Düşen rekolte Boz fıstığının fiyatını 75 liraya çıkardı. İlk tepki baklavacılardan geldi. Baklavacılar fiyatın düşmesi için ithalat önerdi. Mehmet Üstüneller, Boz fıstığın karaborsaya düştüğünü belirterek, "Ben 40 senedir bu işin içindeyim, ilk sefer böyle bir şey gördüm. Sezonun başındayken böyle bir şey gördüm. Bundan 2-3 yıl önce fıstık fiyatları yükseldi ama böyle bir şey olmadı. En azından bulabiliyorduk. Şimdi hem fiyat yüksek hem ürünü bulamıyorsunuz. Ben Şire Pazarı'na gidip Boz fıstık arıyorum ama bulamıyorum. Fıstıklar stok edilmiş, satılmıyor. Bilerek, rant elde etmek için stok yapıyorlar. İleri ki dönemlerde karaborsaya sürüp farklı fiyatlarla satacaklar" dedi.
FİYATI 80 LİRAYA KADAR ÇIKTI
Rekoltenin 350 tondan 70-80 tona kadar düşmesi, Boz fıstığının fiyatını uçurdu. Fiyat 75 liraya dayanınca bu kez Boz fıstık karaborsaya düştü. Boz fıstığın karaborsaya düşmesine ilk tepkiyi Boz fıstığını kullanan baklavacılardan geldi. Baklavacıların önerisi ise son günlerin moda çözümü ile aynı, öyle ki son dönemlerde karaborsaya düşen ürünler için ithalat yapılıyordu. Baklavacılar Boz fıstık için de ithalat yapılmasını istiyorlar. Boz fıstığında rekoltenin düşmesi ile birlikte stokçuların ortaya çıktığını ileri süren baklavacı Mehmet Üstüneller, ithalat kapısının açılmasını istedi. Üstüneller, aksi halde fiyatların daha da yükseleceğini ileri sürdü.
BAKLAVACILAR ÇÖZÜM İSTİYOR
Baklavada kullanılan ve 'boz iç' olarak adlandırılan fıstığın rekor fiyatı ile altın gibi değerli duruma geldiğini söyleyen Mehmet Üstüneller, baklavacıların elinde şu an fıstık kalmadığını belirtti. Üstüneller, farklı damak tatlarına yönelik olarak yenilikçi ürünler geliştirildiğini ancak fıstıklı baklavanın başka bir hammadde ile üretilmesi mümkün olmadığından fiyat yüksekliğine çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.
ÜSTÜNELLER: HEM FİYAT YÜKSEK HEM ÜRÜN YOK
Mehmet Üstüneller, hasat zamanı olmasına rağmen fıstık bulamadıklarını belirterek, "Malum Urfa ve Antep fıstık bölgesidir. Bizim sektörde birinci sınıf baklavacılar bizim Boz dediğimiz fıstığı kullanıyorlar. Şimdi o boz fıstık, bu sene daha sezonun başındayken 40-45 lira civarında seyrediyordu. 20 gün içinde fıstık birden yükseldi 75 liraya, aynı zamanda bu paraya bulmakta sorun oldu. Ben diyorum ki, acaba bir rekolte düşüklüğü mü var? Bunda bir rantçılık mı var? Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanımız çıksın buna bir açıklık getirsin. Bu sene rekolte mi düşüktü, ondan dolayı mı yükseldi? Yoksa bazıları bu yoldan rant mı elde ediyor. Bunları denetim altın alsınlar. Burada köylü de kazanmıyor. Köylü kazansa, diyeceksiniz ki köyü kazandı, emek vermiş. Biz emekçiler olarak bu sektörde milyonlarca insan çalışıyor. Biz Urfa'da fıstığın yerinde bunu bulamazken, İstanbul'daki adam nasıl bulacak? Ben peşin parayla bulamıyorken, burada bir anormallik var. Tabii ki karaborsacılık var. Artık yetkililerin buna bir çözüm bulması gerekir. Neden emekçi kazanmıyor da, köylü kazanmıyor da, emek veren tatlıcı sektörü kazanmıyor da, bunlar hepsi emekçi insanlardır. Hasat başlayalı 2 ay oldu. Adam 2 ay içinde yüzde 100 bir kar elde ediyor. Bu çiftçi bir sene boyunca bunu bekliyor. Bu kadar emek veriyor. Baklavacı da bunu alıp emek verecek ve birkaç kuruş kazanacak. Ben 40 senedir bu işin içindeyim, ilk sefer böyle bir şey gördüm. Sezonun başındayken böyle bir şey gördüm. Bundan 2-3 yıl önce fıstık fiyatları yükseldi ama böyle bir şey olmadı. En azından bulabiliyorduk. Şimdi hem fiyat yüksek hem ürünü bulamıyorsunuz. Ben Şire Pazarı'na gidip Boz fıstık arıyorum ama bulamıyorum. Fıstıklar stok edilmiş, satılmıyor. Bilerek, rant elde etmek için stok yapıyorlar. İleri ki dönemlerde karaborsaya sürüp farklı fiyatlarla satacaklar" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)
Son Dakika › Güncel › Boz Fıstık Karaborsaya Düştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?