Burundi'de Diyalog Sürecine Doğru - Son Dakika
Güncel

Burundi'de Diyalog Sürecine Doğru

Burundi'deki siyasi krizin taraflarından "Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi" (CNARED), hükümetin planladığı diyalog sürecine davet edilmediğini bildirdi.

20.05.2016 14:45

Burundi'deki siyasi krizin taraflarından "Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi" (CNARED), hükümetin planladığı diyalog sürecine davet edilmediğini bildirdi.

CNARED, yaptığı yazılı açıklamada, ara bulucuların resmi davetiye göndermemesi nedeniyle CNARED'in 21-26 Mayıs'ta yapılması planlanan diyalog sürecine katılmayacağı kaydedildi.

Açıklamada, CNARED'e üye bazı kişilerin söz konusu toplantıya çağrıldığı ancak konseyin resmi olarak davet edilmemesi durumunda bu kişilerin de sürece dahil olmayacakları belirtildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Tanzanyalı bir diplomat ise Doğu Afrika Topluluğu tarafından 2 Mart'ta ara bulucu olarak görevlendirilen eski Tanzanya Devlet Başkanı Benjamin Mkapa'nın, CNARED üyelerinden sadece hükümetin kabul ettiği isimlere toplantı davetinde bulunduğunu ileri sürdü.

Diyalog süreci

Ülkede 28 Aralık 2015'te Uganda'nın Entebbe kentinde iktidar ile muhalefet arasında başlayan diyalog süreci, hükümetin uzlaşma şartlarını kabul etmemesiyle 6 Ocak'ta askıya alınmıştı. Mkapa, geçen ay, diyalog sürecinin 2-6 Mayıs'ta Tanzanya'nın Aruşa kentinde yeniden başlayacağını duyurmuş ancak 30 Nisan'da yaptığı yazılı açıklamada, belirli bir tarih vermeden sürecin bu ay sonuna yeniden ertelendiğini bildirmişti.

Hükümet ise darbe girişiminde bulunduğunu ileri sürdüğü CNARED'le aynı masada oturmayacağını ifade etmişti.

CNARED, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3'üncü kez göreve gelmesine karşı çıkan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları tarafından Ağustos 2015'te oluşturuldu.

Bir yıldır devam eden siyasi kriz-

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye maruz kaldı, 273 binden fazla kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burundi'de Diyalog Sürecine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement