Camiler ve Din Görevlileri Haftası - Son Dakika
Güncel

Camiler ve Din Görevlileri Haftası

Camiler ve Din Görevlileri Haftası

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Camiler sadece namaz kılma mekanları değildir. Camiler bizim birlik mekanımız, bizim bilgi mekanımız, bizim sevgi mekanımız, bizim özgürlük mekanımız. Camiler bizim bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün simgeleridir" "Hacca gitmeye karar verdiğimizde ailemizle gitmeyi tercih etmekteyiz. Aynı bunun gibi camiye de bu düşüncelerle, aynı dileklerle gitmeliyiz. Orası da eş ve çocuğumuzu, anne ve babamızı alıp götüreceğimiz ulvi bir mekandır. Çünkü camide okunan Kur'anlara, indirilen hatm i şeriflere, okunan mevlidlere, camide yapılan vaazlara, camide tutulan saflara ve camide teneffüs edilen huzura hepimiz eşit derecede muhtacız"

01.10.2013 16:08

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, camilerin sadece namaz kılma mekanları olmadığını belirterek, "Camiler bizim birlik mekanımız, bizim bilgi mekanımız, bizim sevgi mekanımız, bizim özgürlük mekanımız. Camiler bizim bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün simgeleridir" dedi.

Süleymaniye Camisi'nde Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla hazırlanan "Cami-Kadın ve Aile" konulu açılış programında konuşan Görmez, etkinliğin Süleymaniye Camisi'nde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının 1986 yılından itibaren ekim ayının ilk haftasını "Camiler Haftası" olarak ilan ettiğini hatırlattı.

Camiler için günlerin, haftaların yetmeyeceğini ifade eden Görmez, "Çünkü onlar, asırlarca bu toprakların, bu vatanın tapusu oldular. Asırlarca bu topraklarda özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın simgeleri oldular. Onun için camiler sadece namaz kılma mekanları değildir. Camiler bizim birlik mekanımız, bizim bilgi mekanımız, bizim sevgi mekanımız, bizim özgürlük mekanımız. Camiler bizim bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün simgeleridir" diye konuştu.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın bu yılki temasını, "Cami, Kadın ve Aile" olarak belirlediklerini aktaran Görmez, "Zira, bilhassa Asr-ı Saadet'te, Resulü Ekrem'in (SAV) bütün müminlerde oluşturmak istediği cami tasavvuru, kadın tasavvuru, aile tasavvuru son asırlarda değişime uğradı" dedi. Görmez, bu temayla bütün yanlış algıları, yanlış anlayışları, yanlış uygulamaları ve aksamaları sorgulamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Görmez, Allah'ın Adem ve Havva'yı birbirine eş olarak, topraktan yarattığını anlatarak, şöle devam etti:

"Her ikisini de yeryüzünü imar etmekle görevlendirmiştir. Her ikisine de halifelik görevi vermiştir. Bu yaratılış, insanı cinsiyet ayırımı olmaksızın Allah karşısında ve dünyaya gönderiliş amacında eşit kılmıştır. Kadın ve erkek Allah karşısında, Allah'a kul olarak eşittir; vazifeleri, sorumlulukları elbette farklıdır. Yaratılış gayemiz aynıdır. Ne yazık ki, insanlık tarihi kısa sürede kendi içinde ayırıma gitmiş, kadın-erkek arasındaki biyolojik farklılıkları bir üstünlük meselesine dönüştürmüştür. Hatta cinsiyet dediğimiz ideoloji, tarih boyunca en çok direnen bir ideoloji olmuştur."

"Camiye, ailelerimizle birlikte gidelim"

Hazreti Muhammed'in "Allah'ın kadın kullarını, Allah'ın mabedinden alıkoymayın" şeklindeki hadisini hatırlatan Görmez, "Bugün Kabe'de kadın-erkek ayırımı gözetmeksizin ibadetimizi yapmaktayız. Hacca gitmeye karar verdiğimizde ailemizle gitmeyi tercih etmekteyiz. Oraya eşimizi ve çocuğumuzu, anne ve babamızı götürmeyi dilemekteyiz. Aynı bunun gibi camiye de bu düşüncelerle, aynı dileklerle gitmeliyiz. Orası da eş ve çocuğumuzu, anne ve babamızı alıp götüreceğimiz ulvi bir mekandır. Çünkü camide okunan Kur'anlara, indirilen hatm-i şeriflere, okunan mevlidlere, camide yapılan vaazlara, camide tutulan saflara ve camide teneffüs edilen huzura hepimiz eşit derecede muhtacız. Oralarda erkeklere olduğu kadar kadınlara da yer vardır. Oralarda büyüklerin olduğu kadar küçüklerin de hakları bulunmaktadır" diye konuştu.

Görmez, camilere ailelerle gitme çağrısında bulunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ailenin hiçbir ferdini dışarıda bırakmadan kundaktaki bebeğimizi de alarak Allah'ın evlerinde, Allah'ın huzurunda, o büyük huzuru, o büyük saadeti, o büyük mutluluğu birlikte paylaşalım. Camilerimiz, bu büyük mabedlerimiz; sadece beş vakit esnasında, sadece belirli bazı insanların uğradığı mekanlar olmaktan çıksın, bütün insanlarımızı, Allah'ın huzurunda Allah'a kul olarak eşit bütün varlıkları, ailemizin bütün bireylerini birlikte kucaklasın, birlikte kuşatsın."

Açılış programına yağmur engeli

Süleymaniye Camisi avlusunda yapılması plananan açılış programı, yağmur nedeniyle cami içerisinde gerçekleştirildi.

Açılış programına katılanlara Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarından çıkan "Cami Kadın ve Aile" isimli kitap dağıtıldı.

Hafız Osman Şahin'in Kur'an-ı Kerim okuduğu, Serdar Tuncer ve İstanbul İl Müftülüğü Salavat ve İlahi Topluluğu'nun dinleti sunduğu programda, kum sanatı gösterisi yapıldı. Ayrıca çeşitli yarışmalarda dereceye giren din görevlilerine ödülleri verildi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında, 7 Ekim'e kadar ilçe müftülüklerince çeşitli etkinlikler düzenlenecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Camiler ve Din Görevlileri Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement