Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi tarafından hazırlanan "Yaşayan Tarih Hisariçi Projesi" ile 2300 yıl önce "Hisariçi" olarak adlandırılan bölge yeniden ayağa kaldırılacak.
Proje kapsamında yenilenecek Hisar bölgesinde yapımı devam eden "Hisar Arkeopark", açık hava müzesi olarak kullanılacak.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yaşayan Tarih Hisariçi Projesi'nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, eski Bursa olarak kurulan bu bölgenin, Osmanlı tarafından 1326'da fethedildiğini belirtti.
Dündar, etrafı surlarla çevrili olan bölgede bugün 4 mahalle bulunduğunu ifade ederek, buranın 2300 yıllık bir şehir olduğunu ve Osmanlı'dan önce Doğu Romalıların burada yaşadıklarını anlattı.
Bu bölgede bulunan tarihi yapılar hakkında bilgi veren Dündar, şunları kaydetti:
"Osmanlı, Bursa'yı fethettiğinde yapmış olduğu ilk cami olan Alaaddin Camii bu bölgede. Üftade, Oruçbey, Osmangazi, Orhangazi türbeleri de burada bulunuyor. Bazı hamam, mescit ve bazı yıkılmış yapıların bulunduğu bu bölgede, arkeolojik kazı çalışmaları yapmış olduğumuz 'Hisar Arkeopark' adını verdiğimiz bir bölge var. Bu bölge 8 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsıyor ve biz bu alanı kamulaştırarak burada kazı çalışmalarını sürdürüyoruz."
Dündar, belediye olarak yaptıkları çalışmalarla bölgeye bir vizyon kazandırmayı amaçladıklarını ifade ederek, "Tarihi bölgeleri yeniden ayağa kaldırmak da kentsel dönüşümün farklı bir başlığıdır. Yani biz burayı yenilediğimiz zaman eski Bursa ayağa kalkacak ve buranın özel bir ziyaretçisi olacak." dedi.
Bu bölgede tarihi kimliğin bir an önce ortaya çıkmasını istediklerini ifade eden Dündar, bu kapsamda Hisar sakinlerinin de görüşlerinin alınacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Bursa'da 'Yaşayan Tarih Hisariçi Projesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?