Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında hazırlanan 'Hükümlü Gençlere 21. yüzyıl Becerilerinin Bilişim Teknolojileri Yardımıyla Kazandırılması' projesi Eskişehir'de tanıtıldı.
Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Çok Amaçlı Salon'da düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, ceza infaz kurumlarının toplumda varlığı arzu edilen kurumlar olmadığını, fakat hastaneler gibi hayatın olmazsa olmazı içerisinde olduğunu belirtti. İnsanlığın var oluşundan itibaren bu ve benzeri müesseseler olduğuna göre, kendilerine düşen görevin bu kurumlar içerisindeki işleyişte bir şekilde bu kurumlara gelmiş, intikal etmiş olan hükümlü ve tutukluları, bu kurum içerisinde kaldıkları zaman içerisinde topluma yararlı bir birey olarak bu kurumlardan çıkartmayı temin etmek olduğunu kaydeden Yıldırım, " Bu kurumların olmasını hiçbirimiz arzu etmiyoruz. Hiçbirimiz bu kurumların içerisinde birilerinin annesi, birilerinin babası, birilerinin kardeşi, birilerinin evladı olan hükümlü ve tutukluların arasında olmasını arzu etmiyoruz. Ancak varlığı arzu edilmeyen bu kurumlar, tıpkı hastaneler gibi hayatın olmazsa olmazı içerisinde. O sebeple insanlığın var oluşundan itibaren bu ve benzeri müesseseler olduğuna göre, bize düşen görev bu kurumlar içerisindeki işleyişte bir şekilde bu kurumlara gelmiş, intikal etmiş olan hükümlü ve tutukluları, bu kurum içerisinde kaldıkları zaman içerisinde topluma yararlı bir birey olarak bu kurumlardan çıkartmayı temin etmek. Belki bu kurumlara geldiğinde çok yeterli, çok yararlı bir birey olarak gelmiş olabilir, eğitimini almış olabilir. Farklı bir nedenle buraya gelmiş olabilir. O zaman kişisel gelişimini temin etmek yine bu kurumların, bir görevi. Özellikle günümüzde teknolojinin çok süratli değişimini düşünecek olursak bu sürecin birkaç yıllığına da olsa belli bir dönem de olsa dışında kalma lüksü hiçbirimiz için yok. Aslında bu kurumlarda bir nedenle bulunanların bu sürecin dışında kalmaksızın teknolojinin imkanlarını kullanabilme kabiliyetlerini kazanabilmeleri noktasında ciddi bir çalışma ortaya koymuştur" dedi.
Projeyi anlamlı bulduğunu aktaran Yıldırım, "Bizim çağdaş infaz anlayışına bağlı olarak yapmaya çalıştığımız şey, bu kurumlarda her hükümlü ve tutuklunun kurumda geçirdiği süreyi ve süreci çok iyi değerlendirmesi ve mutlaka bu süreyi eğitim ve ıslah anlamında somut sonuçlarla geçirip o şekilde toplum içerisine, kendi ailesine, ülkesine, milletine yararlı bir birey olarak buradan çıkması. Bizim yapmaya çalıştığımız şey bu" şeklinde konuştu.
"CEZA İNFAZ KURUMLARINDA GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ GÜVENLİK SORUN OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR"
Eğitim ve ıslah faaliyetleri üzerine yoğunlaştıklarını dile getiren Enis Yavuz Yıldırım, "Beli bir süreyi ceza infaz kurumunda dört duvar arasında geçirtip, sonra tahliye etmekten ibaret bir infaz anlayışı dönemini doldurmuştur. Artık çağdaş infaz anlayışı çerçevesinde mutlak surette kişilik gelişimi, kişinin donanımındaki gelişim, eğitim ve kültürel seviyesindeki gelişim, çağdaş infaz anlayışının hedefleri arasına girmiştir. Ceza infaz kurumlarında geçmişte olduğu gibi güvenlik sorun olmaktan çıkmıştır. Hiç şüphesiz güvelikle ilgili dikkatimiz devam etmekle beraber bizim şuanda bütün özenimiz, bütün enerjimizi, bütün motivasyonumuz eğitim ve ıslah faaliyetleri üzerine yoğunlaşmıştır" ifadelerini kullandı.
Ardından konuşma yapan Eskişehir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turhan Turunç, 7 ay sürmesi planlanan proje hakkında bilgi verdi. 52 bin lira bütçeye sahip proje ile ilgili olarak Turunç, "Topluma entegrasyonun sağlanması amacıyla 21. yüzyıl becerileri önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Her vatandaş gibi hükümlü gençlerin 21. yüzyıl becerilerini kazanmaları, sorunsalın çözümünde önemli bir fırsattır. Bu gençler, kendilerine güven duymayan ya da topluma karşı belli bazı sorunlu davranış tipleri geliştirilmiş ve iletişim sıkıntısı yaşamakta olan bireylerdir. Problemin çözme becerileri bu ve diğer nedenler üzere düşüktür. 21. yüzyıl becerileri ile toplumsal yaşama uygun problem çözme becerileri kazandırılmalıdır. 21. yüzyıl becerileri arasında bilişim okur-yazarlığı, iletişim becerileri, sorun çözme kapasitesi, eleştirisel düşünme, işbirlikli çalışma gibi kaynaklar örnek olarak sayılabilir. Kendini ifade edebilen, gündemi takip edebilen, bilgi kaynaklarına ulaşmayı öğrenmiş bireyler olarak daha önce sorun çözmede başarılı olamamış kişilerin yaşam standartlarını ve yaşama ümitlerini artıracağı düşünülmektedir" diye konuştu.
PROJENİN 7 CEZAEVİNDE KURULMASI PLANLANIYOR
Yaklaşık olarak 65 hükümlü gence temel bilgi teknolojileri dersi verildiğini vurgulayan Turunç, "Hükümlüler uzakta bulunan, kendilerini ziyarete gelemeyen yakın aileleri ile birlikte internet üzerinden görüşebilmeleri yayınlanacak bir genelge ile sürekli hale getirilip yaygınlaştırılabilir. Projenin ikinci aşamasında uzaktan eğitim programları verilmesi planlanmaktadır. Proje eşzamanlı olarak Ankara, Eskişehir, Bitlis ve Muş illerinde olmak üzere 7 cezaevinde kurulması düşünülmektedir" diye belirtti.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri bilgisayar atölyesini gezerek eğitim gören tutuklu ve hükümlülerin çalışmalarını inceledi.
Programa Ceza ve Tevkifevleri Eğitim Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Celalettin Karanfil, Kurum Müdürü Veysel Yüksel, Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Bekir Alanoğlu, kurum görevlileri ile tutuklu ve hükümlüler katıldı. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Cezaevleri İçin Bilgi Teknolojileri Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?