Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanlarından Doç. Dr. Ozan Kınay, koroner arter hastalığının giderek arttığına dikkat çekerek, bu işlemlerin tanı ve tedavisinin etkili bir şekilde yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Anjiyonun genelde 'femoral arter' olarak adlandırılan kasık bölgesindeki atardamardan gerçekleştirildiğini belirten Doç. Dr. Kınay, radial anjiyografinin el bileğinde bulunan 'radial arter' denilen atardamardan yapıldığını kaydetti.
SONUÇLAR AYNI
Kasıktan anjiyografi ile bilekten yapılan anjiyografinin aynı sonucu verdiğinin altını çizen Doç. Dr. Kınay, "Femoral arterden yani kasıktan yapılan anjiyografi sonrasında hasta 8 saat kadar yatağa bağlı kalmak zorunda. Çünkü femoral arter damarın arkasında sert bir doku yok, bir bandajla vs. bağlamak mümkün değil. Bu tür sebeplerden dolayı hastanın 6 ya da 8 saat kadar yatması gerekir. Ve yapılan girişimden sonra kanamayı kontrol altına alabilmek için ağırlık uygulamasına gerek duyulmaktadır. Ancak radial anjiyografi sonrası hasta yemek yeme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilmektedir" diye konuştu.
3 SAAT İÇİNDE TABURCU OLUYORLAR
Radial arterden anjiyo yapmak için mutlaka tecrübeli bir ekibin olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kınay, "Radial arterden yapılan anjiyografide daha küçük bir damardan girilmektedir ve damarı bulmak daha zordur. Ayrıca bu yönteme uygun teknolojik özel malzemelerin kullanılması da gerekmektedir. Bilekten yapılan anjiyografi de kasıktan yapılanda ki gibi aynı tıbbi verileri, aynı kaliteyi sağlamakla beraber hastanın hiç yatmamasına, damar durumu iyiyse 2- 3 saat içinde taburcu olabilmesine imkan sağlamaktadır '' dedi.
Son Dakika › Güncel › Bu Yöntem Kalp Hastalarına Kolaylık Sağlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?