Balyoz Planı Davasında Sona Yaklaşıldı - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı Davasında Sona Yaklaşıldı

Balyoz Planı Davasında Sona Yaklaşıldı

Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasının 17. oturumda, 96 sanık avukatının savunması tamamlandı 15 Temmuz'da başlayan duruşmalarda savunmaların tamamlanmasının ardından heyet, 9 Ekim Çarşamba günü kararını açıklayacak Böylelikle avukatları dinleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, 54 gün dosyayı inceleyecek Yargıtay tarihindeki en uzun süren duruşma olan Balyoz Planı davası temyiz duruşmasında, avukatlar yaklaşık 120 saat savunma yaptı

16.08.2013 13:07

AYLİN DAL/FERDİ TÜRKTEN - Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasının 17. oturumunda, 96 sanık avukatı savunmasını tamamladı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin 7 Ocak 2013'te açıkladığı gerekçeli kararı, temyiz incelemesi için 27 Şubat 2013'te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yaklaşık 4 ay süren incelemenin ardından tebliğnamesini hazırlayarak, 17 Haziran 2013'te dosyayı Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderdi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesinde 15 Temmuz'da başlayan savunmalar, bugün tamamlandı. Böylelikle avukatları dinleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, 54 gün dosyayı inceleyerek, 9 Ekim 2013 Çarşamba günü kararı açıklamak üzere duruşmayı bitirdi.

Avukatların soyadına göre hazırlanan 117 kişilik listedeki sırayla savunmalarına başlayan avukatlardan 96'sı 17 günde yaklaşık 120 saat savunma yaptı.

Sanıklardan dördünün avukatları listede bulunduğu halde duruşmalara gelmemeleri, mazaret de bildirmemeleri nedeniyle, bu sanıklar yönünden incelemenin dosya üzerinden, duruşmasız yapılmasına karar verildi.

-Duruşma gergin başladı

Duruşma, avukatların, Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin savunma sırasına soyadına göre hazırlamasına itiraz etmesi sebebiyle gergin başlamıştı. Bu konu diğer oturumlarda da zaman zaman küçük gerginlikler yaşanmasına da neden oldu.

İtiraza karşın mahkeme heyeti kararından geri dönmeyince ilk savunmayı yapan Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Kazım Yiğit Akalın, 60 avukat adına hazırlanan ortak savunmayı okudu. Akalın'ın savunması 2,5 gün sürdü. Bu savunmanın ardından her avukat kendi müvekkili özelinde savunma yapmaya başladı.

-Dijital verilerin sahteliği iddiası

Savunmalar ağırlıklı olarak dijital verilerin sahteliği iddiası ve delil kabul edilemeyeceği üzerinde yoğunlaştı. Ayrıca verilerde zaman çelişkileri olduğu iddia edilerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesinde bunlara yeterince açıklık getirmediği yönünde eleştiriler yapıldı.

Savunmaları sırasında sık sık yerel mahkemede savunma hakkının kısıtlanmasından yakınan avukatlar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul'un kendilerine hitabı, asla savunmanın kısıtlanmasına izin vermeyeceği yönündeki açıklamaları ve genel tutumu nedeniyle teşekkür ederek, güvenlerini dile getirdi.

Başkan Ertuğrul duruşmalar sırasında avukatlara, "Bizim amacımız, çıplak gerçeği görebilmek. Bu nedenle Yargıtay tarihinde bu kadar uzun süre bu duruşma, üstelik de adli tatilde olmamıştır. Çıplak gerçeği görmek istiyoruz, burada çok samimiyiz, samimi duygularla burada bulunuyoruz, amacımız aynı" dedi.

Ertuğrul'un, "Biz sadece burada sizi dinlemekle kalmıyoruz. Duruşmadan sonra bütün tuttuğumuz notları öğrencinin okulda dersleri dinledikten sonra eve gittiğinde tekrar etmesi gibi değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Burada söylenen sözler, bütün iddialar, verilen bilgiler havaya uçup gitmiyor, 6 arkadaşımız dosyanın üzerinde çalışıyor. Savunmaya samimi olarak inanan heyet var karşınızda, bunu bilmenizi istiyorum" şeklindeki sözleri de avukatlar ve sanık yakınlarınca övgüyle karşılandı.

-Oscar'lı filmlerden bölümler

Avukatlar, mahkemeden sanıkların tahliyesine karar verilmesini de talep ederken, heyet tarafından, bunun tek bir duruşma olduğu, taleplerin tüm savunmaların ardından değerlendirileceği açıklandı.

Duruşmanın ikinci haftasında avukatlar ağırlıklı olarak görsel materyaller kullanarak savunma yaptı. Bazı avukatlar yanlarında getirdikleri görselleri kullanırken, bazıları slaytlarla sunum gerçekleştirdi. Bazı avukatlar dijital verilerin sahteliği iddialarını kanıtlamak için kendi hazırladıkları CD'leri gösterdi. En dikkat çekici savunmalardan biri, heyete Oscar ödüllü Philadelpia filminden küçük bölümler izleten avukat Nevzat Güleşen'in savunması oldu.

-Gergin başlayan duruşmada, fıkralar anlatıldı

Duruşmanın üçüncü haftasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul ile avukatlar arasında zaman zaman ilginç diyaloglar da yaşandı. Bazı avukatlar savunmaları sırasında müvekkillerinin içinde bulunduğu durumun anlaşılması için fıkra anlatma yolunu seçerken, Başkan Ertuğrul da bir fıkrayla duruşmayı izleyenleri güldürdü.

Savunması sırasında fıkra anlatanlardan Karadenizli avukat Muammer Küçük'ün, Temel fıkrasına, Başkan Ertuğrul da Karadeniz fıkrasıyla karşılık verdi. Fıkralar duruşma salonunda gülüşmelere neden oldu.

Duruşmalarda bazen de duygusal anlar da yaşandı. Ziyaretçi koltuğunda oturan sanık yakınları, avukatların savunması sırasında zaman zaman göz yaşlarını tutamadı. Bazı sanıkları ise yakınları savundu. Sanık eşi Erdal Akyazan'ı savunan avukat Selda Uğur Akyazan, savunması sırasında, "Davanın şahsıma etkisi çok yıkıcı oldu. Bu davada avukatlar müvekkillerini değil, hukuku savunuyorlar. Müvekkillerini savunmayı bıraktılar. Ben kahroluyorum" diyerek göz yaşlarını tutamadı.

Babası Ahmet Yavuz'un avukatlığını yapan Selim Yavuz'un savunması da salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

Duruşmaların ilk üç haftası razaman ayı içinde yapıldı ve duruşmalara bir hafta bayram arası verildi. Bayram tatilinin ardından ilk haftanın sonunda avukatların savunması tamamlandı.

-Tebliğname

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran'da davayla ilgili tebliğnameyi tamamlayarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesine göndermişti.

Tebliğnamede, Balyoz Planı davasında, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanması istenmişti.

Sanıklardan 67'si hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması istenen tebliğnamede, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması talep edilmişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı Davasında Sona Yaklaşıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement