CHP'li Oran: Maliye Yeni Pos Cihazlarıyla Mükelleflerin Her Anını İzleyecek - Son Dakika
Güncel

CHP'li Oran: Maliye Yeni Pos Cihazlarıyla Mükelleflerin Her Anını İzleyecek

CHP\'li Oran: Maliye Yeni Pos Cihazlarıyla Mükelleflerin Her Anını İzleyecek

Maliye Bakanlığı'nın yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla tüm mükelleflerin ekonomik faaliyetlerini anlık olarak izleyebileceğini belirterek, "Bir anlamda Maliye de artık "Big Brother' olacak" dedi CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Maliye"...

21.05.2013 12:32

Maliye Bakanlığı'nın yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla tüm mükelleflerin ekonomik faaliyetlerini anlık olarak izleyebileceğini belirterek, "Bir anlamda Maliye de artık " Big Brother' olacak" dedi CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Maliye Bakanlığı'nın yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla tüm mükelleflerin ekonomik faaliyetlerini anlık olarak izleyebileceğini belirterek, "Bir anlamda Maliye de artık "Big Brother' olacak" dedi.

Oran'ın soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seyyar EFT-POS cihazları ile yazarkasaların yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile değişiminin Temmuz ayında başlayacağını bildirdi. Seyyar EFT-POS kullananlarla, yol kenarı otopark hizmeti verenlerin birinci grupta yer alacağını ve bunlar için zorunlu uygulamanın 1 Temmuz'da başlayacağını kaydeden Şimşek, diğer mükellefler içinse zorunluluğunu 1 Ocak 2016'da başlayacağını belirtti. Kaç adet cihazın değişeceği konusunda bakanlıkta bilgi olmadığını, ancak diğer gruplarda toplamda 1,5 milyon adetlik bir cihaz değişikliğinin söz konusu olduğunu belirten Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara erişim sağlayabileceğini, mükelleflerle ilgili yapılacak denetimlerde kullanmak üzere anlık veya dönemsel mali bilgileri alabileceğini ifade ederek "Bilgiler, Gelir idaresi Başkanlığı'na şifrelenmiş olarak güvenli bir şekilde gelecek ve bu bilgilere üçüncü kişilerin erişememesi için gerekli teknik tedbirler alınacaktır" dedi.

-HAFIZASI DOLAN 2014'TE DEĞİŞTİRECEK-

Şimşek, yeni nesil cihazların mali hafızalarının en az 10 yıllık veriyi tutabileceğini, kapasiteleri dolunca içindeki veriyi en az 5 yıl saklayabileceklerini, mevcut yazarkasalardan mali hafızası dolanların ise 2014 yılı başında hurdaya ayrılacağını bildirdi. Firmaların yeni cihazları nereden temin edecekleri konusunda bir sınırlama bulunmadığını da aktaran Şimşek, "Halihazırda üç ödeme kaydedici cihaz firmasının onay talepleriyle ilgili olarak TÜBİTAK ve TSE'de başlatılan teknik incelemeler devam etmekte olup bu incelemelerin tamamlanmasını müteakip onayları verilecektir. Yeni talep gelmesi halinde bunlar Bakanlığımızca teknik incelemeler için mezkur kurumlara intikal ettirilecektir" dedi.

-ORAN'DAN GÜVENLİK UYARISI

CHP'li Oran Bakan Şimşek'in yanıtı üzerine yaptığı değerlendirmede, yazarkasa değişiminin 1.5 milyar dolara yakın bir maliyet ortaya çıkaracağını belirterek, küçük esnafın zorlanmaması için hükümetin acilen uygun kredi koşullarını yaratması gerektiğini belirtti. İşin mali boyutunun dışında bir de veri güvenliğinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Oran şöyle devam etti:

"Çünkü Bakan'ın da kabul ettiği gibi her firmanın o an ne kadarlık satış yaptığı eş zamanlı olarak Maliye tarafından görülecek. Yani bir anlamda Maliye de artık tıpkı Orwell'in "1984' adlı romanındaki "Big Brother (Büyük Ağabey)' olacak. Bu, kötüye kullanılabilecek, risk barındıran bir işleyiş olarak ortada duruyor. Maliye bu bilgilerin güvenliğini sağlayamazsa rakip firmalar birbirlerini bu şekilde kontrol edebilecek ve haksız rekabet örnekleri çokça yaşanabilecektir. Umarım Maliye sözünü ettiği önlemleri tam olarak alır ve bu konularda bir suiistimale yol açmaz."

Oran, yabancı firmaları Türkiye'ye çağıran hükümetin bu kadar büyük paraların döneceği bu yeni nesil cihazların üretiminde yerli payını gözetmemesinin de büyük eksiklik olduğunu savundu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Oran: Maliye Yeni Pos Cihazlarıyla Mükelleflerin Her Anını İzleyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement