Almanya: Suriye'deki İnsani Durum Endişe Verici - Son Dakika
Son Dakika Logo

Almanya: Suriye'deki İnsani Durum Endişe Verici

Almanya: Suriye\'deki İnsani Durum Endişe Verici
15.01.2014 17:26  Güncelleme: 17:40

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Suriye'deki insani durumdan endişeli olduklarını belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Suriye'deki insani durumdan endişeli olduklarını belirterek, "Bizim için korkunç insani felaketin ele alınması büyük önem taşıyor" dedi.

Schaefer, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında AA muhabirinin Suriye'deki Yermuk mülteci kampına insani yardımın ulaşmasının engellendiği şeklindeki haberlerin Almanya tarafından nasıl değerlendirdiği sorusunu yanıtladı.

"Somut durumla ilgili bir şey diyemem" ifadesini kullanan Schaefer, şöyle devam etti:

"Size Suriye'deki durumla ilgili genel olarak şunları diyebilirim. BM'nin tahminlerine göre Suriye'deki iç savaş 9 milyon kişiyi Suriye ve komşu ülkelerde mülteci olma durumuna düşürdü. Bu bizi endişelendiriyor."

Siyasi bir çözüm için uğraştıklarını belirten Schaefer, "Bizim için korkunç insani felaketin ele alınması büyük önem taşıyor" dedi. Schaefer, gelecek hafta İsviçre'nin Montrö kentinde başlayacak barış konferansına işaret ederek, Suriye rejimi ve muhalif grupların orada ülkenin geleceği hakkında görüşmelerde bulunacağını kaydetti.

Kuveyt'in ev sahipliği yaptığı 2. Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı'na da değinen Schaefer, "Şu an Kuveyt'te bağış toplanıyor. Almanya sorumluluğunun gereğini yerine getirecek. Şimdiye kadar Suriye için 400 milyon avrodan fazla yardımda bulunduk ve bunu sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Suriye'deki korkunç savaşın sonuçları ile karşı karşıya gelmeyen aile kalmadığını belirten Schaefer, "Suriye rejiminin şiddet eylemlerinden açıkça sorumlu olması tepkisiz kalmıyor. Suriyeli muhalifler önümüzdeki günlerde İstanbul'da buluşup karar alacak. Ümit ediyoruz ki doğru karar alınır" dedi ve muhalif grupların güçlü bir delegasyon ve strateji ile Montrö'deki konferansa katılmasını beklediklerini kaydetti.

Schaefer, uluslararası toplumun Suriye'ye uygun insani yardım yapılmasını sağlaması gerektiğini bildirerek, "Suriye rejimi dediği şeyleri uygulayıp, dışardan gelen yardımları insanlara ulaştırmalı. Bu aynı zamanda muhalif gruplar için de geçerli" ifadesini kullandı. Martin Schaefer ayrıca ateşkes için çaba gösterilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya: Suriye'deki İnsani Durum Endişe Verici - Son Dakika


Advertisement