Son zamanlarda doğal ve hızlı zayıflama vaadi ile satılan bitkisel ürünlere karşı uzmanlar uyarıyor.
Piyasada bin bir çeşit ürün satılıyor. Kimi daha güzel bir cilt için, kimisi zayıflamak için… Son günlerde en çok gündemde olan ise bitkisel zayıflama çayları. Doğal olmasının bu çayların zararlı olmadığı anlamına gelmediğini belirten uzmanlar ürünlerle ilgili yeteri kadar bilimsel çalışma yapılmadığını belirtti.
Konu ilgili bir açıklama yapan OSM Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Timur, son zamanlarda halk arasında özellikle zayıflatma vaadi olan birçok bitkisel ürünün kontrolsüz kullanıldığını söyledi.
Timur, "Zayıflama amaçlı bitkisel ürünler, bitki çayları tüketilmemelidir. Zayıflama tedavisinde; öncelikle bir uzman tarafından obezite nedeni tespit edilmeli, sonra uygun yöntemlerle gerçekçi hedeflerle sağlıklı ağırlığa kavuşulmalıdır. Öncelikle şişmanlığın doğru sebepleri, çeşitli tahliller ve uzman incelemesi ile ortaya konulmalı ve ardından doğru metabolizma için, doğru yöntem uygulanmalıdır" dedi.
'OLUMSUZ ETKİLER BAZEN YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKABİLİR'
Bitkisel tedaviler için, bitki çaylarının doğal olduğu düşünülerek zararsız ve güvenilir zannediliyor. Ancak bitkisel ilaçlar, ürünler üzerine yapılmış yeterli sayıda bilimsel çalışma bulunmuyor. Yapılan az sayıda çalışma olup, geniş kapsamlı, çok sayıda hastayı kapsayan, geniş hacimli ve kontrol gruplu çalışmalara ihtiyaç duyuluyor. Kullanılan ürünlerin olumsuz etkilerinin bazen aylar, yıllar sonra ortaya çıkabileceğini belirten Timur şunları kaydetti: "Bunun takibi ise oldukça zordur. Bu nedenle bir anlık zayıflama hevesi ile hayatımızın geri kalanı karartılmamalı ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Kullanılan özel karışım çaylarda ise etken madde miktarının standart değil. Bitkilerin ilaçlar ile etkileşiminin bilinmiyor. Bazı bitkiler, hastaların kullandığı reçeteli ilaçların etkinliğini azaltmaktadır. Ayrıca kalıcı karaciğer ve böbrek hasarlarına yol açabilmektedir. Bitkilerin içerdiği bazı etken maddeler karaciğerde yoğun hasara neden olabilmektedir. Nadir vakalarda bu hasar hızı seyirli ve ölümcül olabilir. Uzun vadeli ve sürekli kullanılan bitkiler siroza bile neden olabilmektedir. Organ hasarlarının yanı sıra kişilerde alerjik reaksiyonlar, aşırı su kaybı, mide bulantısı, kusma, mide krampları, barsak fonksiyonlarında bozulma, sindirim sorunları, baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk gibi sorunlar da görülebilmektedir."
'TEDAVİ YÖNTEMLERİ UZMANLAR EŞLİĞİNDE OLMALI'
Metabolizmaya yardımcı, antioksidan içeriği yüksek bitkilerden, baharatlardan mutfaklarımızda sıklıkla yararlanmamız gerektiğini kaydeden Timur, "Fakat bu tarz yardımcı bitkilerden mucize beklemek, sürekli ve fazla miktarlarda kullanmak uygun değildir. Zayıflama tedavisinde, her zaman etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış tedavi yöntemleri gerçek uzmanlar eşliğinde tercih edilmelidir" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Anlık Zayıflama Hevesi Hayatınızı Karartmasın! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?