"Bayram Kredisiyle Kurban Kesmek Dinen Sakıncalı" - Son Dakika
Güncel

"Bayram Kredisiyle Kurban Kesmek Dinen Sakıncalı"

"Bayram Kredisiyle Kurban Kesmek Dinen Sakıncalı"

ÇOMÜ İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayengin: "Kredi çekip kurban kesmek, kendisinin ya da aile bireylerinin ihtiyacını karşılamak, dini açıdan sakıncalıdır" "Ödeyemeyeceği ve...

11.10.2013 12:08

KASIM SAKALLI - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevhit Ayengin, Kurban Bayramı öncesi bankaların verdiği kredilere ilişkin, "Kredi çekip kurban kesmek, kendisinin ya da aile bireylerinin ihtiyacını karşılamak, dini açıdan sakıncalıdır" dedi.

Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesmenin iyi durumdaki Müslümanların yerine getirmesi gereken ibadet olduğunu söyledi.

Hazreti Peygamber'in hayatında ve vefatından zamanımıza kadar bütün Müslümanların kurban ibadetine her zaman büyük önem verdiğini vurgulayan Ayengin, "Kurban kesmeden asıl amaç sadece et üretmek veya kan akıtmak değil, aksine Allah'ın hoşnutluğuna ulaştıracak iyi niyete sahip olmaktır. Bizler kurban ibadetini öncelikle Allah'ın emri olduğu için yerine getiririz. Bize bir yandan kulluk ve ibadeti öğretir, diğer yandan birlikte yaşadığımız insanlarla yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmamızı hatırlatır" diye konuştu.

Standartların üstünde refah payına sahip Müslümanların kurban kesmelerinin dini bir görev olduğunu ifade eden Ayengin, şunları kaydetti:

"Kurban, bir ibadettir ve zenginlerin yerine getirmesi gerekir. Kesebilme imkanı olmayanların kurban kesmeleri dini açıdan zorunlu değildir. Buna rağmen bayramın sevincine kurban da keserek ortak olmak isteyenler için engel yoktur. Taksitli olarak kurbanını kesebilirler ancak kurban ibadetine faizli bir işlem olan krediyi karıştırmak uygun olamaz. İbadet, Allah rızası için yapılır ve karşılığında sevap beklenir. Kurban konusunda 'Onların (kurbanların) ne etleri ve de kanları Allah ulaşır. Allah'a ulaşan sizin takvanızdır' buyrulmaktadır. Kredi çekip onunla kurban kesmek, kendisinin ya da aile bireylerinin ihtiyacını karşılamak, dini açıdan sakıncalıdır. İslam, faizi haram kılmıştır. Gayesi Allah'a yakınlaşmak olan bir ibadeti dinin yasakladığı bir işlemle yapmak doğru değildir."

Kredi kartıyla kurbanlık almak

Ayengin, kredi kartıyla alışverişin faize düşmemek koşuluyla yapılabileceğini anlatarak, "Ödeyemeyeceği ve dolayısıyla faiz ödemek durumunda kalacağını bilenlerin kredi kartıyla kurbanlık almaları uygun olmayacaktır. Yine taksitli alım sebebiyle bankaya ödenecek bir faizin söz konusu olduğu durumlarda taksitli alımlardan uzak durmak gerekir" ifadesini kullandı.

Kurban Bayramı'nın birinci günü bayram namazından sonra kurban kesilmeye başlanabileceğini belirten Ayengin, şunları söyledi:

"Üçüncü günü güneş batana kadar kurban kesimi devam eder. Bu zaman dilimi içerisinde belirli özellikleri taşıyan hayvanların kesilmesiyle kurban sorumluluğu yerine getirilmiş olur. Geleneğimizde kurban etleri üçe taksim edilir ve bunun bir kısmı kurbanın sahibi ve ailesi tarafından, bir kısmı eş, dost, akraba ve misafirlerle tüketilebilir. Ama en azından üçte birlik bölümünün fakirlere dağıtılması uygun olur."

Ayengin, kurban ibadetinin adalet ve toplumsal barışın oluşmasına önemli oranda yardımcı olduğuna işaret ederek,  sadece Türkiye'deki değil, dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan ve yardıma muhtaç olanların da hatırlanması gerektiğini dile getirdi. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Bayram Kredisiyle Kurban Kesmek Dinen Sakıncalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement