Bengal Kaplanları Uygun İklimlendirmeyle Çoğalıyor - Son Dakika
Güncel

Bengal Kaplanları Uygun İklimlendirmeyle Çoğalıyor

Bengal Kaplanları Uygun İklimlendirmeyle Çoğalıyor

Nesli tehlikede olduğu için koruma altında bulunan Bengal kaplanlarının, Konya'da uygun iklimlendirme sayesinde çoğalmaları sağlanıyor.

31.12.2013 11:10  Güncelleme: 11:17

İBRAHİM YOZOĞLU - Nesli tehlikede olduğu için koruma altında tutulan Bengal kaplanlarının, Konya'da uygun iklimlendirme yapılarak çoğalmaları sağlanıyor.

Karatay Belediyesi Hayvanat Bahçesi'nde doğal yaşam alanlarının iklim şartlarına göre kışın ısıtılıp, yazın serinletilerek uygun koşullarda yaşatılan Bengal kaplanlarının bakımı titizlikle gerçekleştiriliyor. Hayvanat bahçesinde art arda 3 kez dördüz doğurarak bulunduğu ortama ayak uydurduğunu gösteren Bengal kaplanının 3-4 ay sonra tekrar yavrulaması bekleniyor.

Hayvanat bahçesinin müdürü Mehmet Ali Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 ay önce dünyaya gelen dördüz Bengal kaplanlarından birinin 2 aylıkken öldüğünü, diğer üç yavrunun sağlık durumun iyi olduğunu söyledi.

Yavrular ortama kısa sürede uyum sağladıklarını belirten Can, "Bengal kaplanlarımızı almak için yurt içinden ve yurt dışından teklifler var. Belediye tarafından bu teklifler değerlendiriliyor. Uygun görülürse yavruları hayvanat bahçelerine takas yoluyla vermeyi düşünüyoruz" dedi.

Bengal kaplanlarına hayvanat bahçesinde görevlilerce özenle bakıldığını vurgulayan Can, yavru kaplanların hayvanat bahçesinin maskotu haline geldiğini ve ziyaretçilerin kaplanları ilgiyle izlediğini aktardı.

Kaplanları haftada iki kez beslediklerini dile getiren Can, "Bengal kaplanlarına sığır ve tavuk eti veriyoruz. Yavru kaplanlar haftada yaklaşık 10-12 kilo, büyük kaplanlar ise 18 kilo et tüketiyor. Et ihtiyacını karşılarken, vatandaşlar normal şekilde ölen hayvanlarını bize getiriyor, onları değerlendiriyoruz. Ayrıca marketlerde, elde kalan, tüketilmeyen etleri kullanıyoruz" diye konuştu.

Yaşam alanlarına uygun ortam sağlanıyor

Can, kaplanlar için kış ve yaz aylarına göre iklimlendirme yapılarak, doğal yaşam alanlarının iklim koşullarını oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kaplanlar için özel kapalı alanların yapıldığını anlatan Can, şunları kaydetti:

"Kış aylarında bu kapalı alanı ısıtıyoruz. Yaz aylarında ise yağmurlama ve sisleme yaparak serinletiyoruz. Hayvanat bahçemizdeki her hayvana kendi yaşam alanlarına uygun bir ortam sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda şimdiye kadar başarılı da olduk. Hayvanlarımızın sağlığı yerinde, hepsinin açık ve kapalı alanları var.  Bengal kaplanlarından çok sayıda yavru alınması, onların Konya'ya uyum sağladığının belirtisidir. Toplamda 14 yavru aldığımız Bengal kaplanımızdan 3-4 ay sonra tekrar yavru bekliyoruz." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bengal Kaplanları Uygun İklimlendirmeyle Çoğalıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement