CHP Myk Toplantısı - Son Dakika
Güncel

CHP Myk Toplantısı

CHP Myk Toplantısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: (2) "(Bir grup milletvekilinin kurultay çağrısı) Arkadaşlarımızın mutlaka dayandıkları bir güç vardır.

13.08.2014 16:14

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, bir grup CHP milletvekilinin kurultay çağrısına ilişkin, "Arkadaşlarımızın mutlaka dayandıkları bir güç vardır. Bu güçlerini toplasınlar, bu güçler bir ortaya çıksın. Siyaseten bir şekillensin, tabi ki genel merkez olarak onu değerlendirir, kimsenin yarışma hakkını elinden almayız" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

"CHP Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti'nin yetkili kurullarını ve 27 Ağustos'ta yapılacak Genel Kurulu yönetmesinin engellenmesi talebiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Bunun yanıtı ne zaman gelir? Eğer olumsuz bir cevap gelirse, bundan sonraki hukuki süreç nasıl olur?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Miyatlı konulardaki hukuk başvurularının, o tarih dilimi içerisinde sonuçlandırılması gerekir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da önünde böyle bir değerlendirme gereği var. Bu tarih içinde mutlaka sonuca varacaklardır. Yoksa, gerek AKP Genel Başkanlığı, gerek Başbakanlık noktasında yapılacak her türlü tasarruf, kellem yeküm hukuk değildir. Yani hukuken boş hükmünde olacaktır. Mevcut Anayasal ve yasal mevzuat içerisinde bunu değerlendiriyorum. Bu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, bu tarih dilimini dikkate alarak vermesi gereken bir hukuki karardır."

" Anayasa Mahkemesi, bu bağlamda bir yol olabilir mi?" sorusu üzerine Koç, "Anayasa Mahkemesi daha sonraki aşama. Anayasal hukuku uygulamamak, çiğnemek gibi bir keyfiyet çıkıyor karşımıza. Bunun nelere yol açabileceğinin bir hukuk devletinde, hukukun üstünlüğünün savunulduğu bir devlette ne gibi olumsuz etkilere yol açabileceğinin çok iyi hesaplanması gerekir" dedi.

Koç, "biz güçlüyüz, her zaman olduğu gibi hukuku kendi tasarruflarımıza göre uyarlarız" mantığının hukuk devletinde söz konusu olamayacağını ifade etti.

-"Yemin töreni havada kaldı"

"Bugünkü MYK toplantısında yaptığınız özeleştiri ne yönde? CHP'li milletvekilleri olarak, Erdoğan'ın 28 Ağustos'ta yapacağı yemin törenine katılacak mısınız?" sorusuna, Koç, şu cevabı verdi:

"O, yetkili kurullarımızda daha sonra değerlendirilir. Anayasal ve hukuk sistemi aşındırılarak, 15-27 Ağustos arasında, gerek AKP'nin içindeki, gerekse dışındaki sorumlulukları bakımından, kanun hükümlerinin dışına çıkıp böyle bir çerçeve içerisinde, kendini tarif edecek kişinin yemin töreninin bizim için havada kaldığı çok açıktır."

"Parti içi muhalefete yönelik, genel başkanın, 'bu tartışmaları devam ettirmeyeceğine' dair açıklamaları var. Parti içi muhalefete yönelik, genel merkezin tasarrufu ne olacak? Özeleştirinin sonucunda tasarrufunuz ne olacak?" sorusuna, Koç, "Seçim haritası önümüzde, genele baktığımız zaman, yüze 38,5'luk oy oranının, CHP'nin oy yoğunluğu olduğu bölgelerde çok ciddi biçimde korunduğunu gösteriyor. Eksik olan yerler var. Mevsim özellikleri, adayların ortaya çıkışında yaratılan istifhamlar bu sürece olumuz etki yapan nedenler" yanıtını verdi.

-"CHP'nin çok belirgin eksikliği yok"

Kurultay için kuralların çok açık olduğunu belirten Koç, "Biz engelleyici değiliz, hiçbir şekilde, hiçbir kurultay delegesine 'sakın ha imza vermeyin' şeklinde bir üst yönetici baskısı oluşturmuyoruz. İmza sayısı toplandığı zaman, herkesin, kurultayın istenilen gündemle toplanacağını bilmesi gerekir" dedi.

"İhsanoğlu'nu çok sayıda parti destekledi, ancak beklenen oy alınamadı. Bu partilerden oy gelmedi mi? Bunu nasıl değerlendiriyor sunuz?" sorusuna Koç, şu cevabı verdi:

"Sandıktan çıkan oyun, şu partiden, bu partiden geldiğini değerlendirme şansımız yok. Elimizdeki veriler, son yerel seçimde siyasi partilerin, o seçim bölgesinde aldıkları oylar üzerinden yapılan bir temel karşılaştırmaya dayalı yorumu mümkün kılıyor. CHP'nin, oy yoğunluğunun olduğu bölgelerde çok belirgin eksikliklerin olmadığı görülüyor. Seçime katılma, mevsimsel koşullar, bunlar Türkiye'nin gerçekleri. Kimseyi suçlamıyoruz, yaz döneminde, büyük kentlerden, sadece tatil için değil, Anadolu'nun gerçeğini biliyorsunuz birçok yerde çok değişken kırsal alana geçiş oluyor. Mesela, Karadeniz Bölgesine, İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara gibi bölgelerden çok ciddi bir gidiş var. Yine tarım işçilerinin mevsimlik yer değiştirmeleri söz konusu. Yani katılım birtek tatile gidip sorumluluk hissetmeyen kitleyle gaib değildir, çok farklıdır."

-"Çiçek, AKP'nin başkanı gibi davranıyor"

"Eleştirileri yapanlar arasında Grup Başkanvekili Muharrem İnce de var. ve Genel Başkanı temsil eden bir kişi. Onunla ilgili adım atılacak mı?" sorusuna, Koç, "Grup Başkanvekiliği, genel başkanın vekaleti demektir. Bu tezleri ileri süren sayın arkadaşımız mutlaka şu anda taşıdığı sıfatın, söylediği sözlerle uyuşur olup olmadığını değerlendirecek kadar siyaset birikimi, deneyimi olan bir arkadaştır. Gereği herhalde kendisi tarafından yapılır" cevabını verdi.

"YSK, mazbatayı Meclis Başkanına gönderecek ve Meclis Başkanının da '28 Ağustos'a kadar bekleteceği' ifade ediliyor. Bu konuda bir çağrınız olacak mı?" sorusu üzerine Koç, "Bu kürsüden çok çağırımız oldu Cemil Çiçek'e, soruşturma komisyonunun bir türlü çalışmaya başlamaması dahil. Sayın Cemil Çiçek, TBMM'nin başkanı değil, AKP'nin Meclis Başkanı gibi davranmakta. Bu eleştiri kişisel değildir, eylemleri, tasarruflarıyla ilgili bir eleştiridir" karşılığını verdi.

Kanuna göre, YSK kesin sonucu açıkladıktan sonra, cumhurbaşkanı seçilen kişinin, hem parti hem de TBMM üyeliğinin düşeceğini savunan Koç, "Sayın Çiçek hokus pokus olayına girmezse... Hukuken yok olanları var kabul ederse, kendisi de hukuki müeyyidenin, sorumluluğun en başındaki kişi olarak değerlendirilecektir. Hukuka karşı çıkma, çiğneme hakkı Başbakan, Meclis Başkanı, bütün AKP kademeleri için özel bir hak değildir. Buna Cemil Çiçek de dahildir" ifadesini kullandı.

-"Muharrem İnce toplantıya katılmadı"

"Sayın Muharrem İnce, bugünkü toplantıya katıldı mı?" sorusu üzerine Koç, İnce'nin toplantıya katılmadığını söyledi.

"Sizce bu açıklamayı yapan muhalif milletvekillerinin istifa mı etmesi gerekiyor? Genel Başkanın olağanüstü kurultay çağrısı olabilir mi?" sorusuna, Koç, şu yanıtı verdi:

"Başından beri engel olup daha sonrasında siyasi çalışmalara katılmama konusunda direnç sergileyen arkadaşlarımızın mutlaka dayandıkları bir güç vardır. Bu güçlerini toplasınlar, bu güçler bir ortaya çıksın. Siyaseten bir şekillensin, tabi ki genel merkez olarak onu değerlendirir, kimsenin yarışma hakkını elinden almayız."

Öte yandan, CHP Genel Merkezi önüne gelen Halil Uçar isimli bir kişi, arabasının üzerine, "Bülent Ecevit ve Willy Brandt'dan edindiğim birikimlerimi genel başkanımıza sunum yapıncaya kadar direneceğim" yazılı pankart açtı.

Uçar, "siyasi düşüncelerini anlatmak istediği" Kılıçdaroğlu ile görüşünceye kadar, parti önünde bekleyeceğini söyledi.

- Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement