Aynı Yıl İkinci 8 Binlik Zirve Denemesi - Son Dakika
Güncel

Aynı Yıl İkinci 8 Binlik Zirve Denemesi

Aynı Yıl İkinci 8 Binlik Zirve Denemesi

MİLLİ dağcı Tunç Fındık, 8 binlik zirve olan Pakistan'daki 'Çıplak Dağ' anlamına gelen Nanga Parbat'a tırmanacak.

09.06.2013 11:01  Güncelleme: 12:59

- MİLLİ dağcı Tunç Fındık, 30 Nisan'da tırmandığı Himalaya Dağları'nın uzantısı sayılan Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içindeki 8 bin 13 metre yüksekliğinde Shishapangma Dağı'ndan sonra ikinci 8 binlik zirve olan Pakistan'daki 'Çıplak Dağ' anlamına gelen Nanga Parbat'a tırmanacak. Bu tırmanışla Tunç Fındık, aynı yıl içinde 8 bin metrelik iki zirveye tırmanan ilk Türk dağcısı olacak.

Dağcılık dilinde '14x8000' olarak adlandırılan, 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağa tırmanma anlamını taşıyan ve şimdiye kadar 32 kişinin başardığı Shishapangma tırmanışını başaran Tunç Fındık, Nanga Parbat Dağı'nın zirvesine tırmanarak Türk Bayrağını dikmek için Pakistan'a uçtu. The North Face'in ana sponsoluğunda, Tunç Fındık, tırmanışı 40 günde bitirmeyi hedefliyor. '14x8000 Projesi' dahilinde bugüne dek toplam 8 bin metreden yüksek 9 dağın zirvesine ulaşmayı başaran ilk ve tek Türk olan Tunç Fındık, 8 bin metrelik dağlar arasında en yüksek 7 tanesine çıkmayı başaran dünyadaki 44 dağcı arasında bulunuyor. Zirve Dağcılık Kulübü ve Fransız elit GHM Dağcılık Kulübü üyesi olan Tunç Fındık'a bu tırmanışı yapması için The North Face'in yanı sıra İşdestek, Solgar, Globalstar Avrasya gibi ana sponsorlar destek veriyor.

8 bin 125 metrelik yüksekliği ile yeryüzündeki en yüksek dokuzuncu dağ olan Nanga Parbat'a ilk çıkışı 1953 yılında efsanevi Alman dağcı Hermann Buhl yaptı. Bu dağ, zorlu teknik tırmanışı, kuvvetli fırtınaları, çığları ve buzul çatlakları ile nadiren çıkılabilen bir hedef olarak biliniyor. Nanga Parbat, 'Çıplak dağ' manasına geliyor. Dağın batı tarafında 4 bin 500 metredeki ana kamptan başlayacak tırmanışta, Diamir yüzü olarak bilinen batı yüzündeki Kinshofer rotası tırmanılacak. Tırmanış, yüksekliğe uyum ve uygun tırmanış zamanının gelmesini beklemek için toplam 40 gün kadar sürecek. Tunç Fındık, dağ üzerinde en yükseği 7 bin 200 metrede olmak üzere 4 kez yüksek kamp kuracak.

İNTERNETTEN TAKİP EDİLEBİLECEK

Tunç Fındık'ın bu tırmanışı, iletişim sponsoru Globalstar Avrasya'nın sağladığı spot uydu takip cihazı ile eşzamanlı olarak internetten www.tunchangizirvede.com adresinden ve Tunç Fındık'ın facebook sayfasından takip edilebilecek. - Muğla/ Marmaris

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aynı Yıl İkinci 8 Binlik Zirve Denemesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement