Atalay: Partilerin Gözetlenmesi Oradaki Araç Vs. Bu Konularda MİT'in Böyle Bir Görevi Yoktur - Son Dakika
Güncel

Atalay: Partilerin Gözetlenmesi Oradaki Araç Vs. Bu Konularda MİT'in Böyle Bir Görevi Yoktur

Atalay: Partilerin Gözetlenmesi Oradaki Araç Vs. Bu Konularda MİT\'in Böyle Bir Görevi Yoktur

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'ın Meclis İçişleri Komisyonu'ndaki MİT yetkilisine sorduğu, "MHP'yi dinlediniz mi?" sorusuna Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Partilerin gözetlenmesi oradaki araç vs. bu konularda MİT'in böyle bir görevi yoktur.

22.02.2014 22:53

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'ın Meclis İçişleri Komisyonu'ndaki MİT yetkilisine sorduğu, "MHP'yi dinlediniz mi?" sorusuna Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Partilerin gözetlenmesi oradaki araç vs. bu konularda MİT'in böyle bir görevi yoktur. Bu olayların üzerine de çok gittik" yanıtını verdi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis İçişleri Komisyonu'nda MİT Yasasında değişiklik öngören kanun teklifi üzerinde muhalefetin eleştirilerini yanıtladı.

Hedeflerinin Türkiye'ye yakışır çağdaş imkanlarla donatılmış güçlü bir istihbarat teşkilatını Türkiye'ye kazandırmak olduğunu ifade eden Atalay, "Niyetimiz bu. Onun dışında başka niyetler söyleyenler için bunu söylüyorum, onlar doğru değil" diye konuştu.

Atalay, "Önleyici istihbarat da aynen adli istihbarat gibi yargı kararına bağlıdır ülkemizde" diye konuştu.

MİT'in Başbakan'a bağlı olduğunu anımsatan Atalay, şöyle devam etti:

"Tekrar o sözü veriyoruz, o çalışmayı yapıyoruz, onu sadece MİT ile ilgili değil, o konu güvenlikle ilgili Meclis'in denetimini, hem Meclis ile çalışmamız gerekiyor hem de diğer bütün güvenlik birimlerimizi de o çalışmanın içine katmamız gerekiyor. Meclis kontrolü ve tasarrufun, sorumluluğun, talimatın hükümete ait olmasından tereddüt kaçınmayalım. Bunları illa hükümet keyfi kullanır diye değerlendirmeyelim. Bakanlar Kurulu'nun yetkisi orada tanımlanan sınırlardadır."

-"MİT'İN BÖYLE BİR GÖREVİ YOKTUR"-

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'ın Meclis İçişleri Komisyonu'ndaki MİT yetkilisine "MHP'yi dinlediniz mi?" şeklinde yönelttiği soruyu hatırlatan Atalay, "MHP'li arkadaşlar söyledi. Partilerin gözetlenmesi oradaki araç vs. bu konularda MİT'in böyle bir görevi yoktur. Ben de o zaman İçişleri Bakanıyım. Bu olayların üzerine de çok gittik" dedi.

MHP'li Nevzat Korkmaz'ın, "Bunu bulamadık mı diyorsunuz" sözüne de Atalay, "Bulunmadı" yanıtını verdi.

-"SAYIN BAYKAL KENDİSİ GİDİP DE YARGIDA VEYA SAVCILIKTA BU KONUYU KİMSEYLE PAYLAŞMAK İSTEMEDİ"-

Deniz Baykal konusunun dile getirildiğini ifade eden Atalay, "Olay şu, o konuyu biz aydınlatalım diye ben kendim o kadar üzerine düştüm. O gece burada anayasanın son geneli üzerinde oylama vardı. Meclis Genel Kurulu'ndayken haber duyuldu ve Başbakanımız çok hızlı müdahale etti, o görüntü kalktı. Fakat Sayın Baykal kendisi gidip de yargıda veya savcılıkta bu konuyu kimseyle paylaşmak istemedi. Esas yardımcı olacak kişi bu işe karışmadı. Bunlar biraz da böyle kalıyor, üzerine gitmek lazım" dedi.

-"CUMHURBAŞKANI HESAP VERİYOR, MİT MÜSTEŞARININ HESAP VERMEMESİ DİYE BİR ŞEY OLABİLİR Mİ?"-

MİT'te personel hareketi olacağı yönündeki eleştirilere de Atalay, "Personel hareketi mi olacak, hayır öyle bir şey olmayacak, bize MİT'in söylediği odur" derken, "Burada dokunulmazlık yok. Dokunulmazlık diye bir şey olmaz, hesap verecek. Yargıda hesap verecek. Cumhurbaşkanı hesap veriyor, MİT Müsteşarının hesap vermemesi diye bir şey olabilir mi?" diye sordu.

-"BURADA SORUMLULUK HÜKÜMETİNDİR, MİT MÜSTEŞARININ DEĞİL"-

Atalay, MİT'in yaptığı görüşmelere ilişkin de, "Uygun olanı devletin kurumlarının görüşmesi ama sorumluluğu siyasete aittir. Burada sorumluluk hükümetindir, MİT Müsteşarının değil, gider o görüşür, İmralı'ya da gider görüşür ama sorumluluk hükümetindir" dedi.

Atalay, Anayasaya aykırı hiçbir şey görmediğini de dikkat çekti. Atalay, şöyle devam etti:

"Özerkliktir, üniter yapımızdır, bu konular hepimizin ortak noktalarıdır. Bu milletin istemediği bir şeyi asla yapmayız. Ama ülkemizdeki bu sorunu çözmek istiyoruz. Katiyen ülkemizin bölünmesi, parçalanması, özerklik, şu bu bizim çalışmamızın hiçbir yerinde yok. Bu süreçlerin de zorluğunu da biliyorsunuz. Burada sizlerden farklı bir şey düşünmüyoruz."

Muhalefetin eleştirilerine Atalay, "Rövanşist falan öyle küçük duygulara hiç yanaşmayız" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Atalay: Partilerin Gözetlenmesi Oradaki Araç Vs. Bu Konularda MİT'in Böyle Bir Görevi Yoktur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement