Cami Yıkım Kararı Tartışma Çıkardı - Son Dakika
Güncel

Cami Yıkım Kararı Tartışma Çıkardı

Cami Yıkım Kararı Tartışma Çıkardı

Avcılar Belediyesi'nin yaptığı çalışma sonucunda depreme dayanamayacağı tespit edilen Firuzköy Camii hakkındaki karar tartışma yarattı.

10.01.2013 16:29  Güncelleme: 10:57

Avcılar Belediyesi'nin yaptığı teknik çalışma sonucunda depreme dayanamayacağı tespit edilen Firuzköy Camii hakkında çıkarılan yıkılıp yeniden yapılması kararı Avcılar Belediyesi ve İstanbul Valiliği'ni karşı karşıya getirdi. İl Müftüsü Rahmi Yaran'ın araya girmesiyle yıkım kararı tekrar görüşülmek üzere bir hafta sonrasına ertelendi.

Avcılar Belediyesi, yaptığı bir teknik çalışma sonucunda Firuzköy Camii'nde eski depremlerden kalma çatlakların olduğunu ve caminin olası bir depreme dayanamayacağını belirledi. Bunun üzerine belediye yetkilileri, caminin yıkılarak Firuzköy Nadir ve Muyesser Altun Camii adında yeni bir cami yapılmasına karar verdi. Alınan karar, Avcılar Belediyesi yetkilileri tarafından İstanbul Valiliği ve Avcılar Kaymakamlığı'na iletildi. Ancak Valilik ve Kaymakamlık yıkım kararını olumlu karşılamadı. Avcılar Belediyesi aldığı yıkım kararını bugün uygulamak için zabıta ve yıkım ekipleriyle beraber caminin önüne gitti. Ancak bu sırada yıkımı istemeyen İstanbul Valiliği'nin isteği doğrultusunda bir grup çevik kuvvet polisi de cami çevresinde önlem aldı. Kısa bir bekleyişin ardından İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ve Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci camiye geldi. Aracı olarak gelen Yaran, yaklaşık bir saat boyunca cami içinde Değirmenciyle başbaşa bir görüşme yaptı. Bu sırada vatandaşlar da elektrik ve suyu kesik olan camide öğlen namazını kıldı.

Görüşmenin ardından Yaran ve Değirmenci yıkım kararıyla ilgili olarak açıklama yaptı. İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, konuşmasında " Bu cami ile ilgili raporlar var. İstanbul'da bu tarz başka camilerde vardır. Bunların biran önce yıkılıp yeniden yapılmasını hep arzu ediyoruz. Fakat bu caminin yıkımı ve yapımında maalesef bazı problemler meydana gelmiş. Sebepler üzerinde asla konuşmuyorum. Kim haklı kim haksız meselesine girmiyorum. Sonuca baktığımız zaman taraflarla konuşmamız ve onların da ikna olması ve neticede bu caminin milletin camisi olduğu benimsenmesi ve hep beraber el tutmamız gerektiğine inanıyorum. Önümüzdeki hafta Avcılar'a gelip ilgili taraflarla tek tek görüşeceğim. Bir ortak çözüm yolu inşallah bulacağız. Bu camimiz yapılacaktır. Bu konuda hem cemaatten hem de ilgi duyan herkesten destek bekliyoruz. Camilerimizin aramızda bir ihtilaf kaynağı olmasın, gönüllerimizde bir sevgisizliğe vesile olmasın. Başkanımızdan da istirham ettim. Bu yıkım işini şimdilik durduralım. Önümüzdeki hafta görüşmeler yapacağız" dedi.

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ise "Cami dernek başkanının bize vermiş olduğu müracatla teknik bir çalışma başlattık. Yapılan çalışma sonucunda bu caminin olası bir depreme dayanamayacağı belirlendi. İlgili yazışmalarımız yaptık ve imar yasasına göre ilgili kararlar alındı. Bu karar taraflara duyurularak deklare edildi. Caminin sadece yıkılması ve riskin bertaraf edilmesi söz konusu değildir. Yerine mutlaka bir cami yapılacaktır. Bununla ilgili olarak Avcılar Belediyesi olarak bir çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmalarla ilgili olarak mimari, statik, mekanik tüm projeler hazırlanıp bitirildi ve proje Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da onay aldı. Camilerimiz hepimizin ortak değeridir. Ortak olan bu değerlerimizle ilgili bu işin içine kesinlikle siyaset girmemelidir. Eğer ibadetin içine siyaset girerse kurumları zor durumda bırakırız. Şu anda böyle bir durumla karşı karşıyayız. Karşı olduğumuz bu duruma ilişkin bir çözüm için İstanbul Müftümüz de bir gayretin içindedir. Ortak amacımız kesinlikle burada bir caminin yapılmasıdır" dedi.Açıklamanın ardından belediye ekipleri ve polis cami önünden ayrıldı.

EE - İstanbul/ Avcılar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cami Yıkım Kararı Tartışma Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement