Türk Sağlık-Sen'in sözleşmeli personel anketinden ilginç sonuçlar çıktı. Ankete göre, bekar sözleşmeli personelin yüzde 61'i şu anki koşullarla evlenemeyeceğini düşünürken, evlilerin yüzde 43'ü ise aile bütünlüğünün tehlikede olduğunu belirtiyor. sözleşmeli personelin yüzde 84'ü ise kadro istiyor.
Türk Sağlık-Sen'den yapılan açıklamada, sözleşmeli personellerin sorunlarını ve beklentilerini tespit etmek için bin 158 sözleşmeli personelin katıldığı anketin sonuçlarına yer verildi. Ankete göre sözleşmelilerin yüzde 43'ü aile bütünlüğünün tehdit altında olduğuna inanıyor. Bekar personelin yüzde 61'i ise bu şartlarda evlenemeyeceğini düşünüyor. Sözleşmeli çalışanların yüzde 84'ü kendilerine kadro verilmesini isterken, yüzde 55'inin ise ilk çözülmesini istediği konu Becayiş olarak anketteki yerini alıyor.
-EVLİ SÖZLŞEMELİ PERSONEL AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ TEHLİKEDE GÖRÜYOR-
Ankette "Sözleşmeli personel olarak çalışmanız hayatınızda en çok neyi olumsuz etkiledi?" sorusuna çalışanların yüzde 72'si aile yaşamı cevabını verdi. Çalışanların yüzde 19'u sosyal hayatlarının, yüzde 5'i ise eğitimlerinin olumsuz etkilendiğini düşünüyor. Anketten çıkan bir diğer ilginç sonuç ise bekar sözleşmeli personelin yüzde 61'inin bu şartlarda evlenemeyeceğini düşünmesi oldu. Ayrıca ankete göre evli sözleşmeli personelin yüzde 43'ü aile bütünlüğünün tehlike altında olduğuna inanıyor. Bunu eşlerinin ayrı yerleşim yerlerinde olmasına bağlıyor.
-SÖZLEŞMELİ PERSONELİN YÜZDE 84'Ü KADRO İSTİYOR-
Ankette sözleşmeli personele yöneltilen "Sözleşmeli personel olarak hükümetten en büyük beklentiniz nedir ?" sorusuna çalışanların yüzde 84'ü kadro verilmesi cevabını verdi. Sözleşmeli personelin, yüzde 10'u özlük haklarında iyileştirme yapılması derken, yüzde 6'sı da sosyal haklarda iyileştirme sağlanması dedi. Ankette ortaya çıkan dikkat çekici bir başka sonuç da sözleşmeli personelin ilk çözülmesini istediği konunun becayiş olması oldu. Sonuçlara göre sözleşmeli personelin yüzde 55'i becayiş sorununun öncelikle çözülerek bu hakkın kendilerine verilmesini istiyor. Sözleşmeli personelin ikinci çözülmesini istediği sorun ise yüzde 34 ile eş durumundan tayin olarak anketteki yerini aldı. Ankete göre sözleşmeli personelin yüzde 75'i sendikalar tarafından kazanılmış en önemli hukuki kazanım olarak sözleşmenin tek taraflı feshinin iptal ettirilmesini görüyor. Bunu yüzde 12 ile askerlik dönüşü işe başlama takip ediyor.
-"SÖZLEŞMELİ PERSONEL SORUNLAR YUMAĞI İÇİNDE BOĞULUYOR"-
Yapılan ankete ilişkin Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci sözleşmeli personelin sıkıntıların artık dayanılmaz noktaya geldiğini ifade ederek " Sözleşmeli personel sorunlar yumağı içinde boğuluyor. Anketten çıkan sonuçlarda bu insanların mağduriyetlerini ve beklentilerini net bir biçimde ortaya koymaktadır. Bu talepler ve sorunlar dikkate alınmalı, gerekli düzenlemeler yapılmalıdır" dedi. (ANKA)
(DNZ/ZG)
Son Dakika › Güncel › Bekar Sözleşmeli Personelde 'Evlilik' Endişesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.