Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "2017 yılına kadar tüm illerimizin hava emisyonu envanteri ve hava kalitesi haritalarının oluşturulmasını ve toplam 8 hava merkezi kurulmasını öneriyoruz. Ayrıca önemli bir çevresel sorun haline gelen gürültü kirliliği haritalarını çıkartmayı, 2023 yılına kadar Türkiye'yi kapsayacak bu projenin gerçekleştirileceğini buradan ilan etmek istiyorum" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, çevre denetim ve temizlik araçları dağıtım törenine katıldı. Güllüce burada yaptığı konuşmada, ilk olarak folklorun önemine değindi. Daha önce belediye başkanlığını anlatan Güllüce, bir aracın, bir iş makinesinin ne demek olduğunu çok iyi bildiğini ifade etti.
Türkiye'nin çok iyi bir yere geldiğini kaydeden Güllüce, "Bizim kıvanç duyduğumuz, sevinç duyduğumuz; ülkemiz adına, insanlık adına, memleketimiz adına, belediyelerimiz adına sevinç duyduğumuz bir tablo şu anda. Bu dağıtım yapılırken belediyeler içinde ayrım yapılmış değil çünkü böyle bir şeyin doğru olmadığına inanıyorum. Tüm belediye başkanlarımızı bir araya getirerek, partisi falan bizi ilgilendirmez, herkese eşit davranma gayreti içinde olduk. Bütçe diye bir şey var. İmkanların sınırlılığı diye bir şey var. Her isteneni karşılayacak kadar henüz Türkiye'nin o kadar fazla ne parası, ne de bakanlığımızın o kadar bütçesi var ama zaman içerisinde tüm belediyelerimize destek olacağımızı, zaman içinde bütün belediyelerimizin dertlerine derman olacağımıza çalışıyoruz, gayret gösteriyoruz. Siz nasıl bütçeniz gereği sizden bir şey talep edildiğinde o kadar param yok diyorsunuz. Biz de bazen sizin taleplerinize karşı aynı şeyi kullanıyoruz. Çünkü biz bütçesi fazla olan bir Bakanlık da değiliz ve imkanlarımız ölçüsünde sizlere destek vermek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Geçmişteki bütün Çevre ve Şehircilik Bakanlarını tebrik ettiğini söyleyen Bakan Güllüce, "Bir eksiğimiz var. Bu konuda neler yaptığımızı yeterince anlatabilmiş değiliz. Denizlerimizle ilgili bir 10 sene öncesine baktığımızda bugünkü denizlerimin yüzülebilir, plaj noktasına gelebilmiş mavi bayraklı plajımız inanılmaz sayıda arttı ve bakanlık olarak bu noktada elimizden gelen gayreti harcayıp, bu sayıyı daha da artırmanın çabasını harcayacağız. Bizim her belediye başkanımız hangi partiden olursa olsun, her vatandaşımız dünyadaki herkesten daha çok çevrecidir, daha çok çevre bilincindedir. Bizim vatandaşımız bu yerli olan kavramı, herkesin çevre için elinden geleni yaptığını ve yapacağına inanıyorum. Uygulamalarda ekonomik sebeplerle ve teknik bazı sebepler dolayısıyla uygulamalarda eksiklerimiz hatalarımız olmuş olabilir ama bunun genele söylenmesinin doğru olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'NİN DÜNYANIN EN GÜZEL DENİZLERİNE, EN TEMİZ DENİZLERİNE ULAŞMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ HARCAYACAĞIZ"
Bakan Güllüce, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2017 yılına kadar tüm illerimizin hava emisyonu envanteri ve hava kalitesi haritalarının oluşturulmasını ve toplam 8 hava merkezi kurulmasını öneriyoruz. Ayrıca önemli bir çevresel sorun haline gelen gürültü kirliliği haritalarını çıkartmayı, 2023 yılına kadar Türkiye'yi kapsayacak bu projenin gerçekleştirileceğini buradan ilan etmek istiyorum. Düzenli depolama sahalarında sıkıntılarımız var her geçen gün bunlar biraz daha azaltılıyor. Her geçen gün daha ileri gidiyoruz. Türkiye'nin dünyanın en güzel denizlerine, en temiz denizlerine ulaşması için elimizden geleni harcayacağız."
Kentsel dönüşümle ilgili ise Güllüce, "Kentsel dönüşüm sonrasında ekolojik şehirlerin sayısını arttırmayı, ulaşım planlamalarında hibrit araçların, elektrikli araçların, bisikletle gelinebilen yolların miktarını attırmayı ve huzur içinde yaşanabilen problemleri en az şehirlerin oluşması için bakanlığımız elinden geleni harcamakta ve harcayacaktır. Ayrıca bakanlığımız Türkiye dışındaki ülkelerle de bilgi alışverişinde bulunmayı onlara birikmiş olan bizim çok güzel bürokratlarımız teknik elemanlarımız var. Bunların da dünyada hinterlandımız olan ülkelere bu bilgimizi ihraç etmeye, bize gelip müracaat edenlere yardım etmeyi, böylece Türkiye'nin içerisindeki bakanlık hizmetlerimizin dışında Libya gibi, Afrika gibi diğer ülkelerde de bu bakanlığı bir yol gösterici ve Türkiye'den giden işadamlarına yol açıcı bir bakanlık haline getirme vizyonumuz var" diye konuştu.
Önümüzdeki seçimleri hatırlatan Güllüce, belediye başkanlarına şans diledi. Belediyelere olan yardım ve destekleri konusunda ise Güllüce, "Çok katı kural olmamakla beraber nüfusu en az olanları öne getirmeyi, nüfusu en az olan ve gelişmişlik düzeyi en az olanların öne çıkmasını onlara daha çok ilgi göstermeyi planlıyoruz. Bölgeyle ilgisi yok. Böyle bir aracı alma imkanı olmayan belediyelere öncelik tanıyacağımızı belirtmek istiyorum" dedi.
Bakan Güllüce, son olarak birlik ve beraberlik için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, herkesin kardeş olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından çevre denetim ve temizlik araçlarının bir kısmının anahtarları sahiplerine teslim edildi. Güllüce, araçların bir kısmının İzmir'den teslim edileceğini kaydetti.
Bakan Güllüce, daha sonra dağıtımı yapılan araçların bir tanesine bindi.
"BELEDİYE OLARAK DA BÖYLE BİR ARACA İHTİYACIMIZ VARDI"
Giresun Duroğlu Belde Belediye Başkanı Murat Kılıçaslan programa ilişkin, "Ankara'daki programımızda Çevre Bakanımızın belediyelerimize çöp arabası hibe programına katıldık. Belediye olarak da böyle bir araca ihtiyacımız vardı. Sayın Başbakanımız ve şahsında Bakanımıza emeği geçen herkese Duroğlu beldem adına vatandaşlarım adına şahsım adına sonsuz teşekkür ediyorum. Bizler için çok güzel oldu, çok iyi oldu" ifadelerini kullandı. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Çevre Denetim ve Temizlik Araçları Dağıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?