Kahramanmaraşlı çarık ve yemeni ustası Fatih Kopar, Osmanlı döneminden kalma 270 yıllık dede mesleği sürdürüyor.
Çanakkale'de Halk Bahçesi'nde ürünlerini sergileyen çarık ustası Fatih Kopar'ın ürünleri büyük ilgi gördü. Kopar, 9 yaşında başladığı çarık ustalığını, 21 yıldır devam ettiriyor. Günde 8 ile 10 çift arasında üretim yapan Kopar'ın ürünleri 100 TL'ye satışa sunuluyor.
Dede mesleğini sürdürmeye çalıştığını anlatan Kopar, "Meslek dedemin dedesinin babasına ait. Bizim bildiğimiz tarih bu kadar. O tarihten bu zamana ailemiz tarafından yapılıyor. Ürünlerimiz tamamen Osmanlı döneminde kullanılan modeller. Özellikle ayak hastalıklarında yemeniler başta olmak üzere çok revaçta. Ürünler tamamen el yapımı. Derisi dahi elde üretiliyor. Dabaklama yöntemiyle üretilip, bizlere geliyor. Bizlerde tamamen elimizde kimyasal ve hiç bir makine işlemi uygulamadan günümüze kadar yaşattık, ürettik, hala da üretmeye devam ediyoruz. Kısmet olursa bizden sonraki nesillere de aktarmayı düşünüyoruz" dedi.
Yıllık 2 bin 500 - 3 bin arası üretim yapabildiğini söyleyen Kopar, "Ürünlerimizin tabanı manda gönü. Ülkemizde son yıllarda manda kullanımı biraz azaldı. Şu anda manda ihtiyacını Güney Afrika taraflarından talep ediyoruz. Oradan geliyor. Altı manda gönü, yüzeyi dana derisi, kenarları koyun, içi ve astarı keçi derisi olmak şartıyla 4 hayvan derisinden oluşuyor. Günlük ortalama 8 ile 10 çift arası üretebiliyoruz. Bunun hazır olması 4 güne mal oluyor" diye konuştu. - ÇANAKKALE
Son Dakika › Güncel › Çarıklar Yeniden Revaçta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?