Almanya'daki Nazi Kurbanları Parlamentoda Anıldı - Son Dakika
Güncel

Almanya'daki Nazi Kurbanları Parlamentoda Anıldı

Almanya\'daki Nazi Kurbanları Parlamentoda Anıldı

Varşova'dan Auschwitz kampına 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon kişinin ölüme gönderildiği Auschwitz-Birkenau Kampı'ndan sağ çıkanların özgürlüğüne kavuştuğu günün yıldönümü Alman Parlamentosu'nda anıldı.

28.01.2012 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Varşova'dan Auschwitz kampına 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon kişinin ölüme gönderildiği Auschwitz-Birkenau Kampı'ndan sağ çıkanların özgürlüğüne kavuştuğu günün yıldönümü Alman Parlamentosu'nda anıldı. Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarını Anma Günü sebebiyle Federal Meclis'te düzenlenen törende, Yahudi Soykırımı'ndan hayatta kalan, Almanya'nın en önemli edebiyat eleştirmeni Marcel Reich-Ranicki konuşma yaptı.

Yahudi Soykırımı'nın sembolü Auschwitz toplama kampında kalanlar 27 Ocak 1945 tarihinde Sovyet birlikleri tarafından kurtarılmasının yıldönümünde Almanya'da Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarını Anma Günü düzenlendi. Bu yılki anma törenine Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Eyalet Temsilciler Meclisi Başkanı Horst Seehofer katıldı. Anayasa organlarından temsilcilerin yanı sıra Almanya, Polonya, Fransa ve diğer ülkelerden gençler de töreni izlemek üzere meclis genel kurul salonunda yer aldı.

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Meclis Yahudi Düşmanlığı Raporu'na değinirken Almanlar'ın yüzde 20'sinin "gizli Yahudi düşmanı" olduğunu vurgularken "Bu oran Almanya için çok fazla" dedi. Neonaziler tarafından 8'i Türk 1'i Yunan 9 göçmenin 2000-2006 yılları arasında öldürülmesine de değinen Lammert, bu şiddet ve nefretin asla kabul edilemeyeceğini vurguladı. Meclis Başkanı Lammert aşırı sağcılığa karşı mücadele edenlerin örnek nitelikte insanlar olduğunu, kendilerini cesaretlendirdiklerini söyledi.

Bu yıl 67'ncisi düzenlenen anma töreninin misafir konuşmacısı 91 yaşındaki Prof. Dr. Marcel Reich-Ranicki oldu. Bir tarihçi olarak değil bir görgü tanığı olarak konuşacağını belirten Reich-Ranicki, 22 Temmuz 1942 tarihinde Varşova Gettosu'nda yaşananları anlattı. Reich Ranicki bu konuşmasında "Varşova'dan kampa sevk edildiğinizde bunun tek anlamı ölümdü" diye konuştu.Reich-Ranicki, SS subaylarının iki kamyon silahlı askerle Yahudi gettosuna nasıl geldiğini ve Yahudilerin imha edilmek üzere Treblinka toplama kampına götürülmesi emrini nasıl verdiklerini söyledi. SS subayları, o gün Yahudi Konseyi temsilcilerine emirlerini dikte ederken, o dönem muhabirlik ve çevirmenlik yapan Marcel Reich-Ranicki de tutanak katibi olarak görev yapmıştı.

Deutche Welle Reich-Ranicki'nin, Almanya'da yaşayan en önemli edebiyat eleştirmeni olarak gösterildiğini, Polonya'da orta halli bir ailenin çocuğu olarak 1920 yılında dünyaya geldiğini hatırlattı. Reich-Ranicki, 1938 yılında okumak üzere gittiği Berlin'den 12 bin Polonya Yahudiyle birlikte Polonya'ya sürülmüştü. 1940 yılında kendisini Varşova Gettosu'nda bulan Reich-Ranicki gettonun yönetim organı Yahudi Konseyi için çevirmenlik ve muhabirlik yaptı. Eşiyle burada tanıştı ve evlendi. Uzunca bir dönem, bir dizgici arkadaşının da yardımıyla saklanarak yaşadı. Anne ve babasını Treblinka toplama kampındaki gaz odalarında kaybetti. Ağabeyi de Poniatowa toplama kampında vurularak öldürüldü. 1988-2011 yılları arasında Alman İkinci Televizyonu'nda Edebiyat Dörtlüsü adlı tartışma programını da hazırlayıp yönetti. 'Edebiyatın papası' olarak anılan Ranicki tüm bu çalışmalarından ötürü sayısız edebiyat ödülüne layık görüldü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'daki Nazi Kurbanları Parlamentoda Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement