Burak?I ?Kader? Kurtardı - Son Dakika
Güncel

Burak?I ?Kader? Kurtardı

Burak?I ?Kader? Kurtardı

Kök Hücre Bağışıyla Hayatını Kurtardığı Ağır Anemi Hastası 7 Yaşındaki Burak ile Kader Benli'nin İlk Kez Görüşmesi Gözleri Doldurdu.

04.06.2010 22:02

Kök hücre bağışıyla hayatını kurtardığı ağır anemi hastası 7 yaşındaki Burak ile Kader Benli'nin ilk kez görüşmesi gözleri doldurdu.

Hastalığı nedeniyle en ufak bir enfeksiyonun hayatına mal olabileceği için kök hücre nakline kadar evde dört duvar arasında adeta bir hapis hayatı yaşamak zorunda kalan Burak, hayatının kurtulmasında başrolü oynayan Kader Benli'ye ?Ablam benim? diyerek sarılıp öptü.

Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan 33 yaşındaki Kader Benli'nin kemik iliği kök hücresi, Münster kentinde yaşayan Trabzonlu ailenin 7 yaşındaki oğlu Burak'ın hayatını kurtardı.

Kader Benli ve Burak ilik kök hücre naklinden iki yıl geçtikten sonra Alman Kemik İliği Bilgi Bankası (DKMS) aracılığıyla ilk kez birbirleriyle tanışma imkanı buldular. DKMS yetkilisi Yasemin Aydın ile Hamburg'a gelen Burak'ın, hayat kurtarıcısı Kader Benli'yi ziyaretinde duygu dolu anlar yaşadı.

?MANEVİ ABLASI OLMAK İSTİYORUM?

Kader Benli dokuz yıl önce bir lösemi hastası Türk için DKMS'in düzenlediği uygun kök hücre arama kampanyasına katılarak doku tiplemesi yaptırdığını belirterek, ?İki yıl önce DKMS'den gelen bir mektupla kemik ilik dokumun ağır anemi hastası bir beş yaşındaki çocuğa uyduğunu ve kök hücre bağışında bulunup, bulunmayacağım soruluyordu. Hiç tereddütsüz kabul ettim. Çocuğun kim olduğunu bilmiyordum. Yasalar gereği benim ve çocuğun kimliği iki yıl saklı kalması gerekiyormuş. Nakilden sonra bana sadece çocuğun hayatının kurtulduğunu ve sağlıklı olduğu söylendi. Çok mutlu oldum. Geçen hafta DKMS'den gelen bilgiyle çocuğun Türk kökenli olduğunu öğrenince daha da sevindim. Hemen bana verilen ailenin cep telefonuna kök hücresi bağışçısının ben olduğumu ve oğullarıyla tanışmak ve onun manevi ablası olmak istediğimi belirten bir mesaj yazdım. Anında Burak'ın babası aradı. Onlarda çocuklarına hayat veren kişinin de Türk kökenli olmasına önce çok şaşırıp, sonra da çok sevindiklerini söyledi. Tanışmak için Burak'ı Hamburg'a davet ettim. Severek kabul ettiler. Burak, çok sevimli, akıllı ve hayat dolu bir çocuk. Onu görünce gözyaşlarımı tutamadım. Artık Burak'ın manevi ablasıyım? dedi.

?AİLE İÇİN ÇOCUK İKİNCİ KEZ DOĞMUŞ GİBİ OLDU?

DKMS yetkilisi Yasemin Aydın iki yıllık yasal gizlilik süresi dolduktan sonra iki tarafında onayı alıp, Kader Benli ve Burak'ı görüştürmek için kolları sıvadıklarını belirterek, ?Burak'ın ailesi çocuklarının hastalıkları nedeniyle çok ağır bir dönem geçirdi. Aneminin neden olduğu vücudun bağışıklık sistemi zayıflı en basit bir grip enfeksiyonunun dahi Burak hayatına malolabileceği için aile adete dış dünya ile teması kesti. Ayrıca aneminin lösemiye dönüşme tehlikesi vardı. Çocuk okula gidemedi. Eve misafir kabul edilemedi. Anne çocuğa bakabilmek için işini bıraktı. Başka çocuklar gibi dışarı çıkmak, dilediği gibi oyun oynamak Burak için hayaldi. Aile Burak'a uygun doku bulunduğu duyunca gözyaşlarına boğuldular. Kök hücre nakli gerçekleştikten sonra ilk 100 gün çok önemli. Ama doku o kadar iyi uydu ki, Burak'ın vücudu hiç tepki göstermedi. Kısa sürede sağlığına kavuştu. Kan değerleri normalleşti. Aile sanki Burak ikinci kez dünyaya gelmiş gibi büyük bir sevinç yaşadı. Kendileri Kader hanıma büyük bir minnettarlık duyguları içindeler? dedi.

TÜRK OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE HEMEN ?ABLAMA GİTMEK İSTİYORUM? DEDİ.

Yasemin Aydın, Burak'ın küçük yaşına rağmen geçirdiği hastalık hakkında çok bilinçli olduğunu ifade ederek, ?Aileye kök hücre bağışçısının da Türk olduğunu Kader hanımın gönderdiği mesajla öğrenince Burak, hemen 'Kader ablama gitmek istiyorum' diye tutturdu? dedi. Almanya'da iki milyon insanın DKMS'ye kök hücre bağışçısı olarak kayıtlı olduğunu belirten Aydın, ?Ne yazık ki Türk kökenlilerin sayısı çok az. Oysa hepimiz Kader hanım gibi birer hayat kurtarıcı olabiliriz. Ne kadar çok insan doku tipleme kampanyalarına katılırsa, Burak gibi ağır hasta insanların yaşama umutları o denli artar. Zira Almanya'da her 45 dakikada bir ancak kök hücre nakliyle giderilebilecek lösemi, anemi gibi hastalık teşhisi konuluyor? dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burak?I ?Kader? Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement