BRICS Dışişleri Bakanları Toplandı - Son Dakika
Son Dakika Logo

BRICS Dışişleri Bakanları Toplandı

14.05.2026 10:41

BRICS, enerji krizini ele almak için Hindistan'da dışişleri bakanları toplantısı düzenliyor.

Dünyanın önde gelen gelişen ekonomilerinin oluşturduğu BRICS ülkelerinin dışişleri bakanları, ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan savaşın küresel enerji piyasalarında yarattığı baskı ve artan akaryakıt fiyatlarının gölgesinde Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de toplandı.

Hindistan, iki gün sürecek toplantı kapsamında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika öncülüğünde kurulan 11 üyeli örgütteki ülkelerin dışişleri bakanlarını ağırlıyor.

Toplantıda İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çin'in Yeni Delhi Büyükelçisi Şü Feyhong yer alıyor. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ise ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyareti nedeniyle Pekin'de bulunuyor.

Toplantı, ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan savaşın küresel enerji piyasalarında yarattığı baskı ve artan akaryakıt fiyatlarının gölgesinde düzenleniyor.

Jaishankar'ın BRICS mesajı

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, açılış konuşmasında BRICS'in, gelişmekte olan ülkelerin finansman alanındaki sorunların yanı sıra enerji, gıda ve gübre fiyatlarındaki artışla daha etkili şekilde mücadele etmesine katkı sağlayabileceğini söyledi.

Jaishankar, görüşmelerin küresel ve bölgesel meselelerin yanı sıra üye ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine odaklanacağını belirtti.

"Uluslararası ilişkilerde büyük bir değişim döneminde bir araya geldik." ifadesini kullanan Jaishankar, gelişmekte olan ülkelerin BRICS'ten giderek daha fazla "yapıcı ve istikrar sağlayıcı bir rol" üstlenmesini beklediğini kaydetti.

Hindistan'ın ev sahipliğinde BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı 14-15 Mayıs'ta düzenleniyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar'ın başkanlık edeceği toplantıda yetkililer, küresel ve bölgesel gelişmelere ilişkin fikir alışverişinde bulunacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BRICS Dışişleri Bakanları Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement