Çiçek: Yumrukların Sıkılı Olduğu Ortamda Anayasa Yapılmaz - Son Dakika
Güncel

Çiçek: Yumrukların Sıkılı Olduğu Ortamda Anayasa Yapılmaz

Çiçek: Yumrukların Sıkılı Olduğu Ortamda Anayasa Yapılmaz

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sivil toplum kuruluşları tarafından beşincisi İzmir'de düzenlenen "Anayasa Platformu" toplantısında, "Yumrukların sıkıldığı ortamda anayasa yapılamaz."

04.03.2012 14:08

Tbmm Başkanı Cemil Çiçek, sivil toplum kuruluşları tarafından beşincisi İzmir'de düzenlenen "Anayasa Platformu" toplantısında, "Yumrukların sıkıldığı ortamda anayasa yapılamaz. Birbirimizin elini sıktığımız ortamda anayasa yapılır. Sıradan bir anayasa yapmayacağız. Her gün gerilime, kavgaya imkan veren bir anayasa yapmayacağız. Geleceğimizi teminat altına alacak, sorunların çözümüne kolaylık getirecek bir anayasa yapmak istiyoruz" dedi.

'Anayasa Platformu' girişim grubu adı altında bir araya gelen 13 meslek kuruluşu ve sendika konfederasyonu tarafından düzenlenen 'Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları'nın beşincisi İzmir'de gerçekleştirildi. Toplantıların ilki Ankara'da yapıldı, daha sonrakiler Konya, Edirne ve Diyarbakır'da düzenlendi. İzmir'de Kültürpark 1 No'lu Hol'de 750 kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu açılış konuşması yaptı. 70 masada, turuncu renkli tişört giyen moderatörler, masada oturan 10 kişiyle konu başlıklarını tartıştı ve isteyenler fikirlerini mikrofonla salona açıkladı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasanın yumrukların sıkılarak değil ellerin sıkılarak yapılacağını belirterek, mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilerin temsilcilerinin bir araya geldiği fotoğrafı, ülkenin her alanına yayarak sorunların aşılacağını savundu. Çiçek şöyle konuştu:

"Konuşmaya gelmedik. Biz sizin fikirlerinizi, düşüncelerinizi önerilerinizi almaya geldik. Bu toplantılar Türkiye'de ilk kez gerçekleşiyor ve çağdaş ülkelerde yapılan model alınıyor. Sizlere 10 başlıkta 48 soru sorulacak bu konularda ne düşünüyorsanız neyi arzu ediyorsanız tartışıp oylayacaksınız. Sonra bunlar raporlanıyor ve Mayıs'tan itibaren yeni anayasa yazım sürecine geçtiğimizde vatandaşın ne düşündüğünü öğrenmiş olacağız. Bu toplantıları önemsiyoruz. Siyasi partiler olarak bu düşünceleriniz bizim için önemli ve yol gösterici. Sanıyorum Türkiye'nin görmek istediği tablo şu tablodur. Mecliste grubu bulunan dört siyasi parti burada. Çatı kuruluşları burada. Demek ki Türkiye siyasetçisi, meslek örgütleriyle birlikte bir fotoğraf vermek istiyor. Bu sorunlar nasıl çözülür diyorsanız Türkiye'nin her alanına bu fotoğrafı yerleştirebilirsek sorunları çözeriz. Bu tablo kolay oluşmadı. Bu noktaya kolay gelinmedi. Yumrukların sıkıldığı ortamda anayasa yapılamaz. Birbirimizin elini sıktığımız ortamda anayasa yapılır. Sıradan bir anayasa yapmayacağız. Her gün gerilime, kavgaya imkan veren bir anayasa yapmayacağız. Geleceğimizi teminat altına alacak, sorunların çözümüne kolaylık getirecek bir anayasa yapmak istiyoruz. Ey İzmirliler ey Türkiye, 2012 yılı anayasa yılı olsun. Anayasa tartışmalarını geride bırakıp, geleceğe bakalım. 1912 de var. Onu unutmayın. 100 yıl önce milyonlarca insanın yerinden yurdundan edilip bu aziz vatana sığındığı Balkan acılarını yaşadık, unutmayın, unutturmayın. 2012'de bir sevinçle bunu bitirelim. Hedefimiz ne? Türkiye'yi daha çağdaş daha modern ve güçlü yapacak bir anayasa yapmak. Bunun için de böyle bir atmosfere ihtiyaç var. Bu tablodan Türkiye'nin çıkaracağı çok büyük ders var. Kavga ederek bir şey elde edemeyiz. Anayasa için böyle bir iklime ihtiyaç var. Beş konuda anlaştık. Yeni bir anayasa yapacağız. Bu anayasayı bu meclis yapacak. Bu yeni anayasayı meclisteki çoğunluğuna bakmadan her partiden eşit sayıda üye temsil edecek, bu komisyonun başkanlığını meclis başkanı yapacak. Bu anayasa halkın katılımıyla yapılacak. Kapalı kapılar ardında oturup kafa kafaya verip taslak metin hazırlayarak değil, halkın ne dediğini sorarak, inceleyerek ve orada söylenenleri metin kabul edeceğiz. Meclisteki partiler bunu teklif haline getirecek ve oylama yapılacak. Bu anlayışla yeni bir anayasa yapmak, meclisteki partilerin borcudur. Sizin de alacağınızdır. Ey İzmirliler! Alacağınıza sahip çıkın, borçlularınızı da takip edin, parlamentoyu izleyin."

