Antik Osmanlı Çarşısı'nda Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin kuruluş günlerine ait antika eser sergileniyor.
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde açılan tarihi Osmanlı Çarşısı asırlarca önce kullanılan geleneksel eşya ve antika eserler sergileniyor. Günlük eşyadan silah aletlerine kadar pek çok malzemenin sergilendiği çarşı büyük ilgi görüyor. Sındırgı Belediyesi Makine İkmal Müdürlüğü personelince Antik Osmanlı Çarşısına ziyarete gelen misafirlerin eserleri daha iyi görebilmesi için üstü açık olan bölümün üzeri şeffaf plastik malzeme ile kapatıldı. Makine İkmal Müdürü Fatih Acar çalışmalar hakkında kısa bilgi verdi. Müdür Acar;"İçinde bulunduğumuz yapı 2006 yılında Balık Pazarı olarak yapılmıştı. Fakat ilçemizin 2008 yılında termal turizm bölgesi ilan edilmesiyle birlikte Sındırgı el sanatları ve tarihi eserlerinin sergilenmesi için antik Osmanlı çarşısı olarak değiştirilmiştir. Belediyemiz Kademe personelinin yaptığı çalışmalar ile mimari yapı olarak balık pazarı olarak yapıldığından dolayı orta da bulunan açık alanın kapatılması ve mevcut eserlerin daha iyi sergilenmesi için üst kapama çalışması yapıldı. Mevcut açık alanda şemsiye şeklinde gün ışığını daha iyi alabilmesi için şeffaf kaplama ile kaplandı. Gelen ziyaretçilerimizin daha temiz ve daha hijyenik ortamlarda üstü kapalı olarak ziyaret edebilmeleri için böyle bir çalışma yapıldı. Sındırgı'ya gelen misafirlerimizin Sındırgının tarihini daha iyi anlayabilmeleri için mutlaka Antik Osmanlı Çarşısına uğramaları gerekmektedir" diye konuştu.
Antik Osmanlı Çarşısını işleten emekli Recep Parlak ise;"Antik Osmanlı çarşısına Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş destek veriyor. Kendisine tarihe sahip çıktığı için çok teşekkür ediyorum. Çarşıda Osmanlı dönemine ait eşyaların yanı sıra Sındırgı'ya ait tarihi ve kültürünü yansıtan binlerce eser yer alıyor. Selçuklu - Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş günlerine ait 10 bine yakın tarihi eser bulunuyor. Elimizde tahmini 10 bin çeşit tarihi ve kültürel özellik taşıyan malzeme var. Selçuklu - Osmanlı dirhemleri, kahve değirmenleri, gümüş mühürler, rozetler, Eski heybe, torba, tabanca, kandil, eski pikap ve radyolar, bakır kap-kacaklar, yün dokumalar, eski eşya, nalınlar, boyalı özel saray takunyalarını satmıyoruz" dedi.
'Selçuklu - Osmanlı Müzesi' Sındırgı halkı kültürü ve tarihi için çok bir değer olduğunu söyleyen Parlak, Sındırgı ve köylerindeki eski ve tarihi eserleri görsel amaçlı sergilemek için birçok araştırmalar yaptıklarını belirtti. Sındırgı Belediyesi tarafından bir dere yatağı üzerinde kurulan 'Antik Osmanlı Çarşısı" aynı zamanda barındığı eserlerle müze görünümü veriyor. Ayrıca çarşıda Orta Asya'dan batıya göç eden Oğuz boylarının oluşturduğu Anadolu Yörüklerinin tarihi ve kültürel zenginliklerinin de sergilendiği "Selçuklu - Osmanlı Müzesi" de dikkat çekiyor.
Son Dakika › Güncel › Antik Osmanlı Çarşısı Kapatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?