Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Ilo Kararı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Son Dakika Uygulamayı yükle! YÜKLE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Ilo Kararı

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Ilo Kararı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Uluslararası Çalıs¸ma Örgütü'nün (ILO)106. Uluslararası Çalıs¸ma Konferansı'nda Türk-I·ş Konfederasyonu temsilcisinin delege olarak bildirilmesine, 107'nci konferansta ise en çok üyeye sahip kamu çalıs¸anları konfederasyonunun delegeligˆiyle devam...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Uluslararası Çalıs¸ma Örgütü'nün (ILO)106. Uluslararası Çalıs¸ma Konferansı'nda Türk-I·ş Konfederasyonu temsilcisinin delege olarak bildirilmesine, 107'nci konferansta ise en çok üyeye sahip kamu çalıs¸anları konfederasyonunun delegeligˆiyle devam edilmesine karar verildiği açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ILO'nun her yıl yapılan genel konferanslarına hükümet, çalıs¸an ve is¸veren kurulus¸larıyla katılım sagˆlandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Bakanlık tarafından, 1952'den bu yana yapılan uluslararası çalıs¸ma konferanslarına çalıs¸anları temsilen en çok üyeye sahip Türk-I·ş temsilcisinin delege olarak bildirildiği ve Türkiye çalıs¸an kesimini ILO'da Türk-I·ş'in temsil ettiği ifade edildi.

En çok üyeye sahip konfederasyonun bu yıl ilk defa degˆis¸tiği ve Memur-Sen'in bu konuma geldiği aktarılan açıklamada, bu nedenle Bakanlıkça, süregelen teamüllere uygun olarak taraflara bir yazı yazıldığı ve konfederasyonlar arasında bir uzlas¸ma sagˆlanamaması halinde delegeligˆin Memur-Sen'e ait olacagˆının belirtildiği ve katılımcı listesinin istendiği kaydedildi.

Yazının taraflara tebligˆinden sonra basında yer alan itirazları üzerine ilgili konfederasyonların 15 Mayıs 2017'de görüs¸leri alınmak üzere toplantıya davet edildiği anımsatılan açıklamada, bu süreçte tarafların tamamıyla görüs¸üldüğü ancak konfederasyonlar arasında tam bir uzlas¸ı sagˆlanamadığı ifade edildi.

Çalıs¸an delegesinin tespitinde dönüşümlü temsil

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Konfederasyonların bir kısmı Türk-I·ş'in 2017 yılında çalıs¸anları temsilen delege olarak ILO Konferansı'na katılımını desteklerken, bir kısmı da taraflar arasında uzlas¸ma sagˆlanamaması halinde teamüllere uygun hareket edilerek en çok üyeye sahip konfederasyonun ülke çalıs¸anlarını temsil etmesi uygulamasının dogˆru oldugˆunu ancak sosyal diyalog anlayıs¸ının bir geregˆi olarak çes¸itli ülkelerde uygulanan dönüs¸ümlü temsilin ülkemizde de dikkate alınmasını, yas¸anan süreçte dönüs¸ümlü sistemin hayata geçirilmesi için bir fırsat olarak kullanılması gerektigˆini ifade etmis¸lerdir.

Bakanlıgˆımız tarafından konfederasyonların görüs¸leri çerçevesinde yapılan degˆerlendirmede, ülkemizde çalıs¸an kesimi temsil eden sendikaların is¸çi ve kamu çalıs¸anları sendikaları olmak üzere iki büyük gruptan mütes¸ekkil olmaları dikkate alınarak, Uluslararası Çalıs¸ma Konferansı'nda çalıs¸an kesimini temsil edecek delegenin, 2017 yılından itibaren en çok üyeye sahip is¸çi ve kamu çalıs¸anları konfederasyonlarından birer yıl arayla dönüs¸ümlü olarak belirlenmesine, konferansa katılacak çalıs¸an delegesinin tespitine yönelik dönüs¸ümlü temsilin is¸çi konfederasyonları ile bas¸latılmasına, bu kapsamda, 106'ncı Uluslararası Çalıs¸ma Konferansı'nda Türk-I·ş Konfederasyonu temsilcisinin delege olarak bildirilmesine, 107'nci Konferansta ise en çok üyeye sahip kamu çalıs¸anları konfederasyonunun delegeligˆi ile devam edilmesine karar verilmis¸tir."

Kaynak: AA