Bodrum'da Girit Rüzgarı Esti - Son Dakika
Güncel

Bodrum'da Girit Rüzgarı Esti

Bodrum\'da Girit Rüzgarı Esti

Yunanistan'ın Girit adasından, Bodrum'da yaşayan yakınlarını ve mübadale zamanında göç etmek zorunda kalan büyüklerinin ev ve topraklarını görmeye gelen Rumların, İskele Meydanı'na düzenlediği gece renkli görüntülere sahne oldu.

05.10.2011 11:38

Yunanistan'ın Girit adasından, Bodrum'da yaşayan yakınlarını ve mübadale zamanında göç etmek zorunda kalan büyüklerinin ev ve topraklarını görmeye gelen Rumların, İskele Meydanı'na düzenlediği gece renkli görüntülere sahne oldu. Girit'ten Bodrum'a Bodrum'dan Girit'e göç etmek zorunda kalanların torunlarının ve çocuklarının buluştuğu gecede, şarkılar söylendi oyunlar oynandı.

Bodrum- Kos Dostluk ve Dayanışma Derneği ile Girit Artemisia ve Yeni Halikarnaslılar Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen geceye Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, dernek başkanı Güler Birol, Rum dernek başkanı Hacenyangu Evengalia ve eski adı Giritli Mahallesi olan Kumbahçe Mahallesi'nin sakinleri katıldı. Başkan Kocadon, yaşlı Giritlilerin ellerini öptü. Girit'ten gelen halk oyunları ekibi adaya özgü yöresel oyunları sergilerken, Girit Halikarnassos Halk Korosu rembetiko tarzında şarkılar söyledi. Koroda yer alan solist Pena Toytoyazaki'nin Zülfü Livaneli'nin 'Kardeşin Duymaz Eloğlu Duyar' isimli şarkısını Türkçe söylemesi dakikalarca alkışlandı.

Girit Artemisia ve Yeni Halikarnaslılar Derneği Başkanı Hacenyangu Evangalia, yaptığı konuşmada, 'Dedelerimizin, büyük annelerimizin yıllar önce bir zorunluluktan dolayı karşılıklı olarak terk ettikleri topraklarda bugün bulunmak ve Türk dostlarımızla eski günlerini anıp bu gecede birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz' dedi. Bodrum'da yaşayan büyüklerine ait evleri, sokakları ve ibadet ettikleri kiliseleri ziyaret ettiklerini kaydeden Evangalia, kendilerine bu imkanı sağlayan Türk dostlarına teşekkür etti. Müziğin sesinin her türlü barış ve kardeşliğe davetiye çıkardığını bildikleri için halk oyunları ekibi ve koroyla geldiklerini belirten Evangalia, 'Biz de Girit'den Bodrum'a gelmek zorunda kalan büyüklerimizin çocuk ve torunlarını davet ediyoruz' dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da, bir zamanlar Bodrum'da yaşayan Rumların çocuk ve torunlarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Bodrum'daki yerli ve yabancı turistlerin de etkinliği izlediğini kaydeden Kocadon, 'Bu gece bütün dünyaya Bodrum'dan bir dostluk, kardeşlik ve barış mesajı gönderiyoruz. İki ülke halkının torunlarının kaynaşmasını, burada en az 30 ülkenin insanı hayranlıkla izledi. Topraklarımızda yaşamış ve buradan ayrılmış dünyanın dört bir köşesine göç etmiş insanlar var. Onları dostlarımız ve kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Giritli dostlarımız da bir zamanlar buradan göç etmişti, göç edenlerin torunları ile Bodrumluların torunlarını, çocuklarını yeniden kaynaşırken görmek gerçekten çok güzel. Aldığımız davet üzerine biz de Girit'ten Bodrum'a göç edenlerin torun ve çocukları ile en kısa zamanda Girit'e ziyarette bulunacağız' dedi.

Girit'ten gelen kafile bu sabah (Çarşamba) Bodrum'dan ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum'da Girit Rüzgarı Esti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement