Bakan Bayraktar: Çevreyi Korumanın Yolu Sanayinin Osb'lere Taşınması - Son Dakika
Güncel

Bakan Bayraktar: Çevreyi Korumanın Yolu Sanayinin Osb'lere Taşınması

Bakan Bayraktar: Çevreyi Korumanın Yolu Sanayinin Osb\'lere Taşınması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa'nın çevre kirliliği konusunda Türkiye'ye haksızlık yaptığını belirterek, "Avrupa dünyayı alabildiğine kirletti, şimdi diyor ki, 'Siz yapmayın'."

28.04.2012 13:36

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa'nın çevre kirliliği konusunda Türkiye'ye haksızlık yaptığını belirterek, "Avrupa dünyayı alabildiğine kirletti, şimdi diyor ki, 'Siz yapmayın'. Biz Avrupa'dan çok daha az kirletiyoruz atmosferi. Ama bütün bunlara rağmen uluslararası anlaşmalara uyuyoruz, uymaya da devam edeceğiz. Bunun yolu sanayimizin OSB'lere taşınması. Bir diğeri de kağıt, kimyasal atıklar, evsel atıkların biraz daha çeşitlendirilmesi" dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Üst Kuruluşu tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın katkılarıyla, "Temiz Türkiyem" sloganıyla düzenlenen 3'üncü OSB Çevre Zirvesi Trabzon'da yapıldı. Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ilgili bürokratlar, sanayiciler ve OSB temsilcileri katıldı.

KIZILDERELİ ATASÖZÜ

Toplantının açılış konuşmasını yapan OSB Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Çevreyi hoyratça kullanan, ormanları tüketen, suyu ve havayı kirleten ekonomik büyüme sürdürülebilir bir büyüme değildir. Çünkü bu tür bir büyüme ile er ya da geç doğal kaynaklar tükenecek ve ekonomik büyüme tersine dönecektir. Bu nedenle hepimizin, 'Biz dünyayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık' diyen Kızılderili atasözüne uygun hassasiyetle çevreyi gözetmemiz gerekir. Bu nedenle özellikle sanayileşmemizi çevreye duyarlı ve saygılı biçimde gerçekleştirmeliyiz. Bu açıdan bakıldığında organize sanayi bölgeleri en ideal çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

TEŞVİK MEVZUATINDA GÖRÜŞÜMÜZ ALINMALI

Özdebir, "Biz yıllardır sağlıklı ve çevreye duyarlı sanayileşme için OSB'lerin en uygun yöntem olduğunu belirtirken, kentler içine dağılmış sanayi işletmelerinin OSB'lerde toplanmasının teşvik edilmesini, OSB'lerin yatırımcılar için cazip hale getirilmesi gerektiğini ifade ediyorduk" diye konuştu.

Özdebir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir süre önce açıklanan yeni teşvik sisteminde bu önerilerimizin dikkate alınması, ve OSB'lerde yapılacak yatırımlara içinde bulundukları bölgenin bir alt sıradaki bölge teşviklerinden yararlanma imkanı tanınması bizleri çok memnun etti. Yeni teşvik sistemine emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Tabi henüz ayrıntılar netleşmemiştir. Bu nedenle yeni teşvik sisteminin ikincil mevzuat çalışmalarında özel sektörün görüşlerinin mutlaka alınması gerektiğini düşünüyoruz."

