Bodrum Kupası Yat Festivali Başladı - Son Dakika
Güncel

Bodrum Kupası Yat Festivali Başladı

Bodrum Kupası Yat Festivali Başladı

Türkiye'nin En Büyük Deniz Organizasyonu Olan 22. Bodrum Kupası Uluslararası Yat Festivali, İskele Meydanı'nda Renkli Görüntülerle Başladı.

17.10.2010 07:30

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ''Sürgün beldesi Bodrum bugün Akdeniz'deki mavi yolculuğu ve dünyaca ünlü yatları ile marka haline geldi,' dedi.

Bodrum'da 21 yıldır düzenlenen Bodrum Kupası Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları, bu yıl 22. Bodrum Kupası Uluslararası Yat Festivali adı altında genişletilmiş olarak düzenlendi. Bodrum Era Yat Kulübü, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın organizasyonu ile düzenlenen festivalin açılışına Muğla Valisi Fatih Şahin, Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir, BODER Başkanı Halil Özyurt, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon ve çok sayıda kişi katıldı.

Muğla'da 4 ay önce göreve başlayan ve festivalin açılışını yapmak üzere Bodrum'a gelen Vali Fatih Şahin, Belediye Meydanı'nda makam aracından indikten sonra 400 metrelik yolu iki çocuk annesi 38 yaşındaki eşi Ayşe Şahin ile birlikte yürüyerek ve turistlerle sohbet ederek geçti. Vali Şahin'in eşinin elini festival törenleri boyunca bir an olsun bırakmadığı ve sık sık espiriler şakalar yaptığı görüldü.

İskele meydanı'nda yapılan açılış töreninde konuşan Vali Şahin, muğla'da turizmi yılın 12 ayına yaymak için sağlık, kültür, spor ve yat turizmine daha çok önem verilmesi gerektiğini belirtti. Muğla'da bir festival bitmeden diğerinin başladığını kaydeden Şahin, ''Muğlalı turizmci ve insanımız gerçekten çok çalışkan ve başarılı. Ay sonunda Fethiye'de Macera Şampiyonası başlayacak. Bu tür etkinlikleri çoğaltmalıyız' dedi.

TÜRK DENİZCİLİĞİNİN GURURU

Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon da Bodrum'un bir zamanların sürgün beldesi olduğunu hatırlatarak, ''Sürgün beldesi Bodrum bugün Akdeniz'deki mavi yolculuğu ve dünyaca ünlü yatları ile marka haline geldi' dedi. Bunu sağlayan yat yapım ustalarına ve kaptanlara teşekkür eden Kocadon, ''Bu yıl uluslararası festival haline getirdiğimiz yat yarışları Türk denizciliğinin Bodrum yatlarının gururu oldu. Organizasyon sayesinde Bodrum ahşap yatlarını ve turistik ilçeyi tüm dünya daha yakından tanımaya başladı. Son yıllarda inşa edilen yeni yatların katılımları ile bir fuar alanını anımsatan ve renkli görüntülere sahne olan festival Bodrum'da üç bin yıl önce başlayan tekne kültürünün ve Türk yat sektörünün nereden nereye geldiğinin en iyi göstergesi' dedi.

AHŞAP TEKNE MODELİ MÜZESİ BÜYÜLEDİ

Bodrumlu tekne yapım ustası evli, iki çocuk, 4 torun sahibi, 65 yaşındaki Ali Kemal Denizaslanı'nın, Bodrumlu ustaların 1900'lü yılların başından itibaren yaptığı ahşap tekne, gulet ve tırhandillerden oluşan 20 model yatın sergilendiği Tekne Model Müzesi de festival çerçevesinde açıldı. Denizaslanı müzede bulunan tekne modelleri ile ilgili bilgiler vererek, ''1900'lü yıllardan itibaren balıkçı ve süngerci kayıkları, ustaların elinde bugün milyon dolarlık yatlara, gezi teknelerine dönüştü. Dünyanın dört bir yanına ihraç edilmeye başlandı. Dünya bugün Bodrum guleti yaptırmak için sıraya girenlerle dolu. Ancak Bodrum teknelerini geleceğe taşıyacak ustalar artık çok kalmadı. Yıllardır Bodrumlu ustalar olarak yat yapacak ustaları yetiştirecek okulların açılmasını istedik ancak başarılı olamadık. Böyle giderse 20 yıla kalmaz tekne yapacak usta kalmayacak, bu feryadı duysunlar aksi takdirde Bodrum'da bundan 50 yıl sonra bu tür maketlerle idare etmek zorunda kalırlar' dedi.

FESTİVALDE NELER OLACAK

-19 Ekim'de İskele Meydanı'nda düzenlenecek şenliklerde İlk kadın Amiral Artemisia, levendleri ile birlikte Bodrum'a girerek denizcileri ve turistleri selamlayacak.

-20 Ekim'de Bodrum Kalesi açıklarından verilecek start ile festivalin ilk günkü 36 millik Bodrum-Didim etabı yapılacak. Festivalde 2. gün 16 millik Didim- Eşek Adası- Didim, 3. gün 15 millik Didim -Kilimli (Kalimnos) ve son günüde 28 millik Kilimli- Bodrum etabı yapılacak. Yunanistan'ın Kilimli adasında sona erecek üçüncü günün sonunda Kilimli limanında Türk ve Yunan denizcilerin ortaklaşa katılacağı eğlence ve konserler düzenlenecek.

Geleneksel ahşap yatlar, performans cruiser ve ahşap olmayan yatlar kategorilerinde mücadelece edecek olan yatlar arasında 4 günün sonunda ilk iki dereceyi alan yatlar festivalin son gününde Bodrum- Kara Ada arasında dünyada ilk kez yapılacak olan 1 millik mesafede ''Guletler Düellosu' yarışında kupa mücadelesi verecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum Kupası Yat Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement