Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleştirilen derse katılan ve genç mimar adaylarını dikkatlice dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gençlerin geleceğin Bursa'sına dair önemli detaylara dikkat çektiğini söyledi. Bursa'nın güzelliklerinin, bir evrensel değer olan UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındığını hatırlatan Başkan Altepe, "Gençlerimiz, Bursa'nın en önemli bölgelerinden olan Hanlar Bölgesi'ndeki Reyhan ve civarı ile ilgili kafa yormuşlar, güzel çalışmalar da ortaya çıkmış. Bugün farklı gelse de gelecekte uygulanabilecek güzel projeler var. Bursa'nın kalbi çarşı ve hanlar bölgesi. Bizler de Hanlar Bölgesi'nde 11 yıldır restorasyon çalışmaları yaparak kentin değerlerini gün yüzüne çıkarıyoruz. Bugüne kadar pek çok eseri ayağa kaldırdık. Artık Büyükşehir Belediyesi olarak Haşim İşcan Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi arasında kalan Reyhan Bölgesi'ne girerek, buraya değer katacak çalışmaları gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
"Reyhan bölgesinde birçok özellikli yapı var"
Reyhan bölgesine büyük yatırım yapacaklarını belirten Başkan Altepe, "Bursa, Osmanlı başkenti kimliğiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Amacımız yeni bir şehir oluşturmak değil, var olan güzelliklerimizin değerini artırmak, eserlere fonksiyon kazandırıp yaşayan yapılar haline getirmektir. Tarihi kent ve hanlar bölgesine uygun projeleri düşünmek gerekiyor. Reyhan bölgesinde birçok özellikli yapı var. Bölge, kentsel sit alanı. Nitelikli tescilli yapıların ayağa kalkması lazım. Bir de tescilli olmayan yapılar var ki oralarda da bizler ne yapabiliriz, o alanları en güzel nasıl değerlendirebiliriz iyi irdelemeliyiz" dedi.
Başkan Altepe, öğrencilerin uygulanabilir somut projelerinin de kentin geleceğine ilham verebileceğini sözlerine ekledi.
Akıncıtürk, kurumlar arası koordinasyona dikkati çekti
Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk de bir şehrin geleceğinin tasarlanmasında, hem kent hem de kentli için, kurumların ve farklı meslek gruplarının koordinasyon halinde çalışmalarının önemine işaret etti. Prof. Dr. Akıncıtürk, çalışmayla ilgili bilgiler vererek, "Yarının Bursa'sını nasıl hazırlayabiliriz? Bursa'nın yaşayan bir müze kent olması için gereken ne? Bu gibi konular üzerinde düşünüyoruz. Öğrencilerimiz de kentle ilgili projelerini hazırlayıp sunuyorlar. Hanlar Bölgesi Bursa'nın kalbidir. Öğrencilerimize geleceği planlarken kenti, kentliyi, silüeti, tarihi değerlendirerek en doğru projeyi, en güzel verimi alabilecek şekilde nasıl kullanabilecekleri konusunda çalışmaya yönlendiriyoruz. Yaşanabilir alanlar oluşturulmasını hedefliyoruz" diyerek eğitime büyük önem veren ve derse değerlendirmeleriyle katkı sağlayan Başkan Altepe'ye teşekkür etti.
"Kentsel dönüşüm moda ama yanlış anlaşılıyor"
Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Taş ise 'Mimari Tasarım' dersi kapsamında daha önce de Hisar Bölgesi ile ilgili projeler oluşturduklarını ifade ederek, "Öğrencilerimizle Bursa'nın geneline yönelik projeler üzerinde çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile kentin alanında öncü mimarları da bizlere destek veriyor. 'Kentsel dönüşüm' moda bir kavram ama yanlış anlaşılıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken bölgenin sosyal ve kültürel detaylarla da rehabilite edilmesi önem taşıyor" diyerek geleceğin mimarlarına ufuk açıcı uygulamalar hazırlattıklarını anlattı.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ile Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, Mimar Hasan Sözüneri ve Mimar Şenol Şimşek de mimar adaylarının projelerini dikkatlice izleyerek değerlendirmelerde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Bursa'nın Mimarisine Genç Bakış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?