Almanya'da Sünnet Merdiven Altına İnebilir - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Sünnet Merdiven Altına İnebilir

Almanya\'da Sünnet Merdiven Altına İnebilir

Yıldız Aktaş - Almanya'da Köln Eyalet Mahkemesi'nin, sünneti "yaralama suçu" kapsamına sokan kararının, Almanya'da sünnetin sağlıksız koşullarda yapılmasına neden olacağı bildirildi.

06.07.2012 11:16

Yıldız Aktaş - Almanya'da Köln Eyalet Mahkemesi'nin, sünneti "yaralama suçu" kapsamına sokan kararının, Almanya'da sünnetin sağlıksız koşullarda yapılmasına neden olacağı bildirildi.

Profesyonel Sünnet Yapanlar Derneği Başkanı Op. Dr. Vedat Ali Canoğlu, Almanya'daki sünnet yasağı konusunda Köln Eyalet Mahkemesi'nin aldığı sünneti

"adam yaralama" suçu sayan kararının, dini özgürlükleri ve insan haklarını hiçe saydığını belirtti.

Almanyadaki ailelerin okulların tatil olmasına rağmen çocuklarını sünnet ettiremediklerini ifade eden Canoğlu, doktorların da sünnet yapmaktan korkutuğunu söyledi.

Köln Eyalet Mahkemesi'nin sözcülerinden birinin 'Türkiye'de sünnet yaptırsanız Alman vatandaşı olduğunuz için Türkiye'de sünneti yapan doktor da anne baba da suçlu' sayılır yönünde sözleri olduğuna dikkati çeken Canoğlu, "Bu durumun sünnetin evlerde, sağlıksız koşullarda yapılması gibi bir sonuç yaratacağından korkuyoruz. Aileler çocuklarını sünnet ettirmek için alternatif yollar aramaya başladılar bile" dedi.

Doktorların sünnet yapmaya korkması nedeniyle birtakım simsarların bu durumu kullanabileceğini vurgulayan Canoğlu, Almanya'da ortaya çıkan bu durumun, klasik sünnetlerde sıkça rastlanan bir komplikasyon olan kanama sorunundan kaynaklandığını, kanamanın klasik sünnetlerde yüzde 2 ila 10 arasında meydana gelebileceğini söyledi.

Cerrahi bir olayda komplikasyon olayının her zaman yaşanabileceğini ifade eden Canoğlu, böyle bir durum nedeniyle orada yaşayanların tamamını ilgilendirecek bir karar alınmasını doğru bulmadıklarını dile getirdi.

-AIDS'ten yüzde 73 koruyor-

Sünnetin tüm dünyada tıbbi gereklikleri ve sağlığa faydalarının bilimsel çalışmalarla ortaya konduğunu anlatan Canoğlu, bir yaşına kadar çocukları idrar yolu enfeksiyonlarından, 5 yaşına kadar da çocukları sünnet derisi iltihaplarından, erkekleri ve kadınları bazı kanser türlerinden koruduğunu anlattı.

Canoğlu, şunları kaydetti:

"Dünya AIDS haritasında, sünnetin yapıldığı toplumlarda AIDS'nin azlığı tespit ediliyor. Bunun üzerine Fransız, İngiliz ve Amerikalılar bu konuda çalışmalar yaptı. En son araştırma, sünnetin AIDS'ten yüzde 73 oranında koruduğunu ortaya koydu. Önümüzdeki 5 yıl içinde Afrikada 45 milyon erişkin erkek sünnet edilecek. Sünnetin bu kadar dünyada popüler olduğu bir anda bu yasak gerçekten bizi şaşırttı."

Tüm Yahudilerin doğduktan sonraki ilk 8 gün içerisinde çocuklarını sünnet ettirdiklerine değinen Canoğlu, bugün Amerika'da doğan tüm çocukların yüzde 56'sının doğumdan sonra sünnet edildiğini belirtti.

-Modern teknikler Almanya'da anlatılabilir-

Günümüzde kullanılan modern sünnet tekniklikleriyle artık sünnette komplikasyon oranının yüzde 1'in altına düştüğünü ifade eden Vedat Ali Canoğlu, şöyle devam etti:

"Tek kullanımlık sünnet aletleri teknolojisi eskiden Almanlar ve Hollandalılar üretiyordu. 2003'ten sonra bu ürünler Türkiye'de geliştirildi ve şimdi buradan Avrupa'ya satılıyor. Dünyanın her tarafındaki 20'den fazla ülkede bu ürünler kullanılıyor. Bunlar sünnetin kısa sürede, sorunsuz yapılmasını sağladı. Bu aletlerin Almanya'da yaşayan vatandaşlarımıza ulaştırılması ve Alman makamlarının bu konuda bilgilendirilmesi, modern sünnet tekniklerinin Almanya'da tanıtımı konusunda elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu şekilde komplikasyonlar düşeceği için sünnet daha güvenli şekilde yürüyecektir."

Bu konuda hükümet yetkililerin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve sivil toplum kuruluşlarının hassasiyet gösterdiğini anlatan Canoğlu, "Ulaştığımız yetkililere görüşlerimizi ifade ederek, desteklerimizi belirttik. Hükümetin vereceği her türlü görevi yerine getirmeye hazırız. Bu kararı, bilimsel bir karar olmasından ziyade siyasi bir karar olması dolayısıyla kınıyoruz" diye konuştu.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Sünnet Merdiven Altına İnebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement