Bu yıl 7'ncisi düzenlenen İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF) kapsamında düzenlenen "Tarımda Pazarlama ve Kooperatifçilik" konulu panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Vural, "Çiftçi tek başına marka olamaz, ihracat yapamaz, coğrafi işaret alamaz. Büyük bir pazarlama araştırmasına ihtiyaç var. O zaman çiftçi teşkilatlanmalı, örgütlenmeli" dedi.
106 katılımcı firmanın yer aldığı ve 24 kırsal mahallenin stantlarının bulunduğu fuarda, çiftçileri bilgilendirmek ve yönlendirmek adına farklı etkinlikler de yapılıyor.
Fuar kapsamında bugün Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Vural'ın konuşmacı olarak katıldığı "Tarımda Pazarlama ve Kooperatifçilik" konulu panel düzenlendi. Fuar alanında bulunan sahnede düzenlenen panele; Belediye Başkanı Alper Taban, Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan ve parti yöneticileri, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman ile vatandaşlar katıldı.
BURSA GIDA BAŞKENTİ
14.00'da başlayan panelde, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Vural çiftçilere pazarlama ve kooperatifleşmenin önemini anlattı. Tarımın istihdama katkısının sanayiden daha fazla olduğunu ifade eden Vural; "Bursa hem kendine hem de birçok şehre bakacak tarım ürünleri ve verimliliğe sahip. Bu Şekilde de oluyor, birçok bölgenin tarım ürününü Bursa karşılıyor. Bursa Türkiye'yi doyuran gıda başkentidir" dedi.
YANLIŞ TEKNİKLER UYGULANIYOR
Konuşmasında Bursa tarımının sorunlarından da söz eden Vural; "Bursa tarımının sorunu; yanlış tekniklerle tarım yapmak. Toprak analizi yaptırmadan gübre atılıyor. Bir defa buradan zarar ediliyor. Fazla azot bir sure sonra toprağın kaybedilmesine neden oluyor. Mutlaka toprak tahlili yaptırılmalı ve uygun gübre verilmeli. Yine aynı şekilde gereksiz yere aşırı derecede fazla ilaç atılıyor. Gereksiz yere maliyeti de yükseltiyoruz. Bu konuda çiftçilerimize bol bol bilgilendirme yapmalıyız" diye konuştu.
ÇİFTÇİ TEŞKİLATLANMALI
Tarımda bir başka sorunun da pazarlama olduğuna dikkat çeken Hasan Vural; "İkinci sorun pazarlama. Pazarlama üretimden daha önemli. Meyve sebzede üreticinin eline gecen para, tüketicinin ödediği paranın yüzde 10'udur. Çiftçinin pazarlama yapması lazım. Çiftçilerin yüzde 80'i küçük çiftçi. Pazarlama imkanı yok. Burada aracılar kazanıyor. Bunu önlemek için kooperatifler kurabilirsiniz. Artık son kanuna göre bir kooperatifte şirketlerle birleşebilecek. Çiftçi tek başına marka olamaz, ihracat yapamaz, coğrafi işaret alamaz. Büyük bir pazarlama araştırmasına ihtiyaç var. Çiftçi tek başına bunu yapamaz. O zaman çiftçi teşkilatlanmalı, örgütlenmeli. Önce pazar araştırması yapıp sonra üretmeli. Bizde ne yapılıyor. Gecen yıl ne istendiyse, ne para yaptıysa onu ekiyor. Böyle olmaz. Pazarlama politikası tarımda önemli. Üretici birliği ya da kooperatif kurarsa o zaman bu sorunlar aşılır. Avrupa Birliğinde çiftçilerin yüzde 100'ü kooperatifleşti" açıklamalarında bulundu.
TÜRKİYE'DE GIDA ÜRÜNLERİ FİYATI NEDEN ARTIYOR?
Avrupa'nın en büyük zeytin işletmecisinin Marmara Birlik olduğunu da hatırlatan Vural, şöyle konuştu: "Demek ki yapınca oluyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde süt ürünlerinin yüzde 100'ü üreticiden direk tüketiciye gider. Bu çiftçi zarar eder mi? Tarım kooperatifi ekonomik bir kuruluştur. Gelişmiş ülkelerde gıda fiyatlarının artmamasının en büyük nedeni de budur. Kooperatifler kar amacı güden kuruluşlar değildir. Anladınız mı ülkemizde neden fiyatlar sürekli yükseliyor? Fiyatlar hal'den sonra 3-4 misli artıyor. Hal'e gelene kadar sorun yok. Üreticiyi birlikte hareket etmeye zorlamalıyız. İyi bir pazar araştırması yapmadan üretimde basari elde edemeyiz."
GÜZEL İŞLER YAPMAK İSTİYORUZ
Panel sonunda Hasan Vural katılımcıların sorularını da yanıtladı. Ardından, Belediye Başkanı Alper Taban sahneye çıkarak kısa bir selamlama konuşması yaptı. Taban, "Sorunlarımız belli ama buna ilgi alaka göstermesi gerekenler maalesef burada değil. Buraya üniversitemizden akademik anlamda eğitiminin en üstünde bir hocamız geliyor ve açıkçası konunun tarafları ortada yok. Bu beni üzüyor. Ben bütün vaktimi zamanımı bir kenara bırakıp buraya geldim. Neden? Ben bu şehrin yöneticisiyim. Buradan ne öğrenir şehrimize ne katarız? Bizler de Kırsal Kalkınma Müdürlüğümüz ile çiftçimizi sorguluyoruz. Eksiğimiz ne? İhtiyacımız ne? Ne katkımız olabilir? Biz de anlatılanlar üzerinden doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz. Çiftçilerimizin özellikle pazarlama ve depolama konusunda sizin de anlattığınız hususlarda eksikleri var. Bununla ilgili bir yola girdik. İnşallah bunu büyüterek, çiftçimizi de içine katarak güzel işler yapmak istiyoruz. Katkı ve desteklerinizden dolayı sizlere de teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmanın ardından Taban, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Vural'a katkı ve desteklerinden dolayı plaket takdim etti.
Son Dakika › Güncel › Çiftçi Teşkilatlanmalı, Örgütlenmeli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?