Al Jazeera Beyci'ye Girdi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Al Jazeera Beyci'ye Girdi

Al Jazeera Beyci\'ye Girdi
26.06.2014 16:49

Al Jazeera, günlerdir Irak ordusu ile IŞİD arasındaki çatışmalara sahne olan ülkenin en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Beyci'ye girdi.

Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı silahlı gruplar kasabanın tamamen kendi denetiminde; rafinerinin ise sadece küçük bir bölümünün Irak ordusunun kontrolünde olduğunu söylüyor.

Beyci Rafinerisinin bu bölümünde Irak Ordusuna bağlı özel bir polis timi IŞİD'e karşı mücadele veriyor.

Irak ordusuna bağlı savaş uçakları da bölgenin IŞİD'in eline geçmesi üzerine buralara yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Bağdat yönetiminin amacı buraları tekrar ele geçirmek.

Beycinin kırsalında artık eski hareketlilik yok. IŞİD'in bölgeye girmesi üzerine halk başka bölgelere kaçmış. Fakat hala çok az sayıda kasabalı evlerinde yaşamayı sürdürüyor.

Al Jazeera'ya konuşan kasaba sakinleri, elektrik ve su sıkıntısına rafineride bombalamaların çıkardığı yangınlar nedeniyle oluşan hava kirliğinin kendilerini zor durumda bıraktığını söylüyor.

Yoğun bombardıman birçok evi ise yıkmış.

Rafineride yaşanan çatışmalar nitrojen ünitesinin bulunması nedeniyle kasaba açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu bölümde meydana gelebilecek olası bir patlama bölgeyi ateş topuna çevirebilir.

Irakın en büyük petrol rafinerisi olan Beyci rafinerisinde çatışmalar başlamadan önce günlük 700 bin varil ham petrol işleniyordu.

Çatışmalardan önce 15 bin 800 kişinin çalıştığı rafineride yaşanan çatışmalar nedeniyle üretim şimdi tamamen durmuş durumda. Bu da elektrik üretiminde kullanılan yakıtın bulunamaması anlamına geliyor. Beyci aynı zamanda Irak'ın en büyük elektrik santrallerine de ev sahipliği yapıyor. Bölge de elektrik ve buna bağlı çalışan su motorları çalışmadığı için sular kesik.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Al Jazeera Beyci'ye Girdi - Son Dakika


Advertisement