"ÖNÜMÜZÜ AÇACAK BİR ANAYASA İSTİYORUZ"

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da anayasa değişikliği için İzmir'in konuşma zamanı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Hepimizin söylediği farklı sözleri var ama hepimiz aynı masanın etrafındayız. Biz bu ülkenin geleceği için bu masanın etrafında olan hepsi farklı fikirde olan insanlarız ama aynı duyguları paylaşıyoruz. Bugün tüm farklılıklarımızı bir kenara bırakarak yeni anayasa için tek yürek olduk. Bizim milletimiz dünyanın en çalışkan ve yeteneklisi. Şoför çok iyi kaliteli ama altımızdaki araba eski, bu eski arabayı 2012 ile değiştirip önümüzü açacak yeni bir anayasa istiyoruz. Anayasayı bugüne kadar uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı. Bu kez vatandaş söylesin, uzmanlar yazsın istedik. Türkiye konuşsun istiyoruz. Konuştukça ne kadar çok ortak sözümüzün olduğunu göreceğiz. Hepimizin sevdası Türkiye. Vatandaş toplantıları ile ülkede ilk kez müzakereci uzlaşma anlayışı işleyecek. Bireyi esas alan, ayrımcılığı dışlayan, eşitliği toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan bir anlayış oluşturacağız. Bugün konuşma günü. Siyasi düşünceniz ne olursa olsun buradaki herkesin çocuğunun geleceğinin anayasası olacak. İzmirliler olarak bu sürece yol göstereceksiniz. Bugün konuşmazsanız vebal artık İzmirli'nin."

"KİMSENİN ÖTEKİLEŞTİRİLMEDİĞİ BİR ANAYASA YAPMAK İSTİYORUZ"

BDP Diyarbakır Milletvekilliği Altan Tan, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de toplantıya katıldı. Rıza Türmen, "İlk kez aşağıdan yukarı bir anaya yapmaya çalışıyoruz. Görüşlerinizi bildirirken aslında bildirdiğiniz şey Türkiye'nin geleceği ile ilgili temel tercihleriniz olacaktır. Sürece egemen olan iki sözcük var uzlaşı ve katılım. Sadece siyasi partiler arasında değil toplumda uzlaşı arıyoruz. Kimsenin ötekileştirilmediği bir anayasaya yapmak istiyoruz. Herkesin kendini bulabileceği bir anayasa arayışı içindeyiz" dedi.

"VATANDAŞIN HAK VE HUKUKUNU KORUYACAK BİR ANAYASA İSTİYORUZ"

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, "Anayasa gibi hayati bir konuda halka danışılarak, halktan alınan dönüşlerle olmazsa olmazların belirlenmesi çalışmasının başarılı olmasını ve 74 milyon vatandaşımızın hak ve hukukunu koruyacak bir anayasanın yapılmasını diliyorum, destekliyorum. Bu anayasanın insan haklarının genişlemesine birlik ve beraberliğin sağlanmasına katkı koymasını diliyorum" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, müzakerelerin yapıldığı masalardan birine oturarak basın mensuplarına poz verdi. Çiçek daha sonra salondan ayrıldı. Müzakereler ise basına kapalı olarak sürüyor.

"ANAYASAYA TÜM VATANDAŞLARIN ELİ DEĞMELİDİR" SLOGANI

Platformu oluşturan girişim grubunda, TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR- SEN, T. KAMUSEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği yer aldı. Toplantı, "Anayasaya tüm vatandaşların eli değmelidir", "Anayasa siz ne katkı verirseniz o kadar sizin olur" sloganlarıyla gerçekleştirildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çiçek: Yumrukların Sıkılı Olduğu Ortamda Anayasa Yapılmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement