Astrıum, Mars'a Yolculuğa Hazırlanıyor - Son Dakika
Güncel

Astrıum, Mars'a Yolculuğa Hazırlanıyor

Astrıum, Mars\'a Yolculuğa Hazırlanıyor

Avrupa'nın uzay araştırma merkezi EADS Astrium, iki yıl sürmesi planlanan Mars yolculuğuna hazırlanıyor.

30.04.2012 09:49  Güncelleme: 09:59

Almanya'nın Bremen kentinde bulunan Avrupa'nın uzay araştırma merkezi EADS Astrium, iki yıl sürmesi planlanan Mars yolculuğuna hazırlanıyor. EADS Astrium, Türk Hava Yolları'nın (THY) Almanya'da 10. uçuş noktası Bremen'e seferlere başlaması dolayısıyla kentte bulunan Türk gazetecilere kapılarını açtı. Almanya'nın yanı sıra Fransa, İngiltere, İspanya ve Hollanda'da üretim ve araştırma tesisleri bulunan EADS Astrium'un proje müdürü Max Lange, gazetecilere tesisi gezdirdi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

UZAY ARACINDA BİBER YETİŞTİRME DENEYİ

Astronotların uzay mekiğindeki tüm parçaları kullanabilmeleri için 4 senelik bir eğitimden geçtiğini anlatan Max Lange, "Mars'a astronotlarla uzay uçuşları için çalışmalara odaklandık. Mars'a gidiş 2 sene sürüyor. Bu süre içinde astronotların yiyeceklerini yetiştirebilmeleri için uzay araçlarında sebze üretme denemeleri yapıyoruz. Bitkilerin büyümesinde ışıklandırma çok önemli. İyi sonuçlar almaya başladık, başarılı olursak astronotlar domates, biber gibi sebzeleri yol boyunca üretebilecek" diye konuştu.

ASTRONATLARIN UZAY MEKİĞİNDEKİ HAYATINI ANLATTI

Türk gazetecilere birebir boyutlarda üretilen bir uzay mekiğini de gezdiren Max Lange, uzayda yaşam üzerine yöneltilen çeşitli sorulara şu yanıtı verdi:

"Uzayda yer çekimi olmadığı için astronotlar ayakta uyuyor. Ayaklarını bantlarla yere bağlıyor ve öyle uyuyorlar. Günde 2 saat kaslarının kuvvetli kalması ve kalplerinin zarar görmemesi için spor yapıyorlar. Mekikte sıcak su var ama duş alma imkanı yok, astronotlar bezle silinerek temizleniyor. Uzayda tat alma duygusu azalıyor, bundan dolayı yemekleri çok acı yapılıyor. Astronotların en çok sevdiği şey ise karides. Astronotlar, uzayda en fazla 6 ay kalıyorlar. Bir araçta aynı anda 6 kişi bulunuyor. Aracın sıcaklığı 23-24 derece. Astronotlar genelde hafif giyiniyorlar. Kıyafetleri uzun süre kullandıkları için terlemek istemiyorlar. Bir kıyafeti en az 3 hafta kullanmak zorundalar, genelde tişört ve şortla dolaşıyorlar."

BİR UZAY MEKİĞİ 24 MİLYON EURO

Almanya'nın yanı sıra Fransa, İngiltere, İspanya ve Hollanda'da üretim ve araştırma tesisleri bulunan EADS Astrium'un proje müdürü Max Lange, 5 ülkede 18 bin çalışanları olduğunu belirterek, Bremen'de füzelerin fırlatma parçalarının üretildiğini, Avrupa'nın tüm uzay mekiklerinin akaryakıt tanklarının yapıldığını anlattı. Lange, "Bir uzay mekiği en az 80 bin parçadan oluşuyor. Rusya'da daha çok deneme amaçlı, NASA'da ise astronotlarla çalışmalar yapılıyor. Biz ise bilinçli üretim yapıyoruz. Uzay mekiği parçaları değişik ülkelerde yapılıyor. Bunlar bir arada toplanıyor. Fırlatma işlemi ise Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'nda yapılıyor. Ayrıca Bremen'deki EADS Astrium'da TÜRSAT'ın 700 yakıt alan akaryakıt tankları da burada üretiliyor" dedi.

Lange, her ülkeden sipariş aldıklarını vurgulayarak, "Bir şahıs da gelip roket, uzay mekiği siparişi verebilir. Bir uzay mekiğinin fiyatı 24 milyon Euro'dan başlıyor" diye konuştu.

SARKOZY ESPRİSİ

Meslek lisesini bitirenlerin Astrium'da çırak olarak çalışmaya başladığını ve işi öğrendikçe yükseldiğini anlatan Max Lange, "Ama Sarkozy ile bağlantınız olursa direkt üst düzey yönetici olarak da atanabilirsiniz" diye espri yaptı. Lange, "Uzayın çöplüğe döndüğünden söz ediliyor. Bu konuda bir çalışma var mı?" sorusu üzerine "Eskiden uzayda kullanılmayan mekikler patlatılıyordu ve bundan dolayı çok çöplük oluştu. Şimdi kullanılmayan araçları dünyaya getiriyoruz ve bunlar yolda atmosferden dolayı eriyor. Böylece çöp oluşmuyor" diye konuştu.

(FOTOGRAF) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Astrıum, Mars'a Yolculuğa Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement