Belçika'nın Gent Üniversitesi bünyesinde Yunus Emre Enstitüsü ve Ziraat Bankası'nın katkılarıyla, 1881 kitaptan oluşan "Türkiye kütüphanesi" açıldı.
Açılışa, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Anvers Başkonsolosu Metin Ergin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ile Gent Üniversitesi Sanat ve Felsefe Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Marc Boone'un yanı sıra öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Hayati Devel?i açılışta yaptığı konuşmada, Belçika ve Türkiye arasındaki ilişkilerin 177 yıl geriye uzandığını kaydederek, "Bunun daha ileri taşınması adına Yunus Emre Enstitüsü olarak 2011 yılında beri Belçika'da bulunmaktan; Türk dilini, kültürünü, sanatını kısacası medeniyetimizde dair ne varsa burada tanıtmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Aynı zamanda Belçika'nın da Türkiye'de tanıtılması adına bir köprü görevi gördüğümüzü memnuniyetle belirtmek istiyorum" dedi.
"Türkiye'yi, bütün renkleriyle temsil eden bir çekirdek kütüphane"
Gent Üniversitesi bünyesinde 2011'de kurulan Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin gelişimini desteklemek amacıyla Türkiye kütüphanesinin açıldığını kaydeden Develi, şöyle konuştu:
"Türk dilini ve kültürünü tanıtma amacımızı gerçekleştirmede bugüne kadar çeşitli ülkelerde 65 kütüphane kurduk. Beçika'daki de bunlardan biri. Burada özenle seçilmiş bir liste var. Bir başlangıç olarak ufak bir kütüphane kurmuş olduk. Dilimiz, edebiyatımız, musikimiz, mimarimiz hatta mutfak kültürümüz ve edebiyatımızın çeşitli alanları ile ilgili geniş bir yelpazede bütün Türkiye'yi, bütün renkleriyle temsil eden bir çekirdek kütüphane burası. Belçikalı Türkoloji öğrencileri, Türkiye araştırmacılarının başvurabileceği önemli bir kütüphane olacağını düşünüyorum. Biz desteklemeye devam edeceğiz, elbette üniversite de burayı geliştirecek. Buranın, Türkiye'yi öğrenmek isteyen öğrenciler, gazeteciler, aydınlar için önemli bir başvuru kaynağı olacağını düşünüyoruz."
"Kütüphane herkese açık olacak"
Gent Üniversitesi Sanat ve Felsefe Fakültesi Dekanı Boone ise Yunus Emre Enstitüsü ve Ziraat Bankası'nın ?verdiği desteğe teşekkür ederek, Türkiye kütüphanesinin sadece üniversite öğrencilerine değil Gent Belediyesi ile yapılan anlaşma çerçevesinde herkese açık olacağını kaydetti.
Yunus Emre Enstitüsü? ile imzaladıkları işbirliği protokol çerçevesinde konferanslarda konuşmacı desteği verilmesi ve açılışı yapılan kütüphanedeki kitapların büyük bölümünün bağışlanmasının eğitim konusundaki ortak hedeflere ulaşmaya yardımcı olacağını ifade eden Boone?, "Türkiye Araştırmaları Merkezi? ise bize, kentte yaşayan çok sayıdaki Türk kökenli Belçika vatandaşına, onların tarihi, sanatı, dili, kültürününü dikkate aldığımızı gösterme fırsatı veriyor" dedi.
Anvers Başkonsolosu Metin Ergin? ise Belçika'da ilk kez bir üniversitede Türkiye kütüphanesi açılmasının, Türkiye ve Belçika arasındaki bağı güçlendirmede önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "Bu nedenle, bunun gerçekleştirilmesinde emeği olanlara, özellikle de Yunus Emre Enstitüsü'ne verdiği katkı nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu kitapların, değişik kökenlerden gelen insanları ortak değerlerde daha üst bir seviyeye sevk etme noktasında bir anlayış sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.
1050'si Yunus Emre Enstitüsü tarafından sağlanan toplam 1881 kitaptan oluşan kütüphanede, Türkçe kitapların yanı sıra Türkiye hakkında İngilizce kitaplar da yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Belçika'da Türkiye Kütüphanesi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?