ÇEV-GÖN Şiir Yarışması Sonuçları - Son Dakika
Güncel

ÇEV-GÖN Şiir Yarışması Sonuçları

ÇEV-GÖN Şiir Yarışması Sonuçları

Kızıltepe Çev-Gön Başkanı Menduh ÇAKAR'ın Gözlemci olarak katıldığı değerlendirme toplantısı 5 Ocak 2014 Pazar günü saat:14.00'da dernek binasında yapıldı.

06.01.2014 11:29

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği'nin yapmış olduğu şiir yarışması değerlendirme sonuçları

Yurt dışından da katılımın gerçekleştiği ve toplam 67 şiirin gönderildiği şiir yarışmasında ön değerlendirmeyi geçen ve derecelendirmeye değer bulunan 4 şiir için jüri üyesi olarak seçilen,

kızıltepeekspres.com'dan Mehmet Halit SOLHAN,
mamoste.com'dan Mahmut SEMEN,
mardintime.com'dan Mehmet Ali DEMİR,
ovahaber.com'dan ve Anadolu Ajans'tan Adnan KOÇHAN,

Kızıltepe Çev-Gön Başkanı Menduh ÇAKAR'ın Gözlemci olarak katıldığı değerlendirme toplantısı 5 Ocak 2014 Pazar günü saat:14.00'da dernek binasında yapıldı.

Jüri üyelerinin şiirleri 1-4 arasında bir puanlamaya tabi tuttukları puanlama neticesinde,

M. Faruk Bozyel'e ait olan "XWEZA ME" şiiri 13 puanla birincilik ödülüne,
Ümit Çalışıcı 'ya ait "SUSTUK" şiiri 12 puanla ikincilik ödülüne,

İbrahim Şaşmaz'a ait "TOPRAK HESAP SORACAK" şiiri 9 puanla üçüncülük ödülüne,

Beyzanur Erdem'e ait "DOSTUM KAPAT GÖZÜNÜ" şiiri 6 puanla dördüncülük teselli ödülüne layık görüldü.

Ödül töreni 12 Ocak 2014 Cuma günü saat 17.00'da dernek binasında yapılacaktır.
Değerlendirme sonucunda şiirlerle ilgili görüşlerini açıklayan Mahmut SEMEN:

"Öncelikle bu tür bir kültürel etkinliği ilçemizde gerçekleştirdikleri için Başkan Menduh ÇAKAR'ın şahsında Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği yönetimini kutluyor, böylesi güzel etkinliklerin devamını diliyorum." dedi

Semen: "Şairlerin hiçbirini tanımıyorum, ancak şiirleri okuduğumuzda şiirlerin profesyonel kalemlerin ürünü olduğu apaçık görülüyor.

"XWEZA ME"

şiiri, hece ölçüsüne sahip olmayan ancak güzel bir kafiye düzenine sahip olan şiir ekoloji ve bölgeye uygulanan zulmün zıpkın gibi şiire yansıması şairin yürekten bir yakarışıdır diyebilirim.

Okuduğunuz her dörtlük sonunda gözünüzde bölgenin geçmişinde bir film şeridi canlanır. Özellikle bölgede yapılan HES'lere dikkat çekilen dörtlük muhteşemdi. Oluşan göletlerde boğulan Kültüre dikkat çekmesi çok anlamlıydı. Su altında kalan her taşın, yamacın, vadinin, mağaranın bölge insanları kültüründe önemli bir yeri,  birer adları ve anlamları vardı.

Onlar yok oldu. Bir kültür yok oldu ya da boğuldu.

Öte yandan kuruyan nehirler ve dereler boyunca oluşan coğrafi şekiller, botanik bitkiler ve yaşayan canlıların oluşturduğu koskoca bir kültürü beraberinde kurutu. Zergan Kururken sadedce Zergan Kurumadı koskoca bir kültür kurudu.

Çocuklarımız artık Gola Reqo'yu, çewlîk'i, req'ı, kîso'yu, Sêlaavî'yı, masîyêaxî, masîyêkera, masîyêkişlî,  şilavil, mârmasî ve daha nice şeyleri bilmiyorlar koskoca bir kültür Zergan'la beraber kurudu. Bu şiiri okurken her kıtasında gözümde canlanmalar oldu. Ruhuma dokundu. Ağlamamak için kendimi zor tuttum. Yaralı bir yürek tarafından kaleme aldığına kani oldum. Şiirde ruh vardı ruh. Birinciliği fazlasıyla hak ettiğine inanıyorum.

Kendisini tebrik ediyor başarıların devamını diliyorum.

"SUSTUK"

şiiri, Serbest tarzı ama kafiyeye de dikkat edilmiş çok anlamlı ve mesaj yüklü bir şiir. Ekoloji ve insanı konu alan şiir, insanın çevreye karşı duyarsızlığına ve suskunluğuna dikkat çekmektedir. Final kıtasında ise duyarsızlığın kanıksaması sonucunda yok olma ile karşı karşıya kalan insanoğlunun, yok oluşuna da duyarsız ve suskun kaldığını adeta bağırarak dikkatimizi çekmeye çalışmaktadır. İkincilik derecesini fazlasıyla hak etti.

"TOPRAK HESAP SORACAK"

Şiiri, 7+7 hece ölçüsü ve kafiye düzeniyle güzel bir şiir, içerik olarak ekoloji ve dini mistisizmin mükemmel bir harmanlanması ancak bütün bunlara rağmen şiirde önemli bir eksiklik göze çarpıyor. Şiirde ruh yoktu. Evet, çok güzel ve süslü kelimelerden muhteşem dörtlükler ortaya çıkarılmıştı ama sanki bu kelimeler Legoların birleşiminde oluşan cümleler kadar bana ruhsuz geldi. Hani saman alevi var ya o tarzdan bir şiir çok çabuk parlayan ama çabuk sönen ısısı yüreği inmeyen fazla estetik, süslü ve güzel bir şiir. İlk okumada birinci diyeceğiniz bir şiir ama iki ve üçüncü okumalarda o kanınız yavaş yavaş siliniyor. Hani bir şarkı ile birden yıldızı parlayan daha sonra ne kendileri ne de şarkıları ortalıkta kalmayan sanatçılar var ya işte bu şiir de o tarzlardan. Birkaç sefer okuduktan sonra süslü kelimelerin büyüsünden kurtuluyorsunuz. Ruhsuzluğu kendini hemen hissettiriyor. Aldığı sıralama hak ettiği bir sıralama kanaatimce,

"DOSTUM KAPAT GÖZÜNÜ"

Şiiri, 7+7 hece ölçüsü ile yazılmış ekoloji ve yaşama sevincini konu almaktadır. Şiirin içeriğinden çok hece ölçüsü ve kafiyeye dikkat edilmiş, bu yüzden olacak ki şairin duygularını büyük ölçüde kısıtlamış hata kimi yerlerden anlam bütünlüğünden kopmalar olmuş, şair hece ölçüsü ve kafiye baskısını kırsaydı daha güzel bir çalışmaya ortaya çıkaracağına inanıyorum.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ÇEV-GÖN Şiir Yarışması Sonuçları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement