Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu,
"Bir yandan aşırı tüketim 1,5 milyonun üzerinde kilolu nüfus, 500 bin obez nüfus var iken diğer taraftan 1 milyonun üzerinde açlık sınırında yaşıyor. Çocuklar açlıktan ölürken büyük bir gıda israfı da olmaktadır" dedi.
Bakan Kutbettin Arzu, Harbiye'deki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen '32. Dünya Veteriner Hekimliği Kongresi'nin açılış törenine katıldı. Kutbettin Arzu, dünyanın değişik ülkelerinden yaklaşık çok sayıda veteriner hekim, bilim insanı, ulusal ve uluslararası firma ile kuruluşların temsilcilerinin katıldığı kongrenin açılışında bir konuşma yaptı.
Arzu, kongrenin veteriner hekimlik alanında yeni gelişmelere ışık tutacağına ve meslektaşlar arasında bilgi alış verişine olanak sağlayacağına olan inancını dile getirdi.
VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİNİN ÖNEMİ
Bakan Arzu, kongrenin veteriner hekimlik mesleğinin hayvan sağlığı, gıda sağlığı ve güvenilirliği gibi evrensel düzeyde beslenme, uluslararası ticaret açısından büyük önem taşıyan bir meslek haline geldiğin söyledi. Arzu, "Bu mesleğin çalışmaları günümüzde teşhis ve tedaviden çok daha fazlası için uğraşmak, disiplinli bir yaklaşım gerektiren küresel sorunların çözümünde etkin rol oynamak zorundadır. Ayrıca veteriner hekimlik mesleği çevreye duyarlı sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında da önemli bir rol oynamaktadır" dedi.
"TÜRKİYE DÜNYANIN 7'NCİ, AVRUPA'NIN 1'İNCİ EN YÜKSEK TARIMSAL GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILASINA SEBEP OLDU"
Kongrenin dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlara karşı kaydedilen gelişmelerin ele alınmasını amaçladığını belirten Arzu, şunları söyledi:
"Son yıllarda büyük bir atılımla dünyanın 16. büyük ekonomisi Avrupa'nın da 6. büyük ekonomisi haline gelen ülkemizde tarım sektöründe önemli değişimler yaşanmıştır. Günümüzde Türkiye, dünyanın 7'ncisi, Avrupa'nın 1'inci en yüksek tarımsal gayri safi milli hasılasına sebep olmuştur. Ülkemiz Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika arasında önemli bir tarım ihracat üssü haline gelmiş, ülkemizde tarımsal alanda yapılan çalışmalarla sığır varlığı sayısı 14 milyonun üzerine çıkmıştır. Koyun sayısı 31 milyonu aşarken, keçi sayısı ise 10 milyonu geçmiştir. Bu hayvan varlığıyla ülkemizde 2014 yılında 1 milyon ton kırmızı et 18,5 milyon ton süt, 2 milyon ton tavuk eti, 17 milyar adet yumurta ve 530 bin tonun üzerinde balık ve su ürünleri üretimi gerçekleştirildi. Bu şekilde dünya gıda sektörüne ciddi katkılarda bulunuldu."
GÜVENİLİR VE YETERLİ GIDAYA ERİŞİM
Kutbettin Arzu, dünyanın önemli ve değişmez sorunlarının başında güvenilir ve yeterli gıdaya erişim olduğunu ifade etti. Dünya nüfusundaki hızlı artış sonucu her geçen gün güvenli ve yeterli gıdanın temini zorlaştığına dikkat çeken Arzu, "Bir yandan aşırı tüketim 1,5 milyonun üzerinde kilolu nüfus, 500 bin obez nüfus var iken diğer taraftan 1 milyonun üzerinde açlık sınırında yaşıyor. Çocuklar açlıktan ölürken büyük bir gıda israfı da olmaktadır. Dolayısıyla bu kongrenin bu konulara dikkat çekeceğine inanıyorum" diye konuştu
"TEMEL AMAÇ ÇİFTLİKTEN SOFRAYA GÜVENİLİR GIDANIN ELDE EDİLMESİ"
Bakan Arzu, hayvanların insan beslenmesindeki tartışılmaz yerinin hayvan sağlığının önemini artırdığına vurgu yaptı. Arzu, "Hayvan sağlığı tesis edilemediğinde hayvan hastalıkları nedeniyle sektörde ciddi verim kayıpları oluşmaktadır. Hayvan hastalıklarıyla daha etkin mücadele ederek, hayvan sağlığı ve refahının korunması ve dolayısıyla halk sağlığının güvenceye alınması için AB mevzuatıyla uyumlu olarak hazırlanan 5966 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu gereğinde 100'ün üzerinde yönetmelik yayınladık. Bu çalışmaların temel amacı çiftlikten sofraya güvenilir gıdanın elde edilmesidir" dedi.
Konuşmasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu'ya günün anısına plaket takdim edildi. 4 gün boyunca devam edecek olan kongre kapsamında alanında uzman kişilerin olacağı çeşitli toplantılar, paneller yapılacak. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Bakan Arzu: Dünyada Çocuklar Açlıktan Ölürken Büyük Bir Gıda İsrafı Olmaktadır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?