıyla bizim önümüzü aydınlatan şehir. ö

EŞREF- İ MAHLUK'A KAYGUSUZ ABDAL'LI AÇIKLAMA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimde MHP'nin başarılı olduğu kentte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile girdiği 'eşref-i mahlukö polemiğini hatırlatarak, Kaygusuz Abdal'la yanıt verdi. Başbakan şöyle konuştu:

'Bazıları 'milliyetçiyim' diye çıkıyorlar ya ortada biz Moğalistan'a gittik Kudüs, Üsküp, Kırım Beyrut'a gittik. Nerede Selçuk ve Osmanlı'dan bir eser varsa sahip çıktık. Kosova Meydan Savaşı'nda şehit düşmüş bir sultanımızın Murat Hüdevandigar'ın türbesi var. O türbe yüzyıllardır metruktu. O türbe bu milletin anlı tarihine yakışmayacak derecede bakımsızdı. Diyanet İşleri Başkanlığımızı görevlendirdik ve o türbeyi adeta yeniden yaptık. Geçen yıl gittik, ziyaret ettik. Neredeydi bizden öncekiler neden oralara gidip bizim bu eserlerimizi bulmadılar. Ey CHP, ey MHP neredesiniz siz ya nerede? Bunlar ancak nal toplar nal. Bugün tamamen Türk mühendislerinin Göktürk uydusunu imal eden ve uzaya göndermek için geri sayım yapan bir Türkiye var. Milliyetçilik yapan değil milliyetçiliği pazarlayanlar var. Milliyetçiliği slogan atmak, el işareti yapmak zannedenler var. Milliyetçi geçinenler milliyetçilikten geçinenler var. 'Orhun Abideleri'nin yeri nerede' diye sorun onlar haritadan yerini bilmezken biz oraya gittik. Tarlaya uçakla indik. Niye çünkü yol yok. Adeta çöl. 42 kilometre gittik. Orhun Abideleri'ni müze haline getirdik. Siz onlara sorun Anka, Göktürk nedir diye sorun. Bilmezler milliyetçilik kafatasıyla değil kafadaki gönüldeki millet sevgisiyle olur. İnsan eşrefi mahlukattır. Yaradılmışların en şereflisidir. Derinin rengi, etnik kökeni ne olursa olsun insan önce insandır. Önce candır, diyor ki Kaygusuz Abdal, çok güzel bir söz iyi dinleyin. 'Şu Adem dedikleri el ayakla baş değil. Adem manaya derler suratla kaş değil. ' Bizim insan anlayışımız bu. (Çatlasınlar) Çatlasınlar mı? Onları da aramıza katalım çatlamasınlar. Kan üzerinden terör istismarıyla siyaset yapanların oyununa gelmeyeceğiz. Onların tezgahını 12 Haziran'da altüst edeceğiz. Çünkü yeni bir anayasa yapacağız. İleri demokrasi için temel hak ve özgürlükler için yeni bir anayasa yapacağız. 367'nin üzerinde milletvekili çıkarmamız lazım. 367'nin üzerinde milletvekili çıkardığımız taktirde diğer partilere gelin uzlaşma komisyonunda bunu birlikte yapalım. Gelirlerse gelirler bundan önce gelmediler. Gelmezlerse yetki bizde biz yaparız. Milletimizin bu benim anayasam diyeceği çalışmayı meclisten çıkaracağız. ö

YAPRAKLARI SARARMIŞ DEDİĞİ CHP'YE CAN SUYU VEMEYE ÇALIŞIYOR

Başbakan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in adını ağzına almasa da kendisini dinleyen kalabalığa söyletti. Demirel'in CHP için sarf ettiği eski sözleri hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

'3 Kasım 2002'de Ak Parti'ye yetki vererek eski Türkiye'yi elinizin tersiyle ittiniz. Birileri yeniden o günlere dönmek istiyor. Çeteleri, mafyayı karanlık suç örgütlerini musallat etmek istiyor. Bakın ben size burada emekli bir siyasetçinin bu ülkeye çok büyük acılar yaşatmış, 87 yaşına gelmiş ama hala bu işlerden elini eteğini çekmemiş bir siyasetçinin sözlerini hatırlatmak istiyorum. Kim olduğunu biliyorsunuz değil mi ' (Demirel). 'Kim ne veriyorsa ben beş fazlasını veriyorum' diyerek bu ülkenin enerjisini tüketen bir siyasetçinin sözü. Bunu Kılıçdaroğlu, yanındakilerin ve ikinci milli şefin duyması lazım. Diyor ki, 'rejim düşmanlarının elebaşı CHP'dir' Kim diyor bunu? (Demirel) 'CHP'nin Türk köylüsüne vereceği sadece ızdıraptır'. Kim diyor' (Demirel) 'Ayakkabının yerini yeniden çarık alacaktır', 'Halk Partisi demek karanlık demektir, çarık demektir, kağnı demektir karasaban demektir. ' Kim Diyor? (Demirel) Bağırın, duysun duysun Ankara Türkiye duysun bunları. 'Halk Partisi devlete silah çeken eşkıyanın koruyucusudur' diyor. O zat 'CHP iktidara gelirse ineklerin sütü kurur' diyor. Emekli siyasetçi 'CHP iktidar hırsı uğruna kendisini birtakım ipoteklerin altına sokulmuştur' diyor. O zat şimdi CHP'ye akıl hocalığı yapıyor. CHP o beyfendinin gölgesinde siyaset yapıyor. Ömrünü CHP ile mücadele ile geçiren bu beyfendiye şimdi CHP sığınıyor. Demirel Erdal İnönü'ye 'sen hiç tahtaya çivi çaktın mı ne yapsın ülke seni' diyor. 'CHP yaprakları sararmış dökülmek üzere olan ağaç. ' Bunu diyenler CHP'nin sararmış yapraklarına can suyu vermek için çırpınıyor. Ey CHP, kanlı 1 Mayıs'tan dolayı tarihin boyunca sen bu eski siyasetçiyi suçlamadın mı? Kahramanmaraş, Çorum üç gencin asılmasından dolayı suçlamadın mı? Bunlar çete kardeşliği yapıyorlar. ö

SEN BİZİ SSK HASTANELERİNDE ANAMIZI AĞLATIYOrduN

Başbakan Erdoğan, miting alanında sarı baretli Soma maden işçilerini göstererek, 'Sarı baretli kardeşlerimi görüyorum. Bunlar nereden geldi buraya' Soma'dan. Ben bu kardeşlerimle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zamandan bu yana çalışırım. Kılıçdaroğlu, SSK ben madenci kardeşimle 1990'lı yıllarda çalışırken sen bizim SSK hastanelerinde anamızı ağlatıyordun. Hastanede doktorun muayenehane kapısında bizi inim inim inletiyordun. Hastanede tedavi olamıyorduk git muayenehaneye. Reçeteyi verirsin ilacın bir kısmı var bir kısmı yok. Biz Somalı kardeşlerim çalışsın diye buradan kömür alıyor orada fakire dağıtıyorduk. O tecrübemizle yeni bir adım attık. Başbakan olduktan sonra fakiri yalnız koymayacağız dedik. Başta Soma olmak üzere kömür ocaklarımızı ayağa kaldıracağız dedik. Biz dertliyiz be bizim derdimiz var derdimiz. Bunlar hiçbir zaman işçinin memurun esnafın köylünün yanında olamaz. Bunlar lafını yapar biz icraatını yaparızö dedi.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

'YGS diyerek gençlerin hayalini sömürdüler. Dedik ki bak bu iş yargıda, biz bu işi yakından izliyoruz bekleyelim dedik. Yargı kararını verdi. Takipsizlik dedi. Usanmadılar yürütmeyi durdurma kararı istediler. Ne oldu reddettiler. Hangi yüze çıkacaksın bu milletin karşısına. Bu gençleri sokağa dökmekten utanmadınız mı' Bu gençlerinin üzerinden siyaset yapmaya utanmadınız mı? Dün televizyon kanalına çıktı. 'YÖK'ü kaldıracağım' dedi. Çok ilginç. 35 dakika sonra 'bedelliden alacağım parayı YÖK'e devredeceğim' dedi. Twitter'dan bakın görürsünüz. Böyle bir kuyruklu yalan olur mu ya. 35 dakikada mum sönüyor. Kim bu Kılıçdaroğlu. Onun için diyorum ki yürüyen yalan ararsanız, o. ö

ABDESTİNDEN ŞÜPHESİ OLMAYANIN NAMAZINDAN ŞÜPHESİ OLMAZ

Başbakan, MHP'nin 'Yüce Divan'da yargılayacağızö sözüne şöyle yanıt verdi:

'Utamadan sıkılmadan diyor ki 'ben geldiğimde' eee sen gelecek değilsin de, 'onu köşeye sıkıştıracağım, Yüce Divan'a yollayacağım. ' Devlet Bahçeli yalnız kalma yanına Kılıçdaroğlu'nu da al. 8. 5 yıldır eliniz ne topluyordu, kafanız çalışmıyor muydu? Bu dosyaları hazırlamadınız mı? Bulduklarını götürün niye götürmediniz? Abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphesi olmaz. Milli Bankamız Merkez Bankası'nda 27. 5 milyar dolar vardı. şimdi 95 milyar dolar var. Şimdi Bahçeli, ya bunlar yalan diyebilecek misin? Daha bitmedi senin günahın çok, günah dosyan çok. Bu ülkeye vereceğin hesap çok. Kılıçdaroğlu 95 milyar doları duydu ya buna sulanıyor, bol keseden şunu bunu vereceğim diyor. İnanıyor musunuz bunlara? Aynı akıl hocası gibi. O da 'iki anahtar vereceğim' diyordu aynı o yolda bu da gidiyor şimdi sakın ha bu yürüyen yalana prim yok. ö

