Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Gülpınar Köyü'ndeki Apollon Smintheus kazılarında, 7 bin yıl öncesine ait 7 mezar bulunduğu açıklandı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turan Takaoğlu'nun bilimsel danışmanlığında ve Prof. Dr. Coşkun Özgünel başkanlığında gerçekleştirilen Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü'ndeki Apollon Smintheus Tapınağı kazılarında ortaya çıkartılan yeni buluntular heyecan yarattı. Apollon Smintheus Tapınağı'nda Prehistorik yerleşim kazı çalışmalarını yürüten Takaoğlu ve ekibi, geçen yıl temmuz ayı sonlarında Tapınağın kutsal yolunun batısında yer alan kalkolitik bölümde günümüzden 7 bin yıl öncesine ait 7 yeni mezar tespit etti. Mezarların, Troas bölgesinde Troia dönemi öncesine ait olması arkeoloji dünyasında heyecan yarattı. Bulunan mezarlar, Troas bölgesinin Anadolu ve Batı kültürü için çok önemli bir merkez olduğunu ortaya koydu.
M.Ö. 5 bin tarihli mezarların Çanakkale bölge arkeolojisi açısından oldukça önem arz ettiğini belirten Prof. Dr. Turan Takaoğlu, "Bu mezar buluntuları, bize bölgede tarih öncesi dönemlerde ölü gömme gelenekleri hakkında bilgi vermektedir. Basit toprak mezar olarak karşımıza çıkan mezarların içinde ölüler dizlerin kırılarak karna doğru çekme, yani anne karnında pozisyonunda yatırılmıştır. Ölülerin ayak uçlarına ölü hediyesi olarak özenle seramik kaplar yerleştirilmiştir. Mezarların üzerleri taşlarla gelişi güzel kapatılmıştır. Smintheus'da 2004 yılında başlatılan prehistorik yerleşim kazılarında ilk kez 2014 yılı kazı çalışmaları sırasında mezarlar tespit edilmiştir. Bu açıdan oldukça önemli olan mezar buluntusu arkeolojik açıdan bize eksik olan bilgilerimizi tamamlamamıza yardım etmektedir" dedi.
Apollon Smintheus Tapınağında 2014 yılı kazıları 15 Haziran'da başlamış, 15 Eylül'de sona ermişti. - Çanakkale
Son Dakika › Güncel › Çanakkale'de 7 Bin Yıl Öncesine Ait 7 Mezar Bulundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?