BELEDİYELERE ARITMA TESİSİ DESTEĞİ VAR, OSB'LERE YOK

264 OSB'den sadece 54'ünün merkezi arıtma sistemini kurduğunu vurgulayan Nurettin Özdebir, "29'u belediye ile anlaşma yapmış olup, yeni kurulacak OSB'ler hariç 181 OSB'nin önümüzdeki yıllarda merkezi arıtma tesisi yapması gerekecektir. Her bir tesisi ortalama 3 milyon liradan değerlendirirsek, işletme giderleri hariç toplam sabit yatırım tutarı 543 milyon lirayı geçecektir. Bu tutar, OSB'de yatırım yapmayı tercih edecek Türk sanayicisinden çıkacaktır. Buna OSB'nin arsa ve diğer alt yapı giderlerini de eklediğinizde ortaya telaffuzu zor ve ürkütücü rakamlar çıkacaktır. Bu tutarın tamamını OSB yatırımcıları karşılayacaktır. Çünkü OSB'ler bütün giderlerini üyesi olan sanayicilerden karşılayan, 'Kendin yap, kendin işlet' modelidir. Buna karşılık ülkemizin kalkınması, gençlerimizin istihdamı, ihracatın artırılması, cari açığın azaltılması, hükümetimizin 2023 yılı ekonomik hedeflerinin gerçekleştirilmesi gibi pek çok ekonomik performans sanayi camiasından beklenmektedir. Sanayiciler bu görevi üstlenmeye devam edecektir" dedi ve sözlerini şeyle sürdürdü:

"Buna karşılık bakanlığınızca büyük küçük demeden belediyelere merkezi arıtma yatırımları için karşılıksız mali destek yapılmasına rağmen, her biri pek çok ilçemizden büyük olan OSB'lerin merkezi arıtma tesisleri söz konusu yardım kapsamı dışında tutulmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belediyelere olduğu gibi OSB'lerin merkezi arıtma tesislerine de karşılıksız mali destek vermesini bekliyoruz. Özellikle teşvik amacıyla sanayiciye bedelsiz arsanın verildiği bölgelerde arıtma tesisi için para toplamak çok güç, hatta imkansızdır. Bu durumda sanayici ile bakanlk arasında kalan OSB yönetimleri, yüksek meblağlarda ceza ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun önlenmesi amacıyla yeni teşvik sisteminde özellikle 4, 5 ve 6'ıncı bölgelerdeki OSB'ler başta olmak üzere, gerekli arıtma tesislerine bakanlığın desteğini bekliyoruz."

DEMAKLAN DEĞİL YAPMAKLANDUR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, üretimin önemli olduğuna dikkat çekti ve, "Dedelerimiz buranın şivesiyle, 'Demaklan değil yapmaklandur' derdi. Bilmeden olmaz. Bilerek yapacaksınız. Bilmeden yaparsanız mahcup olursunuz, kaliteyi yakalayamazsınız. Dünyada en önemli unsurlar güvenilir ve üretken olmaktır. Güvenilir olmak için bilgili, cesur, müteşebbis olmak, bunun yanında da kaliteli, ucuz ve çevreye duyarlı üretim yapmak lazım. Bu üretim eğer OSB'lerde olursa çevreye daha duyarlı oluyor, kalite daha çok artıyor. OSB'ler adeta teknopark. Bilgi üretiyor. Dünyada çevre ve bilgi önem kazandı. Bilgiyi, teknolojiyi iyi kullanan, daha kaliteli malı daha ucuza üreten ülkeler pazarlarda daha fazla yer bulabilecek" dedi. Yeni teşvik uygulamalarında memleketi ve seçim bölgesi Trabzon'dan çok eleştiri aldığını da ifade eden Bayraktar şunları söyledi:

"Yeni teşvik paketini il bazlı yaptık. Yapılan yatırımları ön plana çıkardık. Benim şehrim burası. Trabzon milletvekiliyim. Haklı tarafları var tabi eleştirilerin. Ama eleştiri yaparken, yapıcı olun. Eline değnek geçiren hemen belden aşağı vuruyor. Böyle yapmayın arkadaşlar. 'Sanayide Trabzon'u köpürteceğiz, en önemli sanayi vilayetlerinden biri yapacağız' desek yapabilir miyiz? Çok zor. Trabzon kültür, turizm kenti ve lojistik merkez. Hizmet sektörü öne çıkabilir. Bunlara önem vereceğiz."