PABUCU DAMA ATILAN ÇIRAKLAR BİRBİRİNİN SIRTINI SIVAZLAR

Başbakan, CHP lideri ile arasında geçer usta- çırak polemiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

'SSK Genel Müdürü Bay Kemal senin dönemin mi iyi bu dönem mi iyi' Bana 'televizyona gelsin de konuşalım' diyor. Sen daha dur bakalım ya amatör kümedesin. Süper ligde oynayanla amatör lig aynı olur mu? Dur daha çırak bile olmadın. Böyle deyince bana 'çıraklığı küçümsedin' diyor. 'Pabucu dama atılan çıraklar' diyor ama bu beyefendi daha çırak olmadı. 'Pabucu dama atılan çıraklar birbirinin sırtını sıvazlar ustam' demişler bu ahilikte var. Biz 3 Kasım'da çıraklık dönemine başladık. 2007 kalfalık süreci, 2011 inşallah ustalık olacak. Sinan ne diyor; 'Şehzadebaşı Cami benim çıraklık, Süleymaniye kalfalık, Edirne Selimiye ustalık eserim' diyor. Çıraklık eserlerimizi kalfalık eserlerimizi ortaya koyduk şimdi inşallah ustalık dönemine giriyoruz. 2023 cumhuriyetin 100. yıldönümü ile bunu taçlandıracağız. Hepinizin aile hekimi var mı? Daha önce neden yapılmadı bunlar? Neden Bay Kemal SSK Genel Müdürü iken böyle bişi yapmadın. Başka şeyler vardı. Daha göstereceğim şeyler var size. Biz peşinatsız 100 lira taksitle 20 yıl vade ile konut sahibi yapacağız. 500 bin konut yapacağız. ö

SABUNCUBELİ'NE İKİ TÜNELLE İzmir- Manisa ARASI 15 DAKİKAYA İNECEK

Başbakan, yatırım müjdesi vererek şöyle dedi:

'İzmir- Manisa yolunu yaptık ama virajlar nedeniyle sıkıntı var. Şimdi size ben yeni bir müjde veriyorum. İki tünel açıyoruz. İzmir- Manisa arasına bu malum Sabuncubeli Tüneli, biliyorsunuz değil mi' Bu iki tünel bitince İzmir Manisa arası 15- 20 dakikaya iniyor. Çünkü uzunluk 5 kilometre. Böyle bir tünel yapacağız. Bu yıl içinde ihalesi bitecek ve kazı çalışmaları başlayacak. Bir müjde daha Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın temeli atılıyor. Dünyanın en büyük limanlarından biri oluyor. Manisa, Denizli, Aydın, İzmir hepsi buradan yararlanacak. Bunlar sadece bol bol dedikodu üretirler, büyük düşünemezler. Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde 30 tesisin açılışını yaptık. 12'si özel, 18'i kamuya ait. MHP'liler bildiri dağıtıyor 'daha önce açılmış olan eserleri açtılar' diye. Bunlar tevsii tesisini anlamazlar, bilmezler bir kısmı özel sektörün genişletme yatırımları, bir kısmı yeni yatırım. Tilki yetişemediği üzüme koruk der bunların durumu bu. ö

Manisa BÜYÜKŞEHİR OLACAK

Başbakan, Manisa'yı büyükşehir yapacaklarını belirterek, 'Manisa'yı yeni dönemde büyükşehir yapıyoruz. Tasarı hazır. Manisa büyükşehirin sınırı mülki sınırdır. İstanbul ve Kocaeli nasıl bir büyükşehirse öyle olacak. Nüfusu ve sınırları itibariyle tüm ilçeleri kapsayacak. Manisa Büyükşehir olacak. Ne zaman uygulama başlıyor. 2014 seçimi ile uygulama başlayacak. Seçime Manisa Büyükşehir belediyesi olarak girecek. Artık belde ve köy olmayacak. Oraları ilçelerin mahalleleri olacak. Plan bütünlüğü meydana gelecek. İsteyen istediği gibi hareket edemeyecek. Ucubelerden kurtulacağız modern şehire sahip olacağızö dedi.

Erdoğan konuşmasını tamamladıktan sonra saat 17. 15'de helikopterle Denizli'ye hareket etti.

HABER: Elif DEMİRCİ, Mehmet Hakkı ÖZBAYIR-Kamera: Mücahit BEKTAŞ/Manisa DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aktüel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement