Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinde yaşayan göçmen asıllı insanlara imkanlar sunuldukça, bunların topluma katılım konusunda daha istekli davrandıklarını bildirdi.
Başbakan Merkel, bugün Başbakanlık'ta çok sayıda göçmen kuruluşu temsilcileri ile "9. Uyum Zirvesi"ni düzenledi.
Merkel, zirveden sonra düzenlenen basın toplantısında, göç geçmişi olan insanların topluma yoğun şekilde katılım sağlamak istediklerini, bugünkü toplantıda da eksiklerin ve sorunların görüşülüp tartışıldığını belirtti.
Merkel, "Burada uzun yıllardan beri yaşayan insanların sorunlarını anlatma ve düşüncelerini dile getirme iradesi var. Burada şu ortaya çıktı. Anayasamızın öngördüğü şekilde değerler sistemimize bağlılık, elbette dilin öğrenilmesi ve bilinmesi şart. Aynı zamanda (göçmenleri) kabul eden toplumun açıklılığı ve yapılabilir ve elde edilebilir şeylerin yapılması önemli. İstihdam piyasasına, sosyal topluma ve siyasi yaşama katılım. Bunlar göçmenlerin önemli gördükleri konular." dedi.
Ülkedeki yapıların göçmen asıllı insanlara nasıl daha fazla açılması gerektiğini de konuştuklarına işaret eden Merkel, "Açık konuştuğumuzda ve bugün öğleden sonra da gördüğümüz gibi göçmenler için doğrudan bir şeyler yaptığımızda topluma katılma konusunda da büyük bir açıklık olduğunu görüyoruz. Bu nedenle benim için heyecan verici ve cesaretlendirici bir görüşme oldu." ifadesini kullandı.
Bir "Göç Yasası" hazırlanması konusunda göçmen kuruluşlara vaadde bulunup bulunmadığı yönündeki bir soru üzerine Merkel, bu konuda bir gereklilik gördüklerini, ancak başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında bu konuda görüş ayrılıkları bulunduğu için böyle bir yasanın yasama döneminin sonuna kadar hazırlanacağı konusunda güvence veremeyeceğini söyledi.
ABD seçimlerinden sonra Almanya'daki havanın göçmenlere karşı daha da olumsuz hale gelip gelmeyeceği şeklindeki bir soruya karşılık Merkel, "Almanya'da bu tartışmayı ABD seçimlerinden önce de yaptık. Hepimiz tavrımızı ortaya koymak durumundayız. Açık bir Almanya'dan, anayasa kurallarına uyan bir Almanya'dan yana olduğumuzu göstermeliyiz. İnsan onuruna dokunulamaz." yanıtını verdi.
Alman hükümetinin göç, mülteci ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da zirve ile ilgili olarak, "Doğal olarak bugünlerde mülteciler ve krizler konularında fazlaca konuştuğumuz zaman Almanya'nın onlarca yıldan beri bir göç ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğini istedik. Göçmen kuruluşlarının yıllardan beri topluma katılım ve uyum konularında faaliyet gösterdiklerinin de unutulmaması lazım." görüşüne yer verdi.
Engellerin neler olduğunu ve sorunların nasıl çözülebileceği konusunda görüşmeler yaptıklarına değinen Özoğuz, göçmen asıllı insanlara yol gösterildiğinde topluma katılım konusunda bir çok şey yapabildiklerine dikkati çekti.
Özoğuz, nerede nelerin daha iyi yapılabileceğini tartıştıklarını belirterek, zirvede bu kez, mülteci kuruluşların taleplerinin de bir dosya olarak ele alındığını, çoğu talep hakkında daha ayrıtılı şekilde görüşülmesi gerektiğini kaydetti.
Merkel ve Özoğuz ile birlikte basın toplantısına katılan Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu ise göçmen kuruluşların hedefinin Alman hükümetin hedeflerinden farklı olmadığını, ancak göçmenler hakkında alınacak kararlarda kendilerinin de söz sahibi olmak istediklerini ifade etti.
"Topluma katılım bir adalet meselesi" diyen Sofuoğlu, Almanya'da yaşayan Türklerin Türkiye'deki gelişmelerden etkilenmemesi için neler yapılabileceği şeklindeki bir soruya karşılık, bunu önlemenin zor olduğunu, göçmenlerin Almanya'daki konularla daha fazla ilgilenmelerinin sağlanması ve insanların geleceğinin Almanya'da olduğunun anlatılması gerektiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Almanya'da '9. Uyum Zirvesi' Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?