Böcek" Davası - Son Dakika
Güncel

Böcek" Davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişi hakkında açılan davanın üçüncü duruşması sona erdi.

04.03.2015 17:29

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişi hakkında açılan davanın üçüncü duruşması sona erdi.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, tanık olarak dinlenen eski Başbakanlık Çankaya Resmi Konut Müdürü Cevdet Yıldırım, resmi görevliler, genel müdür ve milletvekillerinin üst araması yapılmadan Konut'a alındığını, misafirlerin yanına da refakatçi verildiğini söyledi.

Arama tarama faaliyetlerinin de Başbakan Erdoğan'ın, programları başlamadan kısa süre önce yapıldığını belirten Yıldırım, "Sayın Başbakan'ın gelmesinden birkaç saat önce güvenlik birim amiri beni arar ve konutta arama yapmak için müsait olup olmadığını sorar ve ona göre çalışma yapılır. Ben nizamiyeye haber veririm, teknisyen arkadaş refakat eder ve konutta arama yaparlar. Arama sırasında teknisyenin dışarı çıkması olağan değildir. Böceğin bulunduğu tarihte tutanak tutulmazdı ama daha sonra tutulmaya başlandı" diye konuştu.

Aramalarda kendisinin bizzat katılmasının mümkün olmadığı bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Beni Mustafa Varank aradı, isimleri verdi ve 'Arkadaşlarım gelecek, toplantı yapılacak' dedi. Misafirler geldi, daha sonra da Mustafa Varank geldi. Binaya geçtik ve Mustafa Varank bana ilk defa orada arama yapılacağını söyledi. Arama için Mevlüt Albay'ı görevlendirdim. Ben Mustafa Varank ile koridorda sohbet ederken arkadaşlar arama yapıyordu, kapı açıktı. Uzun bir arama tarama sonrasında makamın solunda bulunan uzatma kablosunu nereden aldığımız soruldu. Kapı açıktı, cihaz bulunduktan sonra bana ve çevredekilere 'Bizi biraz yalnız bırakın' dediler. Bunun üzerine koridora çıktık, Mevlüt arama sırasında içerideydi ancak zaman zaman dışarı da çıktığı oldu. Ama böcek bulunur bulunmaz, uzatma kablosunun nereden alındığını sordular. Normalde ben arama tarama çalışmalarına katılmam ama Başdanışman orada olduğu için oradaydım. Arama sırasında Ömer Aras da vardı ama aramada uzun süre içeride kalan Mevlüt'tü."

Sanık avukatlarının, "Ziyaretçilerin yanına refakatçi verildiği söyleniyor. Ama MİT görevlilerine neden verilmedi" sorusuna Yıldırım, "Bu isimler Başbakanlık Başdanışmanı tarafından verildi, bilinen kişi olduğu için. O gün de Başbakan, Konut'ta yoktu. Buna gerek duymadım, verilen isimlerin MİT görevlisi olduğunu bilmiyordum" şeklinde cevap verdi.

Bu sırada söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avukatı Ali Özkaya ise "Tanığa illa böceği, Mustafa Varank koydurdu dedirtmek istiyorlar" dedi.

-"Yan taraftan ses alıyoruz, burada ne var"

Tanık Tülay Yongacı ise olay tarihinde Keçiören'deki konutta santral görevlisi olduğunu söyledi. Konutta görevli polislerin sıkça arama tarama çalışması yaptıklarını ifade eden Yongacı, "28 Kasım'da MİT tarafından yapılan aramada 1 No'lu dairede nöbetçiydim. Kapı çaldı, Mustafa Varank ve daha önce görmediğim kişiler içeri girdiler. Ellerinde valiz içerisinde cihazlar vardı, Başbakanımızın odasına girdiler. Benim görevim onları izlemek ve nezaret etmek değil zaten işlerim de yoğundu" dedi.

Arama yapan görevlilerin bir ara kendisine "Yan taraftan ses alıyoruz, burada ne var" diye sorduğunu belirten Yongacı, "Orada vestiyer vardı. Yan tarafın kapısını açmamı istediler, açtım o sırada telefon çaldı ve yerime geçtim. 3 Şubat 2012'de Mehmet Yüksel beni makamına çağırdı, 'Seninle bazı arkadaşlar konuşacak, bu arkadaşlar MİT görevlileri' dedi. MİT görevlileriyle 4 Şubat 2012'de Ankara'daki bir alışveriş merkezinde görüştük" ifadelerine yer verdi.

Alışveriş merkezinde görüştüğü MİT görevlilerinin, kendisine görevini sorduklarını bildiren Yongacı, şöyle konuştu:

"Böcek olayından ziyade çalışma sistemimizin seyrini anlatmamı istediler. Böceğin bulunduğu ofisin anahtarların kimlerde bulunduğunu, arama tarama çalışmalarına kimlerin geldiğini, Ankara Emniyeti'nden birilerinin gelip gelmediğini sordular. Daha sonra başka bir gün beni yine aynı yere çağırdılar ve bazı resimler gösterdiler sadece Sedat Zavar'ı teşhis ettim ancak birkaç kişiyi tanımama rağmen isimlerini bilmediğimi söyledim. 25 Kasım'daki aramada ben çalışmıyordum. Arama tarama belirli zamanlarda yapılmıyordu. Bunlar kayıt altına alınmıyordu. Bu olaydan sonra tutanak tutulmaya başlandı."

Mahkeme ara kararında, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, İbrahim Hakkı Yurtsever, Mehmet Kaya, Sakin Ünlü, Abdulkerim Taş, Ahmet Hakan Aydınlı ve Burhan Öksüzler'in tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından alındığı iddia edilen böceklerle ilgili ödemelerin dekontlarının ilgili bankadan istenmesini kararlaştıran mahkeme, Loke 2 ve Loke 3 cihazının alınmasına ilişkin fatura örnekleri ile cihazların, incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesine hükmetti.

TÜBİTAK tahlil raporlarının ilgili kurumdan istenmesini talep eden mahkeme, gizli tanık 'Hançer 2014'ün dinlenip dinlenmemesine tüm tanıklar dinlendikten, Başbakanlık makamında keşif yapılıp yapılmamasına ise tüm deliller toplandıktan sonra heyetçe karar verilmesini uygun görerek, duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Böcek' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement