Beust Gitti, Koalisyon Bitti - Son Dakika
Güncel

Beust Gitti, Koalisyon Bitti

Beust Gitti, Koalisyon Bitti

Merkel'in Hamburg Kalesi de Düştü

28.11.2010 22:59

MERKEL'İN HAMBURG KALESİ DE DÜŞTÜ

Yeşiller Hamburg'daki Almanya tarihinin ilk Hristiyan Demokrat -Yeşiller koalisyonundan çekildiklerini açıkladılar.

Eyalet Parlamentosu Yeşiller Grubu başkanı Jens Kerstan, ?Koalisyon partnerimiz CDU güvenilir tablo sergilemiyor. Örneğin dört yıldır camilerin kiliselerle eşit statütüyle getirilmesi için yürütülen görüşmelere artık mesafeli bakıyorlar. Beraber çalışmamız mümkün değil? dedi.

HAMBURG'DAKİ Almanya genelindeki ilk Hristiyan Demokrat (CDU) ? Yeşiller koalisyonu bitti. Yeşiller dün (pazar) düzenledikleri bir basın toplantısıyla koalisyon çıkacaklarını açıkladılar.

Partinin eyalet meclis grubu başkanı Jens Kerstan,parti eyalet başkanı Katharina Fegebank, ve partili senatörler Christa Goetsch (Eğitim), Anja Hajduk (Şehir Planlama) ve Till Steffen'in (Adalet) katıldığı basın toplantısında CDUlu eski Belediye ve Senato Başkanı Ole von Beust'un yüz gün önce istifa edip, yerine Christoph Ahlhaus'un gelmesiyle koalisyonun kimyasının bozulduğu vurgulandı.

?Güven yok?

Jens Kerstan, ?Beust'un ayrılması koalisyon için bir darbe oldu. Kendisi ayrıldıktan sonra koalisyona yapılan koalisyon anlaşmasına sadık kalındığı sürece devam etmeye karar verdik. Ancak CDU'nun buna uymadığını, Beust'un çizgisinden çıktığını gördük. Son beş ay içinde beş CDUlu senatör değişti. Bizim için bir çok önemli konuda geri adımlar atıldı. Güvenimizi kaybettik. Hamburg'un geleceği için koalisyondan çekilme kararı aldık. 15 Aralıkta parlamentoya erken seçim önergesi sunacağız? dedi.

?Dört yıl görüşme yapıldı,şimdi geri adım atılıyor?

Kerstan, HSH Nordbank, kültür alanında yapılan kısıtlamaların yanı sıra dört yıldan beri Müslümanlar cemaat temsilcileriyle İslam dininin resmen tanınması için yapılan görüşmelerin son aşamaya geldiği noktada CDU'nun bunu bloke ettiğini belirterek, Hürriyet'in sorusu üzerine ?Güvensizliği yaratan bir noktada bu oldu. Camilere neredeyse kiliselerle eşit statü verecek devlet anlaşması hedefli dört yıllık görüşmelerin CDU tarafından artık önemsenmemesi ve adeta bloke edilmesi bu koalisyona devam edemeyeceğimizi gözler önüne seren tek değil ama önemli nedenlerden biriydi. Dört yıl süren görüşmeler durma noktasına geldi. Koalisyon ortağımızın bu konuyu hızla yürütme isteğinin olmadığını hatta sakıncalarının olduğunu gördük. Bizim için en üzücüsü bunun bizimle konuşulmaması ve bizlerin bunu basından duymamız? dedi.

Erken seçim gündemde

Eyalet Eğitim Senatörü Christa Goetsch, Yeşiller'in federal parti eşbaşkanlarını koalisyondan çekilecekleri hakkında bilgilendirdiklerini söyledi. Goetsch, Yeşiller'in 13 Aralıkta üye toplantısı yapacaklarını ve burada onay aldıktan sonra 15 Aralıkta eyalet parlamentosuna erken seçim önergesi vereceklerini belirtti.

Hamburg'da 24 Şubat 2008'de yapılan eyalet parlamentosu seçimleri sonrası Ole von Beust (CDU) başkanlığında Almanya'nın ilk CDU-Yeşiller koalisyonundan oluşan, eyalet hükümeti (senato) kuruldu. Çifte vatandaşlığı, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini ve cami cemaatlarına kiliselerin verilen inanç grubu statünün verilmesini savunan ve bizzat bunun için mücadele ederek,kendi partisinin genel görüşüne bile ters düşmeyi göze alan Beust'un özel nedenlerle yüz gün önce Belediye ve Senato Başkanlığı'ndan istifa etmesiyle koalisyonda yaprak dökümü başladı. Beust yerine gelen Ahlhaus, sert CDU çizgisiyle Yeşiller'i küstürdü.

Hamburg Eyalet Parlamentosu'nda CDU'nun 55, SPD'nin 45, Yeşiller'in 12 ve Sol Parti'nin 8 sandalyesi bulunuyor. Parlamentoya son seçimlerde Aygül Özkan (CDU),Nebahat Güçlü (yeşiller), Mehmet Yıldız (Sol Parti), Metin Hakverdi (SPD), David Erkalp (CDU) ve Bülent Çiftlik (SPD) ile altı Türk kökenli vekil girmişti. Güçlü'nün istifası, Özkan'ın bakan olarak Aşağı Saksonya'ya atanması nedeniyle Türk kökenli vekil sayısı 4'e düştü. Bülent Çiftlik de SPD'den istifaya zorlandığı için çalışmaları bağımsız vekil olarak sürdürüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Beust Gitti, Koalisyon Bitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement