20. Ulusal Biyoloji Öğrenci Kongresi'nde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, bitkilerin de stres altında yaşadığına dikkat çekti.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 20. Ulusal Biyoloji Öğrenci Kongresi'nde ilk oturum yapıldı. Birinci oturumun sunumunu KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Asım Kadıoğlu yaptı.
Bitkilerde Abiyotik Stres Cevapları konulu sunumunu yapan Kadıoğlu, bitkilerin de insanlar gibi stres altında yaşadığını vurguladı. Bitkilerin stresten kaçamadığını vurgulayan Kadıoğlu, "Biz insanlardaki hayvanlardaki stresi çözemedik, bitkilerdeki stresi anlatmaya çalışıyorsunuz diyorlardı. Bitkiler de stres altında olsun diyorlar. Bitkilerin stresi çok önemli. İnsanların stresi kendisi ve çevresini ilgilendirir. Ama bitkilerin stresi tüm insanlığı ilgilendirir. Çünkü eğer bitki stres altında olursa verim düşer. Bizim besin kaynaklarımız bitkiler olduğu için bu sefer besin eksikliği ortaya çıkar. Bitkilerin stresi bu yüzden çok önemlidir. Burada bitkilerin bir başka özelliği var. Biz yine stresten kaçabiliyoruz. Olumsuz şartlardan kaçabiliyoruz. Güneşten kaçabiliyoruz veya değişik tedbirler alabiliyoruz. Ama bitkilerin böyle bir şansı yok. Gariban bitki, akşama kadar çöl ortasında duruyor. Onun için çok da etkileniyor."
Bitkilerin stres çeşitlerini dile getiren Asım Kadıoğlu, şunları söyledi: "Kuraklık stresi en başta geliyor. Mineral eksikliği ve aşırılığı olabilir. Soğuk stresi de etki ediyor. Stressiz ise yüzde 10'dur. Aslında stressiz bir canlı bulmak mümkün değildir. Her insan stres altındadır. Sıfır stres yoktur. Hiçbir insan stressiz olamaz. Dolaysıyla bitkilerde de stres var." - ZONGULDAK
Son Dakika › Güncel › Bitkiler de Stres Yaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?