Çarşı ve mahalle bekçiliği için yazılı sınavda sosyal bilgiler, fen bilgisi ve hayat bilgisi derslerinden de sorular yöneltilecek, mülakatta doktor ve varsa psikolog da bulunacak.
Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik değişikliği çarşı ve mahalle bekçiliğine giriş sınavında esas ve usulleri düzenliyor.
Buna göre merkez ilçe sınırları içinde çalıştırılmak üzere bekçi adaylığına alınacaklar için giriş sınavları, valilikçe uygun görülen tarihte il merkezinde, diğer ilçelerde ise kaymakamlıkça uygun görülen tarihte ilçe merkezinde yapılacak.
Sınav komisyonu illerde, vali tarafından tayin edilecek vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürü, il jandarma komutanı, milli eğitim müdürü ve il emniyet müdürlüğü personel şube müdürünün, ilçelerde kaymakamın başkanlığında, ilçenin en büyük polis amiri ve jandarma komutanı, milli eğitim müdürü ve polis merkezi amirinin katılımıyla kurulacak.
Sözlü sınavlarda komisyona, bir doktor ve varsa psikolog da katılacak.
Sözlü sınavdan başarı için en az 70 puan
Her üyenin verdiği puanın aritmetik ortalaması alınarak, adayların sözlü sınav puanı tespit edilecek. Adayın sözlü sınavda başarılı olabilmesi için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alması gerekecek. Sözlü sınavda başarı gösterenler, yazılı sınava tabi tutulacak.
Yazılı sınav soruları, Türkçe, sosyal bilgiler, fen bilgisi, hayat bilgisi ve matematik derslerinden düzenlenecek.
Yönetmelikteki, "Sınav günü, sınav yerinde ve belli saatte, suallerin içinde bulunduğu kapalı ve mühürlü zarf komisyon başkanı tarafından komisyonun diğer üyeleri ve sınava katılanlar huzurunda açılır, sualler yazdırılır ve cevaplandırmaları istenir" maddesindeki, "sualler yazdırılır" ifadesi ile başka bir maddedeki "Cevaplar, kurşun veya sabit kalem, mavi veya siyah mürekkepli kalemlerle yazılır" ifadesi yürürlükten kaldırıldı.
Yazılı sınavın şekli, sınav süresi ve sınavda sorulacak soru sayısı, valilik ve kaymakamlıklarca belirlenecek.
Yazılı sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek
Yazılı sınav cevap kağıtları, sözlü sınav sonucunda düzenlenen tutanaklar ile sınav soru kitapçıkları ve sınavla ilgili diğer her türlü evrak, 6 ay süreyle saklanacak ancak dava konusu sınav evrakı, yargı kararı kesinleşinceye kadar muhafaza edilecek.
Yazılı sınavlar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek.
Yönetmeliğin "Notların takdirinde sınav komisyonu üyelerinden başkası karışamaz.
Notlar komisyon üyelerince ortaklaşa takdir edilir. Anlaşmazlık halinde
notlar ayrı ayrı verilerek ortalaması alınır. Bu durum, sınav kağıdına kısa bir not halinde yazılır" maddesi de yürürlükten kaldırıldı.
Sonuçlar valiliğin internet sitesinden duyurulacak
Sınav kağıtları değerlendirildikten sonra verilen notlar kağıtlardaki sıraya göre düzenlenecek listeye işlenecek.
Komisyon, en yüksek puan alanlardan başlamak üzere sınavda başarı gösterenlerin ad ve soyadları ile puanlarının yazıldığı ikinci bir liste düzenleyecek. Adayların puanlarında eşitlik olması durumunda, yaşça küçük olana öncelik verilecek.
Sınav sonuçları, valiliğin internet sitesinden ilan edilecek.
Yazılı sınav sonuçlarına, maddi hata bulunduğu iddiasıyla neticelerin ilanından itibaren 2 iş günü içinde sınav komisyonuna itirazda bulunulabilecek. İtiraza 2 iş günü içerisinde komisyonca cevap verilecek.
Sınav sorularının hazırlanması
Sınav sorularının hazırlanması, basımı, saklanması ve sınavla ilgili diğer iş ve işlemler, il veya ilçe emniyet müdürlükleri/amirlikleri tarafından yürütülecek ancak sınav sorularının hazırlanması, basımı, saklanması ve yazılı sınavın yapılması, kurumlar arası protokolle milli eğitim müdürlükleri tarafından da gerçekleştirilebilecek.
Güvenlik soruşturmasından geçecek adaylardan ayrıca sağlık raporu da istenecek.
Son Dakika › Güncel › Bekçi Adaylarının Mülakatında Doktor ve Psikolog da Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?