ABD EĞİTİMLE, ALMANYA FUARLA GELİŞTİ

Bayraktar, Trabzon'u doğru bir kalkınma modeliyle yönetmenin gerekliliğine de dikkat çekerek, "Yabancı ülkelerin insanlarının bizim ülkemize gelmesi bakımından en önemli argüman fuar. ABD nasıl kalkınmış, nasıl süper güç olmuş? Üniversiteleri sayesinde. Yüzde 90 böyle. ARGE incelemesi yaptı. 'Ebeveynler sadece çocuklarından hiçbir şey esirgemezler' dedi. Bunu keşfetti ve ABD'de eğitim sektörü arttı, dünya gençleri arttı, çuvalla para verdi. En zeki çocukları da çeşitli yollarla orada bıraktı. Almanya dünyada ihracat bakımında yine başa güreşiyor. Avrupa'da sıkıntı var ama Almanya 350 milyonluk Avrupa'yı taşıyor. Almanya sanayi ülkesi ama fuarları sayesinde. O fuarlarla birlikte kendi mamullerini dünyaya çok iyi tanıtıyor. Almanya'nın başa güreşmesinin en önemli sebeplerinden biri fuarlardır" diye konuştu.

AVRUPA'YA ÇEVRE KİRLİLİĞİ ELEŞTİRİSİ

Dünyada en çok çevreye önem verildiğini de vurgulayan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerek iklim değişikliği anlaşmaları, Cancun sözleşmeleri, Kopenhag kriterleri, Rio anlaşmalarıyla bu önem gösteriliyor. İklimin değiştiği, havanın ısındığı, 50 yıl içinde 5 derece daha ısınacağı hesaplanmaktadır. Artık atıkların çok daha dikkatli toplanması, fabrikalarımızın emisyon zerki konusunda çok daha dikkatli konuma gelmemiz gerekir. Avrupa da bize haksızlık yapıyor. Avrupa dünyayı alabildiğine kirletti, şimdi diyor ki, 'Siz yapmayın'. Çin'e lafınız geçmiyor, Hindistan'a, ABD'ye lafınız geçiyor mu? Biz hala daha Avrupa'dan çok daha az kirletiyoruz atmosferi. Ama bütün bunlara rağmen yapılan uluslararası anlaşmalara uyuyoruz, bundan sonra da uymaya devam edeceğiz. Bunun yolu sanayimizin OSB'lere taşınması. Bir diğeri kağıt, kimyasal atıklar, evsel atıkların, biraz daha çeşitlendirilmesi. Bakanlık olarak çok daha dikkatli çalışıyoruz."

ENERJİYİ SAVURAN BİNALARDAN KURTULACAĞIZ

Konuşmasının son bölümünde enerji konusunda dikkat çeken Erdoğan Bayraktar, " Afrika'nın nüfusu 1 milyara yakın ama Afrika'nın tamamının tükettiği enerji 19 milyon nüfuslu New York'un tükettiği enerjiye eş değer, hatta daha az. Sanayi geliştikçe enerji tüketimi artıyor. Biz de sanayi ülkesiyiz. Türkiye'yi büyüten esas itibarıyla sanayidir. Biz bilim - teknoloji ülkesi değiliz. Sanayi ve tarım ülkesiyiz. Turizm gelişiyor. Sanayi geliştikçe enerjiye ihtiyaç artacak. Artık yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz lazım. Meclis'te Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasası ve bu yasaya dayalı olarak başlatacağımız kentsel dönüşüm seferberliği çok önemli. Bununla birlikte Türkiye'de müthiş bir kalkınma hamlesi başlayacak. Sanayi gelişecek, inşaat malzemesi çeşitlerini oluşturacak 200 yan malzeme üretilecek. Müthiş bir yenilenme, sanayi ve kalkınma olacak. Ara teknik elemanlar yetişecek. Enerjiyi savuran binalardan kurtulacağız. Şu anda Almanya o kadar gelişmiş olmasına rağmen, son 20 yılda 50 kat enerji tasarrufu yapan, ısı izolasyonu yapan binalar üretmeye başladı. Eksi 40 derece oluyor Almanya'da. Eve giriyorsunuz, çok az ısıtmayla evin içi fırın gibi olacak. Enerji kimlik belgesi alan, enerjiyi koruyan ve azami derecede hayat konforu sağlayan evler yapacağız" dedi.

Konuşmaların ardından OSB Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Bakan Bayraktar'a günün anısına plaket verdi. - Trabzon

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Bayraktar: Çevreyi Korumanın Yolu Sanayinin Osb'lere Taşınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement