Mali Müşavir Süreyya İnal Almanya'da yatırım yapmak isteyen KOBİ'lere uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.
Türkiye'de yabancı dil bilen kalifiye eleman sayısının artmasıyla, yine Türkiye'de uygulanan dış ticaret ve marka teşvikleriyle Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmeler olan KOBİ'lerde yurtdışına açılma eğilimi arttı.
Yıllardır Berlin'de Türk ve Alman işletmelere mali müşavirlik ve danışmanlık hizmeti veren Süreyya İnal, Türkiye'den Almanya'ya gelen işletmelerin genellikle ürün alma amacıyla, pazarlama amacıyla, 'Made in Germanyö markasını kullanmak amacıyla geldiklerini ve hizmet sektörü, sağlık hizmetleri sektörü gibi çok farklı alanlarda Almanya'ya yatırım yaptıklarını kaydetti.
Bu yatırımlar yapılırken pek çok hatanın yapıldığını dile getiren İnal, 'Kurumsallaşmasını tam tamamlayamamış bazı yatırımcılarımız, piyasa araştarmısını tam yapmadan, kulaktan dolma genel bilgilerle yatırım yamaya kalktıklarında hayal kırıklıklarıyla karşılaşabiliyorlar. Yatırımdan vazgeçebiliyorlar ya da yatırımları gereğinden daha külfetli olabiliyor. İlk etapta piyasa ve pazarlama araştırması tam yapılmıyor, uzman şirketler kullanılmıyor ve sadece bir sıkıntı çıktığında danışmanlık hizmetine başvuruluyor. Engelleyici ve bilgilendirici danışmanlıklar ilk planda alınmıyor. Yatırımcılara piyasa şartlarını, hukuki şartları daha iyi araştırmalarını ve yatırımları ondan sonra yapmalarını tavsiye ederim ifadesini kullandı.
Ticari kültür farkları
Kültürel farkların da önemli olabileceğinin altın çizen İnal, Almanya'ya gelindiğinde Türkçe konuşan Türkiye kökenli kişilerle de çalışılsa, Alman menejerlerle de çalışılsa ticari kültür alanında anlaşmazlık doğabileceğini belirtti ve 'Ticari kültürde Türkiye'de normal olan bir durum Almanya'da abes karşılanabiliyor ya da tam tersi olabiliyor dedi. İnal, gerek iş kanunu farklılığından, gerekse idare ve kalifiye eleman arasındaki uyuşmazlıklardan dolayı da sıkıntıların yaşanabileceğini hatırlattı.
Vize hala büyük bir sorun
Siyasi alanda da sorunların sıkça yaşandığını kaydeden mali müşavir İnal, özellikle yatırım yapıldıktan sonra yöneticilerin Almanya'ya giriş çıkışlarında vize sorunu yaşayabileceğine değindi. Bu konuda Türk Alman Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte Alman siyasetçilere telkinlerde bulunduklarını söyleyen İnal, sermayenin Almanya'da serbest dolaşmasının yeterli olmadığını aynı zamanda yatırımcının da serbest dolaşması gerektiğinin altını çizdi.
FUAR YATIRIMCILARI %20'LİK KDV İADESİNİ ALMIYOR
Türkiye'den Almanya'ya fuar amaçlı gelen yatırımcıların da Almanya'da KDV iadesinden faydalanamadığına değinen Süreyye İnal, 'Türkiye ile Almanya arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması var ve yenilendi fakat katma değer konusuna kimse girmiyor. Özellikle yapılan yatırımlarda %20 lik bir harcamanın iade edilmediğini dikkate alırsak, fuar alanlarında oluşan kayıp milyonları bulabiliyor. Halbuki Almanya'nın başka ülkelerle bu doğrultuda anlaşmaları var. İki ülke arasında katma değer iade anlaşmasını sonuçlandırmalarılmasını istiyor ve bekliyoruz. Özellikle fuar katılımlarını da canlandıracaktır bu işlem dedi.
İnal, yeni çıkan Avrupa Katma Değer Yasasına göre Avrupa çapındaki fuar işlemlerinin KDV'den muaf tutulması gerektiğini, fakat buna rağmen bu işlemin tam olarak uygulanmadığını, yatırımcının da mevzuatı bilmediğinden dolayı bu hakkı talep etmediğini ve maddi kayba uğradığını söyledi.
Türkiye'den ve Almanya'dan iki şirketin oluşturacağı ortak yatırımların başarı şanslarının daha yüksek olacağı bilgisini veren Süreyye İnal, yatırım başlangıcında danışmanlık hizmetinin mutlaka alınması gerektiğinin altını çizdi.
Son Dakika › Güncel › Almanya'da Yatırım Yapmak İsteyen 'Kobi'lere Öneri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?