CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Harran Üniversitesi'nde akademik ve idari personele yönelik baskı iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Demir, Harran Üniversitesi'ne Rektör Ramazan Taşaltın'ın atanmasından sonra yaşananları Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu.
Kendisi de akademisyen olan Demir, Taşaltın'ın atanmasından sonra akademik ve idari personele yönelik baskı, yıldırma, keyfi sürgün gibi hukuksuz işlemlerle mağdur edilinmesi ve üniversite makam araçları, üniversite döner sermaye aidatındaki hukuksuzluk iddialarını sordu.
Demir önergesinin gerekçe kısmında şu ifadelerini kullandı: "Şanlıurfa Harran Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Halil Mutlu'nun istifa etmesinin ardından, üniversitede yeniden rektörlük seçimi yapıldı. Yapılan seçimde altı adayın ismi Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) gönderildi. YÖK tarafından gönderilen listede üçüncü sırada olan Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Nisan 2015 tarihinde rektör olarak atandı. Taşaltın'ın rektör olarak atanmasının ardından üniversite ile ilgili olarak akademik ve idari personelin mobbing, hukuksuz bir şekilde görevden alma, sürgün etme, uzmanlık alanı dışında görevlendirme gibi yollarla huzursuz ve mağdur edildiği; üniversite hastanesinde döner sermaye aidatı ve üniversite makam araçları üzerinden yolsuzluk yapıldığı yönünde iddialar bulunmaktadır."
DEMİR, ŞU SORULARI YÖNELTTİ
1-Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın'ın göreve başlamasının ardından rektör yardımcıları, dekanların, daire başkanlarının istifalarını istediği iddiaları doğru mudur?
2-Kadrolu personel var iken birçok kadroda vekalet yoluyla mı görevlendirmeler yapılmaktadır? Bu kadrolara asıl atamalar neden yapılmamaktadır?
3-Kadrolu Genel Sekreter Yardımcılarının ayrı kampüslere gönderilerek, görev ve yetki verilmeden bekletildikleri doğru mudur?
4-Rektör Taşaltın göreve geldikten sonra kaç personelin işine son verilmiş, kaçının görev yeri değiştirilmiş ya da kaçı sürgün edilmiştir? Bu değişiklikler hangi gerekçelerle yapılmıştır?
5-Birçok öğretim görevlisi ve üyesinin üniversitedeki baskıdan kaçmak için başka üniversiteye gitmek istediği doğru mudur? Rektör Taşaltın göreve geldikten sonra kaç öğretim görevlisi, asistan ve öğretim üyesi üniversiteden ayrılmış ya da işine son verilmiştir?
6-Üniversite lojmanlarının çoğunun boş olmasına rağmen, içerisinde oturan, çoğu profesör olan 46 öğretim üyesine 25 Aralık 2015 tarihinde lojmanların boşaltılması yönünde tebligat iletilmiş midir?
7-237 sayılı Taşıt Kanununda belirtildiği üzere bir adet makam aracı sadece rektör için tahsis edilmektedir. Rektör Taşaltın'ın göreve gelmesinden sonra makam aracının fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, genel sekreter ve bazı daire başkanlıkları tarafından da kullanıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
8-Harran Üniversitesi Rektörü ve rektör yardımcıları tarafından kullanılan Skoda Superb ve Wolksvagen Passat markası araçların mülkiyeti kime aittir ve yakıt masrafları nereden ve nasıl karşılanmaktadır?
9-Herhangi bir kurum tarafından Üniversiteye hediye edilmiş araç var mıdır? Var ise bu araçlar kim tarafından kullanılmaktadır?
10-Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi döner sermayesi zarar ettiği halde döner sermaye katkı payı dağıtılmakta mıdır? Dağıtılıyorsa kimlere verilmektedir?
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › CHP, Akademik Baskı İddialarını Gündeme Getirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?