Almanya'da Açıklanan Nsu Raporu - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Açıklanan Nsu Raporu

Almanya\'da Açıklanan Nsu Raporu

NSU mağdurlarının avukatları: ’’Kurumsal ırkçılık görmezden gelindi’’ İçişleri Bakanı Friedrich: ’’Değerli ve önemli çalışma’’ Devlet Bakanı Böhmer: ’’Güvenin geri kazanılmasına katkı sağlıyor’’

22.08.2013 18:14

Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soygunları gerçekleştirmek ve bombalı saldırılarda bulunmakla suçlanan aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yerlatı" (NSU) terör hücresinin cinayetlerini araştıran Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor genel olarak olumlu tepki aldı.

NSU mağdurlarının avukatlarının yaptığı açıklamada, rapor olayların aydınlatılması için önemli bir çalışma olarak nitelenirken, cinayetlerden dersler çıkarılması gerektiği kaydedildi. Komisyonun çalışmasının genel seçimlerden sonra da devam etmesi istenen açıklamada, güvenlik birimlerdeki başarısızlıklara rağmen zihniyet değişiminin olmadığını kaydedildi. Raporda "kurumsal ırkçılığa" değinilmediği yönünde eleştiride bulunulan açıklamada, bu konunun görmezden gelindiği ifade edildi.

Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, NSU komisyonun çalışmasını değerli ve önemli olarak değerlendirerek, raporun güvenlik birimlerinin NSU cinayetleri gizlemedikleri veya bağlantılı olmadıklarını ortaya koyduğunu ifade etti. Friedrich, NSU'nun ortaya çıkmasından sonra güvenlik birimlerinde önemli reformlar yapıldığını ve önlemler alındığını kaydetti.

Federal hükümetin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, NSU cinayetlerinin hukuk devletine olan güveni sarstığını, komisyonun raporunun bu güveni geri kazanmak için önemli bir katkı sağladığını ifade etti.

Raporda güvenlik birimlerdeki ağır hataların ve kısmı olarak sistematik başarısızlığın belirtildiğine dikkati çeken Böhmer, raporda ayrıca aşırı sağ, yabancı düşmanlığı ve şiddete karşı mücadelenin devam etmesine gerektiğine işaret edildiğini kaydetti.

Müslümanlar Merkez Konseyi, raporun açıklanmasından sonra polis ve gizli servislerde reform yapılmasını talep etti. Almanya'da ırkçlık konusunun yeniden değerlendirmesi, ırkçılık ve gizli servis sorumlusu atanması istenen açıklamada, siyasetin bunu yapmaması durumunda ülkede daha fazla felaketin yaşanabileceği kaydedildi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Açıklanan Nsu Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement