Aşırı Stres Altındaki Taksicilere Kanser Taraması - Son Dakika
Güncel

Aşırı Stres Altındaki Taksicilere Kanser Taraması

Aşırı Stres Altındaki Taksicilere Kanser Taraması

İstanbul Taksiciler Esnaf Odasının hazırladığı proje kapsamında, kentteki taksiciler kanser taramasından geçirilecek İTEO Başkanı Uğur: "Meslektaşlarım 24 saat boyunca, İstanbul gibi yoğun trafiğe sahip bir şehirde aşırı stres altında kalıyor" "Bilindiği gibi stres, kanserin en büyük tetikleyicilerinden.

30.12.2013 11:25

MEHMET ALİ DERDİYOK - İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) tarafından hazırlanan proje kapsamında, kentteki taksiciler kanser taramasından geçirilecek.

İTEO ile Ataköy Hastanesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek proje kapsamında, İstanbul'daki 18 bin taksici, aileleriyle birlikte kanser taraması yaptırabilecek. Hastaneye ailesiyle giden her taksici, meslek ruhsatını göstererek bu uygulamadan ücretsiz yararlanabilecek. Ayrıca projeyle taksicilerin kanser hakkında bilinçlenmesi de sağlanacak.

İTEO Başkanı Yahya Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiklerinden beri taksiciliğin meslek kalitesini artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Şimdiye kadar daha çok taksicilerin karşılaştığı birikmiş teknik sorunları çözmeye yoğunlaştıklarını dile getiren Uğur, bunların büyük bölümünü çözdüklerini kaydetti.

Şu anda gerçekleştirdikleri proje kapsamında da taksicilere sağlıklı bir yaşam sunmayı hedeflediklerini belirten Uğur, "Meslektaşlarım 24 saat boyunca İstanbul gibi yoğun trafiğe sahip bir şehirde aşırı stres altında kalıyor. Bu da arkadaşlarımızın hem psikolojik hem de genel anlamda sağlık problemleri yaşamasına neden oluyor. Bilindiği gibi stres, kanserin en büyük tetikleyicilerinden biri. Yine bilindiği gibi konunun uzmanları kanser tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu söylüyor. Biz de kansere yakalanma riskine karşı meslektaşlarımız için önlem amaçlı böyle bir proje başlattık" dedi.

-"Sağlıklı yaşam, iş kalitesini artırır"

"Sağlıklı yaşam, insanın iş kalitesini artırır. Taksici sağlıklı olacak ki müşterisine de sağlıklı bir hizmet sunabilsin" diyen Uğur, taksicilerin iş kalitelerini artırmaya yönelik daha önce de bazı çalışmalarda bulunduklarını hatırlattı. Uğur, taksicilerin yoğun stresten en az zarar görebilmesi için daha önce de öfke kontrolü eğitimi verdiklerini vurguladı.

Bu projeden büyük bir başarı elde ettiklerini dile getiren Uğur, şöyle devam etti:

"Bu projeden sonra müşteri memnuniyetini yüzde 80'lerin üzerine çıkardık. Çünkü hep şuna inandık; sağlığı yerinde olmayan bir taksici müşterisini memnun edemez. Taksici sağlıklı olacak ki müşterisine de sağlıklı bir hizmet sunabilsin. Tabi hizmet verirken meslektaşlarımızı yıpratan bazı sorunlar da çıkıyor. Örneğin zaten gün boyunca yoğun trafik stresini çeken taksici arkadaşımız bir sarhoş müşteri aldığında kendisi aşırı derecede yıpranıyor. Bu durum bazen arkadaşlarımızın davranışlarına yansıyabiliyor. Bu nedenle arkadaşlarımızın bütün bu sorunlardan en az etkilenmeleri ve müşterilerine yansıtmamaları için elimizden geleni yapıyoruz."

-Taksiciler, kansere karşı bilinçlenecek

Bugüne kadar gerek korsan taşımacılık gerek cep durakları gibi önemli pek çok konunun çözümüne öncülük ettiklerini anlatan Uğur, bunların yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri de ortaya koyduklarını  bildirdi.

İTEO Başkanı Uğur, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda yaptığımız sosyal sorumluluk çalışmaları ile hem meslektaşlarımızın yaşam kalitesini hem de müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitesini artırmayı hedefledik. Bu bağlamda bir taksici ne kadar huzurlu, mutlu ve sağlıklı olursa verdiği hizmet de o kadar güleryüzlü ve kaliteli olur. Bu projemizle İstanbul taksicisinin daha sağlıklı olmasını ve yeni yıla girerken kansere karşı daha bilinçli olmasını hedefliyoruz. Bu konularda daha iyi sonuçlar alabilmek için bazen akademik destek de alıyoruz. Bir önceki projemiz de görme engelli vatandaşlarımıza yönelikti. Taksilerde yaşadıkları sıkıntıları en aza indirmek için Haliç Üniversitesi iş birliğiyle bir çalışma yaptık. Proje kapsamında Braille alfabesiyle taksilerin plakalarının ve şikayet hattının yazılı olduğu küçük levhaların taksilerde bulundurma zorunluluğu getirdik. Gerçekleştirdiğimiz pilot uygulamada, görme engelli vatandaşlarımızın beğenisini aldık." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aşırı Stres Altındaki Taksicilere Kanser Taraması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement