TARIM Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin de yer aldığı coğrafya üzerinde birilerinin masa başında yaptığı hesapların her zaman kan ve gözyaşı akıttığını söyledi. Çelik, "Güçlü Türkiye artık bütün bunlara müdahil. Türkiye gür sesini yükseltiyor" dedi.
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Et Kombina binasının açılışı için Sivas'a geldi. Bakanlar Çelik ve Yılmaz'ı havalimanında il yöneticileri karşıladı. Konvoy eşliğinde kente gelen bakanlar ilk olarak, Hakkari'de dün şehit düşen deniz sözleşmeli er Nurullah Çakır'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Daha sonra kent merkezine 22 kilometre uzaklıktaki Kovalı Mevkii'nde bulunan ve İl Özel İdaresi tarafından yapımı tamamlanan Et Kombinası binasının açılışı ve çiftçilere hibe hayvan desteği dağıtımı törenine katıldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hayvancılık faaliyetlerinde Türkiye'nin önemli aşamalar kaydettiğini ve üretim oranlarının arttığını belirterek, şöyle dedi:
"Bunlar kendiliğinden olmuyor. Tarımda çok büyük destek veriyoruz. 2017 yılında tarıma vereceğimiz destek 30.9 milyar lira olacak. Tarım üretimleri sigortasına da yıllık 900 milyon lira destek veriyoruz. Gübre ve yemde KDV'nin kalkmasıyla yılda 2.7 milyar destek sağlıyoruz. Bunlar ürettiğimiz para etsin diye yapılıyor. Geçmişe kıyasla çok iyi durumdayız. Yarınımız şüphe yok ki daha güzel olacak. Bunun şartı birlik beraberliğimizi devam ettirmek. Bizim şehitlerimize karşı borcumuz var. O borç onların uğrunda öldüğü değerler. Bu vatana, bu bayrağa sahip çıkmamız lazım. Bunun için herkesin daha çok çalışması lazım. Önümüzdeki dönem daha çok çalışma dönemi. Üretim birlik ve beraberlik dönemi."
"TÜRKİYE GÜR SESİNİ YÜKSELTİYOR"
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında yeni açılan tesisin hayırlı olmasını diledi. Konuşmasına 10 Kasım nedeniyle Atatürk'ü anarak başlayan Bakan Çelik'in bir ara, 'Anıyoruz' yerine 'Kutluyoruz' kelimesini kullandı. Sonra tekrar düzelterek "Anıyoruz" dedi. Bakan Çelik, şöyle dedi:
"Devleti kurmanın ne kadar zor olduğunu düşündüğünüzde bu Cumhuriyeti bize emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anıyoruz. Zor bir coğrafyada yaşıyor, zor bir süreçten geçiyoruz. 100 yıl önce yanı başımızdaki ülkeler ile plan yapıp cetvel ile sınır çiziyorlardı. Bu coğrafyada hep kan, gözyaşı aktı, halen de devam ediyor. Aynı çevreler şimdi yeniden masa başında bu planları yapıyorlarsa burada gözyaşından başka bir şey çıkarmayacaktır. Güçlü Türkiye bütün bunlara müdahil. Bunların masa başında çözülmeyeceğini haykırmaya devam edeceğiz. Türkiye gür sesini yükseltiyor. Bu gür sesin inlemesi, devam etmesi için birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın temennisinde bulunuyorum."
"TOPRAĞIN KIYMETİNİ BİLMEK ZORUNDAYIZ"
Tarımın ülke için bir tercih değil, zaruret olduğunu ifade eden Bakan Çelik, üreten, tarlada çapa ile çalışanları baş tacı olarak gördüklerini kaydederek şöyle dedi:
"Tarımda kalkınma olmadan diğer alanlarda kalkınmayı başarmak mümkün değil. Cep telefonu, televizyon olmaza da olur. Ama sofranıza ekmek, zeytin peynir gelmiyorsa, yani sizi ayakta tutan gıda, yani tarım ayakta değilse ayakta kalmanız mümkün değil. Tarımın öneminin arttığını bilerek ona göre çalışmamız gerekiyor. Dünyanın her yerinde tarıma elverişli topraklar azalıyor. İnsanlık, iklim değiştiği için özellikle su açısından sıkıntılar ile karşı karşıya. Nüfus artıyor. 25-30 yıl önce 45-50 milyonluk Türkiye 80 milyona gelmiş. 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar olacak. İnsanların geçinmesi mümkün değil. Şu an itibariyle 34 ülkede yiyecek sıkıntısı var. 80 ülkede suya erişimde sıkıntılar yaşanıyor. Çok şükür 4 mevsimi ayn anda yaşanan cennet vatanımızda toprağımızın kıymetini bilmek zorundayız. Geldiğimiz yer nasıl topraksa varacağımız yerde toprak. Toprağı gerektiği gibi korumak, ona gerektiği gibi sahip çıkmak zorundayız."
"ÇİFTÇİYE MAZOTUN YARISI BİZDEN"
Yaklaşık 140 milyon lira olan tarımsal hasılayı 150 milyar dolara çıkarmak istediklerini belirten Bakan Çelik şöyle devam etti:
"Büyük hedefleri gerçekleştirmek için Milli Tarım Projesi hazırladık. Türkiye'yi 941 havzaya böldük. Hangi havzada ne ekeriz inceledik. Hani ürün ekilirse çiftçi memnun olur ve verim artırılır. Bugüne kadar çok destek verdik. Yeni destek modelinin havza bazlı olduğunun bilinmesi gerekiyor. Esas yaptığımız düzenleme, mazotla ilgili tartışmalardı. Hükümet olarak değerlendirdik. Başbakanımız İzmir'de açıkladı. Artık mazotun yarısını çiftçi verecek, yarısını devletimiz, bakanlığımız karşılaşacak. Milli tarım projesinin ikinci ayağı hayvancılık konusu. 25 ilde yetiştirici bölgesi olarak değerlendireceğiz. Burada hayvanlar buzağı doğacak 9 aylık olduktan sonra diğer bölgelere satışları yapılacak. Sivas bu 25 ilin içerisinde. Mera için yasal düzenleme yapıyoruz. Kim hayvancılık yaparsa merayı onlar kullanacaklar. Düve ve damızlık koç ve teke merkezleri kuracağız."
450 MİLYARLIK HİBE DESTEĞİ
Bu işin eğitimini almış insanların devlette işe yerleştirilmek istemek yerine çiftçinin önüne düşüp projeler üreterek tarımsal gelişmeye katkıda bulunma önerisinde bulunan Bakan Çelik özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bulunan Sivaslılar'a "Hadi gel köyümüze dönelim" çağrısı yaptı. Bu yıl 15 bin kişiye 450 milyar liralık hibe desteği sağlanacağını, bunun 11 binlik kısmının hayvancılık ile ilgili olduğunu söyledi. Bakan Çelik, hayvancılık yapmak isteyenlere kişi başı 6 büyükbaş ve 40 küçükbaş hayvan desteği sağlanacağını ifade etti. Bakan Çelik, "Çiftçi tarımın, tarım ise yarınımızın teminatıdır. Bu topraklar bize şehitlerimizin emaneti. Milletin ekmeğini büyütmek için gece gündüz demeden çalışacağız. Yeri zamanı geldiğindi ay yıldızlı bayrağın göklerde dalgalanması için gerekirse de öleceğiz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından hibe desteği alanlara belgeleri verildi. Bakanlar Faruk Çelik ve İsmet Yılmaz, protokol üyeleri ile birlikte tesisin kurdelesini kesti.
- Sivas
Son Dakika › Güncel › Bakan Çelik: Türkiye Gür Sesini Yükseltiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?