Chp´Li Demirel´Den Başbakan´A Hızlı Tren Kazasını Olduğu Yere Davet - Son Dakika
Güncel

Chp´Li Demirel´Den Başbakan´A Hızlı Tren Kazasını Olduğu Yere Davet

Chp´Li Demirel´Den Başbakan´A Hızlı Tren Kazasını Olduğu Yere Davet

'sizden Bu Proje Hatalıydı Diye Özür Bekliyoruz'

21.07.2010 18:30

'SİZDEN BU PROJE HATALIYDI DİYE ÖZÜR BEKLİYORUZ'

CHP Bursa Millekvekili Kemal Demirel, beraberinde bir grup CHP'li ile birlikte Sakarya'nın Pamukova İlçesi Mekece Köyü yakınlarında 40 kişinin öldüğü, 89 kişinin de yaralandığı hızlı tren kazasının olduğu olay yerinde Başbakan'a "Sizden bu proje hatalıydı diye özür bekliyoruz." diyerek çağrıda bulundu.

Demirel ve beraberindekiler kazanın altıncı yıl dönümü nedeniyle yaptıkları basın açıklaması sonrasında kaza yerine kırmızı karanfil bıraktı. Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kemal Demirel, CHP Sakarya İl Başkan vekili Mahmut Ağur ve partililer, 22 Temmuz 2004'te kazanın meydana geldiği alanda toplandı. Vagonların devrildiği alanda ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan CHP'li milletvekili ve partililer, rayların üzerine karanfil bırakarak "Unutmadık, Unutturmayacağız" yazılı pankart açtı.

CHP Milletvekili Demirel, yaptığı basın açıklamasında, 22 Temmuz 2004 yılında meydana gele tren kazasında 40'a yakın vatandaşımızın hayatını kaybettiğini belirterek şunları söyledi:

'6 yıldan beri tren kazasının sorumlularının kamuoyunda hala ortaya çıkmadıklarını özellikle vurgulamak istiyoruz. Hükümet 6 yıl önce hızlandırılmış tren projesini hayata geçirmek istediğini söyledi. Bilim adamları bunun doğru proje olmadığını ve tren kazalarının olabileceğini vurguladılar. Maalesef hükümet bu uyarıları dikkate almayıp hızlandırılmış tren projesini hayata geçirdi. ve vatandaşlarımızı hükümetin yapmış olduğu projeye inanarak trene binmeye başladılar. 6 yıl önce bir akşam üzeri burada tren kazası meydana geldi. 40'a yakın vatandaşımız hayatını kaybetti ocaklar söndü. Hayaller yok oldu. Umutlar tükendi. Zaman içinde maalesef ölenler öldükleri ile kaldılar. Biz bu insanlara tren şehidi diyoruz."

Hükümetten tren kazasında hayatını kaybeden insanların yakınlarından ve yaralılardan özür dilemesini beklediklerini de söyleyen Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ben Sayın Başbakandan, Sayın Ulaştırma Bakanından, Sayın TCDD Genel Müdüründen hayatını kaybeden insanların yakınlarından buraya gelip sizlerden özür diliyoruz demelerini bekliyorum. Hep derler ya kulakları var duymazlar, gözleri var görmezler bende buradan sesleniyorum kulağınız var duyarsanız. Gözlerinizi var görürseniz sizin yüzünüzden bu insanların yapmayın etmeyin demelerine rağmen yaptınız ettiniz ve insanlar hayatını kaybetti. Hayaller, gelecekler yok oldu. Evlatlar anneler babalar dul yetim öksüz kaldılar. Bu projeyi yanlışlıkla hata yaptıklarını ve Türk halkından özür dilemelerini özellikle bekliyorum. Bu işin sorumluları belli, TCDD, Ulaştırma Bakanlığı ve hatta o projeyi hayata geçirmekle övünen Başbakan. Evet bizi böyle bir hata işlemiştik o hata neticesinde bu kadar insan hayatını kaybetti diyerek belki hayatını kaybedenlerin yakınlarını ararlar veya buraya gelip onlardan özür dilerler. Biz bunu unutmadık unutmayacağız ve her yıldönümünde buraya gelerek tren şehitlerine çiçekler bırakarak onların arkasında olduğumuz onların yanında olduğumuz yaşadığımız süre içinde hatırlamaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum."

SADECE MAKİNİSTLER CEZA ALDI

İstanbul seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu treni, 22 Temmuz 2004 tarihinde raydan çıkarak felakete neden olmuştu. Bilirkişi incelemesinde 80 kilometre hızla gitmeleri gerekirken 132 kilometre hız yapan makinistler ile yol tamiratlarını yapmayan ve sinyalizasyon hatası nedeniyle TCDD 8' de 4 oranında kusurlu bulunmuştu. TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman ile Sakarya Sağlık İl Müdürü Aziz Ögütlü ile tren makinistleri görevlerinden alındı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman daha sonra görevine iade edildi, Sağlık Müdürü Aziz Ögütlü ise Sakarya Doğum ve Çocuk BakımeviÆne Başhekim Yardımcısı olarak atandı. Görevden alınan makinistler de kazadan iki yıl sonra hükümetin çıkardığı sicil affından faydalanarak yeniden işbaşı yaptı. Makinistler Fikret Karabulut ve Recep Sönmez İstanbul- Haydarpaşa Tren İstasyonuÆnda geri hizmette çalışmalarını sürdürüyor. Kazayla ilgili dava, Sakarya 2'inci Ağır Ceza MahkemesiÆnde 1 Şubat 2008'de karara bağlandı. Makinistler Fikret Karabulut 2 yıl 6 ay hapis cezası ile bin 100 YTL para cezası, Recep Sönmez 1 yıl 3 ay hapis ve 733 YTL para cezasına çarptırıldı, tren şefi Köksal Coşkun ise beraat etti. Davayla ilgili karara makinist avukatları ve ölenlerin yakınları itiraz etti.

Davayla ilgili karar Yargıtay'da bekliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Chp´Li Demirel´Den Başbakan´A Hızlı Tren Kazasını Olduğu Yere Davet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement