Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen TÜBİTAK raporuyla ilgili, "Bu konuda TÜBİTAK bir açıklama yapmadı bildiğim kadarıyla. Raporun tam metni de yayımlanmadı. Dolayısıyla biz bunun üzerinde ne konuşabiliriz? Ancak genel konularda bir kaç cümle söyleyebiliriz. Yargılamanın iadesi süreciyle ilgili olarak başlatılan bir çalışma vardı. Bu çalışmanın sonuçlanmadığını biliyorum" dedi.
Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Arınç, bir gazetecinin "Bir çok davada delil teşkil eden 5 nolu harddisk vardı. Bununla ilgili olarak TÜBİTAK bir rapor açıkladı ve harddiskte özetle oynandığı yönünde bir rapordu bu. Adalet Bakanlığı'nın yeniden yargılamalarla ilgili bir çalışma içinde olduğu bilgisi var. Bu durum yeniden yargılamaları ve o çalışmayı nasıl etkiler?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:
"Basında yazılıp çizilen bir rapordan bahsediliyor. Siz bu raporun orijinalini gördünüz mü? Ben görmedim de onun için soruyorum. Basın haber olarak veriyor. Böyle bir rapor içeriği itibariyle yayımlandı mı? Yani böyle bir rapor var ve raporun içerisinde böyle bir karar ya da kanaat var şeklinde biz de duyuyoruz ama bu konuda TÜBİTAK bir açıklama yapmadı bildiğim kadarıyla. Raporun tam metni de yayımlanmadı. Dolayısıyla biz bunun üzerinde ne konuşabiliriz? Ancak genel konularda bir kaç cümle söyleyebiliriz. Bir, yargılamanın iadesi süreciyle ilgili olarak başlatılan bir çalışma vardı. Bu çalışmanın sonuçlanmadığını biliyorum. Esasen Türk Ceza Kanunu'nda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda bunu düzenleyen maddeler geçmişten bu yana vardır ve ihtiyaçları karşılayacak noktadadır. Ancak Türkiye'de son gelişmeler içerisinde yeniden yargılama yapılması bu hükümlerden farklı olarak yeni bir şekle bürünecekse buna ihtiyaç varsa bu konuda ne yapılabilir? Adalet Bakanımız bu konuyu ortaya atan kişilerle, kurumlarla da hukuki anlamda birlikte bir çalışma yapacaktır. Şüphesiz böyle bir çalışma bürokrat düzeyinde belki yapılmaktadır. Ama sonuçlanmış ve ortaya çıkan nihai taslak ya da düşünce de mevcut değildir.
İkincisi eğer harddisk dediğiniz ve üzerinde oynandığı iddia edilen şey bir delil olarak kabul edilmişse mahkemelerde, o mahkemeler henüz bitmemişse, bu rapor da gerçekse mahkemeler bunu tekrar dikkate alabilir. Yok mahkemeler bitmişse ve hükme esas ve dayanak yapılan bir delilin sahteliği sonradan ortaya çıkmışsa, mevcut yargılamanın iadesi hükümleri çerçevesinde ele alınabilir. Bu konuda bir boşluk yok. Ama önemli olan böyle bir rapor var mı? Bu rapor nasıl bir rapordur ve bu iddialara karşı altında imzası bulunan TÜBİTAK mensuplarının veya uzman kişilerin bu konudaki düşünceleri nelerdir? İsterseniz onları yazalım, çizelim gazetelerimizde. İlgili arkadaşlara soralım ve ortaya çıkacak sonuca göre de biz birşey söylemiş olalım."
-Yeni bir tasarı ya da teklif yok
Bülent Arınç, "Bugün bazı gazetelerde de yer aldı bir Torba Kanun hazırlığı olduğu ve içinde bazı ekonomiyle ilgili başlıkların da olduğu, hurda teşviği gibi... Aynı zamanda bedelli askerlikle ilgili bir düzenlemenin de getirileceği bazı iddialar var. Doğru mudur? Böyle bir hazırlık var mı?" yönündeki soru üzerine, şunları söyledi:
"Gülümsüyorum tabii Meclis Başkanlığı yapmış bir insan olarak bu tabir çok yakışıksız bir tabir. Siz burada kabahatli değilsiniz. Torba Kanun diye bizim hukuk literatüründe kanun metodolojisinde hiçbir tabir yoktur. Ama çok maddeli tasarı ve teklifler geldiğinde Meclis'ten birisi buna 'torba' dedi ve adı da öyle kaldı gitti.
Yani hakikaten kanun yapan yasama organında bugüne kadar konuşulmamış hele hele metinlere girmemiş bir konuyu biz artık rahatlıkla görüşüyoruz. Bunun adı Bazı Kanun ve Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasıyla İlgili Kanun Tasarısı veya Teklifi'dir. 'Torba Kanun' dediğiniz ama aslında pek çok kanununun bazı maddelerini değiştiren ama birlikte gelmiş olan tasarı ve teklifleri bu anlamda kullanmamız gerekir. Bunlar çok maddeli olduğu için Meclis'e de bildiğiniz gibi bunların tek tek, madde madde görüşülmemesi, bölümler halinde görüşülmesi de karara bağlanıyor. Çok maddeli bir kanun bu hafta görüşülecek, eğer onu kastediyorsanız. Zannediyorum 109 veya 112 maddeli bir kanundur. Bugün bazı gazetelerimizde içeriğinden bahsediliyor çünkü komisyondan çıktı bu. HSYK ile ilgili kanun teklifi görüşülmemiş olsaydı o başlayacaktı geçen hafta. Onun içeriğinde ne var? Herkes bunu biliyor ve görüyor. Ama yeni bir hazırlıktan bahsediyorsanız yani henüz komisyonlara gelmemiş, henüz bir tasarı veya teklif halini almamış bir konuda, o konuda herhangi bir bilgim yok."
Son Dakika › Güncel › Arınç - Yeni bir tasarı ya da teklif yok - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?